Szukam schematu układu odbioru sygnału dzwonienia...

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
pol_1

Szukam schematu układu odbioru sygnału dzwonienia...

Post autor: pol_1 » 28 lut 2005, 14:27

Z góry dziękuję za pomoc...

mariuz
-

Post autor: mariuz » 30 sie 2005, 14:04

Podaj troche więcej inforacji.
wiem, że w spoczynku na linii telefonicznej panuje napiecie ok 60V. Podniesienie słuchawki powoduje spadek do ok 10V (chyba). A dzwonek (zew) ot sygnal 1s powtarzany co 4s.

Ale jak to wygląda dokładnie to już musi ci powiedzieć ktos, kto się na tym zna lepiej ode mnie

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 30 sie 2005, 14:32

Dzwonienie to 110V 25hz.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 30 sie 2005, 14:41

To może ja opiszę. Potrzebny jest kondensator około 2,2uF MKT lub MKSE na 250V. Za nim mostek prostowniczy, potem kondensator ok. 470uF/100V i równolegle do niego cewka przekaźnika. Wartość kondensatora na wejściu trzeba dobrać eksperymentalnie, przekaźnik najlepiej na 24V a szeregowo z przekaźnikiem najlepiej dać rezystor, o wartości zależnej od rezystancji cewki przekaźnika. Chodzi o to, żeby wykryć prąd zmienny w linii telefonicznej (25Hz) kondensator sygnał ten przepuści, a napięcia panującego na linii w stanie spoczynku nie przepuści. Dalej mostek prostuje sygnał zmienny 25Hz i kondensator odfiltrowuje napięcie, aby styki przekaźnika nie drgały. Wartość tego kondensatora też trzeba dobrać.
Jeżeli masz inne źródło napięcia, lepiej zrobić jakiś bardziej zaawansowany układ, ale opierał się będzie na tej samej zasadzie - kondensator szeregowy, mostek, mały kondensator i może jakiś włącznik tranzystorowy. I to jest najprostszy sposób. Uwaga, bez homologacji :D. W razie niezrozumienia narysuję schemat.

ODPOWIEDZ