Podczerwień - jaki nadajnik i odbiornik?
Podczerwień - jaki nadajnik i odbiornik?
Witam, potrzebuję naprawdę dobrego nadajnik i odbiornika do sterowania przez RC-5. Zależy mi na kącie padania światła, tak żeby nie celować dokładnie w odbiornik, ponieważ będzie on ruchomy.
I mają ogromny zakres tolerancji. Ja się kiedyś głowiłem jak tu precyzyjnie dobrać częstotliwość, a tu odchyłka rzędu +/- 3Khz nie robiła mu różnicy.c4r0 pisze:Poza tym zwykłe odbiorniki podczerwieni, te na 36 kHz, są dość czułe. Odbicie od ściany czy nawet świecenie takiemu nadajnikiem "w plecy" przeważnie działa.
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, tu nie chodzi o przesłanie dwóch danych na raz, tylko o sposób ich kodowania, informacji o przyciskach. Pilot RTV nie prześle informacji o naciśnięciu dwóch przycisków bo nie potrafi, tak go zaprojektowano, ale HT12 potrafi, bo możesz przyciski podpiąć pod linie danych, i jak naciśniesz dwa, to ustawisz porostu odpowiednie bity w wysyłanym bajcie i tyle.
Mi tylko chodzi o to że na zwykłym pilocie RTV, nie zrobisz sterowania autkiem w taki sposób aby miało one sens. No chyba że rozbudujesz algorytm w autku, ale i tak nie będzie to wygodne sterowanie.
Mi tylko chodzi o to że na zwykłym pilocie RTV, nie zrobisz sterowania autkiem w taki sposób aby miało one sens. No chyba że rozbudujesz algorytm w autku, ale i tak nie będzie to wygodne sterowanie.