Zdjęcia z mojej stacji, po nazwach scalaków możesz dochodzić jak to działa- schematów brak.
Szału nie ma, komparator, wzmacniacz, nawet jest nieśmiertelny timer
LM324, NE555, A17441, MOC3041, BT136...
Łooo mamo. Toć to więcej roboty z tym niż z DIY na procku.BC547 pisze:Znalazłem ten projekt.
Schemat:
http://imageshack.us/photo/my-images/607/schs.jpg/
Płytka:
http://imageshack.us/photo/my-images/80 ... 75391.jpg/
Ja bym nie składał.BC547 pisze: Składać tę stacje ?
Raczej będzie trzeba bo to pewnie jakiś JPEG.BC547 pisze:Czy mozaikę ścieżek trzeba przeskalować ?
Dysponuję oryginalnym artykułem z "PE" i porównałem go z tą stacją lutowniczą na procesorze. Moim zdaniem obydwa układy są porównywalne pod względem skomplikowania, a nawet odnoszę wrażenie, że stacja z "Praktycznego Elektronika" jest mniej skomplikowana w konstrukcji.matrix pisze: Łooo mamo. Toć to więcej roboty z tym niż z DIY na procku.
Czyli mogę tę stację składać ? W temacie tego projektu jest napisane: "[...]Przy zadanej temperaturze 350°C temperatura grota skacze od 357°C (wyłączenie grzałki) do 349°C (załączenie grzałki). " Czyli różnica ustawionej temperatury różni się bardzo mało od temperatury grota.Romanes pisze:![]()
Przedstawiam moje wykonanie stacji lutowniczej z PE 3/99 (artukuł "Stacja lutownicza - regulator temperatury grota lutownicy grzałkowej" z Praktycznego Elektronika, numer 3 z 99 r, str 29-34) . Zasilana kolba to ZD-929 IRON (znalazłem opakowanie, na rączce faktycznie żadnego opisu nie ma. Zastosowałem transformator z demontażu z widea o jednym uzwojeniu wtórnym 25V/2A, z którego wyprowadziłem dwa odczepy uzyskując napięcia 23V do zasilania grzałki i ok 8V do zasilania elektroniki +5V, dowinąłem drugie uzwojenie ok 8V dla uzyskania napięcia -5V. Otrzymałem dwa niezależne uzwojenia niskonapięciowe zasilające zmodyfikowany zasilacz wykorzystujący posiadane stabilizatory. Po przejrzeniu zamieszczonych w tym forum konstrukcji tej stacji zmodyfikowałem schemat podstawowy :
-zamiast przekaźnika podającego zasilanie na grzałkę zastosowałem triak z optotriakiem (dodane elementy mają indeks cyfrowy 4X),
-dodałem przekaźniczek przełączający wyświetlanie temperatury z kolby na wskazanie z suwaka potencjometru ustawiającego (dodane elementy mają indeks cyfrowy 5X)
Pozostawionym elementom z schematu z PE 3/99 nie zmieniałem indeksów, jedynie w zasilaczu zmienione/dodane elementy wyróżniłem znaczkiem '. Zmiany do schematu:
![]()
Przekaźniczek jest przełączany jednym przyciskiem poprzez przerzutnik D zawarty w SN7474.
Całość umieściłem w obudowie po zasilaczu komputerowym, zaprojektowałem jedną płytkę (termotransfer), na której umieściłem całą elektronikę : układ regulatora, układ miliwoltomierza oraz sterowanie przekaźniczka wraz z nim. Elementy sygnalizacyjne (wyświetlacze i diody LED) oraz przycisk są wlutowane od strony ścieżek. Wyświetlacze siedmiosegmentowe mają nietypowy układ wyprowadzeń, dla zmniejszenia poboru prądu są zasilane zmniejszonym napięciem poprzez trzy szeregowo połączone diody 1N4001.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Większość elementów miałem z demontażu/zapasów, specjalnie zakupiłem tylko układy scalone OP07 i ICL7107, no i kolbę.
Przy regulacji stacji zmieniłem wartości rezystorów : R4 na 10kΩ, R6 zwiększyłem o dodatkowe 52kΩ (zastosowałem P2 o wartości 10kΩ, bo taki miałem). Wentylator zasilany napięciem 5V pracuje cichutko, wspólny radiator US4 i TK1 jest letni przy pracy z temperaturą maksymalną grota.
Pozdrawiam, Romanes
Poprawiłem
Nie zależy mi na wyświetlaczu, potrzebna jest mi tylko w miarę dokładna regulacja temperatury aby lutować smdtimo66 pisze:A ja bym wykopał tego ICL'a w kosmos, bo i poco on tam. Układ się uprości i będzie bardziej niezawodny