Witam!
Wiecie może w jaki sposób rozmieścić na PCB kilka elementów po okręgu?? Dajmy na to, że mam okrągłą płytkę i chcę w odległości 25mm od jej brzegu rozimieścić 30 diód LED- równomiernie co 12 stopni.
Próbowałem znaleść jakąś gotową funkcje w stylu "Circular array" ale może źle szukałem..
Za pomoc z góry dziękuję.
gwozdex
[Altium Designer 10] Kołowy szyk elementów.
Ja sobie radzę w taki sposób : rysuję "kreskę" z miedzi o długości promienia rozmieszczenia elementów a następnie kopiuje ją i wklejam za każdym razem pochylając ją o ustawiony wcześniej kąt (spacją). Następnie na końcach ścieżki układam elementy (korzytając z funkcji przyciągania elementu do końca ścieżki). Na koniec usuwam "ścieżki prowadzące". Może to troche po amatorsku...
Pozatym w menu "Paste special" jest możliwość wyboru "Circular array", więc można to zrobić bardziej elegancko, z tym że też wymaga "linii prowadzącej". Skopiowanie samej diody w ten sposób po prostu obróci ją w miejscu.
Pozatym w menu "Paste special" jest możliwość wyboru "Circular array", więc można to zrobić bardziej elegancko, z tym że też wymaga "linii prowadzącej". Skopiowanie samej diody w ten sposób po prostu obróci ją w miejscu.
wiem że da się ustawić Grid'a o określony kąt. Wtedy grid wyglada tak jak pajączyna. i wtedy łatwiej możesz sobie ustawić elementy w okręgu... ja kiedys robilem zegar z diodowym sekundnikiem... tylko w crack'owanej wersji altiuma nie mogłem ustawić tego kołowego grida i musialem rysować linie pomocnicze na jakiejść innej warstwie co określony kąt...