[Polar PDS585} Pralka nie przestaje pobierać wody.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

[Polar PDS585} Pralka nie przestaje pobierać wody.

Post autor: matrix » 15 paź 2012, 21:17

Słuchajcie, na gwałt potrzebuję pomocy (nie ma w czym prać).
Mamy pralkę POLAR PDS585 która nie chce przestać pobierać wody. Na programatorze między 6 a 7, a mniej więcej w połowie powinna przestać pobierać wodę a tego nie robi. Rozebrałem programator bo jest mechaniczny i wyczyściłem wszystkie styki, ale nie zmieniło się nic.

Jest jakiś czujnik poziomu wody w tej pralce czy coś?

Proszę Was o szybką pomoc bo nic do tej pory nie było tak palącego jak ta sprawa.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 15 paź 2012, 21:24

matrix pisze:Jest jakiś czujnik poziomu wody w tej pralce czy coś?
Hydrostat?

Tam powinna być rurka do hydrostatu, która lubi się przytkać. Odczep ją i przedmuchaj, potem załóż z powrotem.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 15 paź 2012, 21:58

Odczepiłem i jak dmuchnę to pralka przestaje pobierać wodę. Muszę sprawdzić, może jest nieszczelny gdzieś ów wężyk.

Gdyby to nie wężyk to jest jeszcze filtr na dole?

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 15 paź 2012, 22:00

Z własnej praktyki potwierdzam jak wyżej, ale tylko na pięćdziesiąt procent.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 16 paź 2012, 20:01

Wężyk cały.
Jutro ją rozwałkuję. Uwalę ja na gębę i zobaczę co w trawie piszczy. Jestem wdzięczny za nieocenioną pomoc. Dzięki.

EDIT 16.10.2012
Jest opcja że źle złożyłem programator?
Bo na przykład teraz zaczyna w miarę ok ale po pewnym czasie programator jakby stał w miejscu ale bęben pralki obraca się raz w jedną a raz w drugą stronę.

Do płukania pobiera jakby za mało wody. Albo w ogóle nie rozpocznie płukania tylko cały czas pierze. Później nie chciała wypompować wody do wirowania.

Znalazłem w sieci jakiś schemat procesu prania tejże pralki. W ogóle mam całą serwisówkę.

Co sądzicie o próbie samodzielnego oprogramowania takiej pralki?
Zbiera dane z czujnika temperatury, włącznika przy drzwiczkach i z hydrostatu a steruje grzałką, pompką od wypompowywania wody, silnikiem bębna i trzema elektrozaworami.
Nie wydaje się zbyt trudne do ogarnięcia za pomocą atmegi.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 20 paź 2012, 15:37

Zapewne za pomocą atmegi można zrealizować program prania. Największy kłopot (jeśli tak można nazwać) będzie w dopasowaniu układów wykonawczych.

Co do tego hydrostatu - jak już dmuchnąłeś to poskładaj ładnie (bez wody) i jeśli wężyk szczelny to odpal jakiś program prania i powinno być dobrze.
Co do wylewania wody - możesz mieć zabrudzony odpływ.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 paź 2012, 17:24

Już zrobiłem. Teraz powiem co i jak i co jescze trzeba zrobić.
Odłączyłem mały zbiorniczek na dole od którego idzie rurka do hydrostatu. Zamulony jak diabli. Rozłożyłem progrmator (mechaniczny), przeczyściłem styki ale i tak już się kończą więc teoretycznie programator do wymiany stąd moje pytanie czy by czasem nie oprogramować tego za pomocą atmegi. Nowy programator do tego modelu to koszt 180zł, używane od 50 ale nie wiadomo w jakim stanie.

Za pierwszym razem źle złożyłem programator bo wewnątrz ma on dwa oddzielne kółka ustalające program i przy dolnym nie założyłem jedenj zapadki która dosłownie mi umknęła i program źle się wykonywał a wręcz wcale bo zatrzymał się na 7 stopniu i stał. Przerzuciełem mechanicznie czyli ręką to ruszył, ale zatrzymał się ponownie na 8 stopniu.

Drugie rozebranie, dopatrzyłem się błędu składania z pierwszego razu. Złożyłem i teraz działa w miarę poprawnie. Jest jeszcze błąd w jednym miejscu. To znaczy przeskakuje dziwnie jak ma wypłukać pierwszy raz. Tak poza tym jest ok.

Niestety zauważyłem że jedne ze styków (z pewnością od grzałki) tak się wypaliły że aż blaszka wtopiła się w plastik programatora. I to kolejny powód dla którego myślę o oprogramowaniu tej pralki za pomocą atmegi. Na dodatek ściągnąłem service manual do tej praleczki i wiem co, jak i po czym. Nie ma co ukrywać, wykonanie płytki i układów wykonawczych będzie tańsze niż kupno nowej pralki tylko czy bezpieczniejsze?

Dodam tylko że plusem własnoręcznego oprogramowania pralki może być dorzucenie LCD do całości co pozwoli na wizualizację procesu prania.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 paź 2012, 10:05

Zrób porządny serwis pralce, zobacz ile elementów może wymagać wymiany.
Jeśli stwierdzisz że reszta pralki jest jeszcze dobra, to warto się chwilę pobawić i zrobić programator dostosowany swoich potrzeb.

U mnie pełnoletnia (dosłownie) pralka poszła do punktu naprawy AGD jako dawca części, ponieważ wszystkie węże gumowe nadawały się do wymiany, a do tego który akurat zaczął przeciekać już od dawna nie produkuje się zamienników. Z resztą wymiana wszystkich węży przez doświadczonego serwisanta to zabawa na kilka godzin, dla amatorów na kilka dni.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 21 paź 2012, 11:29

Pralka jest ogólnie ok. Rdzy nie ma na niej ani grama choć kupiona była w 2000r. Jedynie co się teraz sypnęło to ten programator. No i ma mało obrotów podczas wirowania bo tylko 500 a przydało by się drugie tyle.

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 21 paź 2012, 19:17

matrix pisze: Niestety zauważyłem że jedne ze styków (z pewnością od grzałki) tak się wypaliły że aż blaszka wtopiła się w plastik programatora.
Kiedyś w polarze P663 P montowany był przekaźnik do grzałki. Bardzo dobra sprawa, styki w programatorze nie są obciążone. Gdybyś zdecydował się na montaż nowego/używanego programatora to polecam montaż przekaźnika grzałki, wpłynie to na żywotność programatora.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 21 paź 2012, 21:34

Oczywiście brałem to pod uwagę i nie ma inaczej. Choć przyznam szczerze że mocno nastawiam się na napisanie softu pod tą pralkę.

ODPOWIEDZ