Witam,
jak sprawdzić czy multimetr pokazuje prawidłowe pomiary natężenia prądu stałego ?
Multimetr pomiary
To zależy od rezystora. Ogólnie możesz przyjąć, że na rezystorze będzie 6-7V (spadek napięcia na diodzie, zależy od koloru, a nawet producenta) dla nowej baterii (wraz z wyczerpaniem rośnie jej rezystancja wewnętrzna), a prąd policzysz ze wzoru I = U / R, gdzie U to nie napięcie na baterii, ale na samym rezystorze.
- andrzejzis
- Użytkownik
Dzięki za odpowiedzi
Przed chwilą bawiłem się multimetrem i sprawdzałem ile prądu pobiera 5W 12V żarówka samochodowa zasilana 1,5V
Na mierniku pokazało się ok 136 mA. Czy ten wynik jest prawidłowy ? Gdy mierzyłem ile ta żarówka pobiera prądu jedna z sond urwała się
Czy we wszystkich miernikach gniazda przewodów pomiarowych są takie same ? Mój miernik to DT9208A.
Przed chwilą bawiłem się multimetrem i sprawdzałem ile prądu pobiera 5W 12V żarówka samochodowa zasilana 1,5V
-
000andrzej
- Użytkownik
Żarówka ma rezystancję dynamiczną zależną od temperatury. Nawet jeśli wyliczymy z prostych wzorów rezystancję żarówki zapalonej na poziomie około 28,8Ω, to pobór prądu powinien wynosić 52mA.
Przy zasilaniu 1,5V rezystancja będzie mniejsza bo włókno się nie zagrzeje i będzie miało mniejszą rezystancję. A jaką? to zależy od parametrów żarówki. Tak więc te 136mA jest prawdopodobne. Zmierz rezystancję na zimno to powinieneś wyliczyć prąd.
Przy zasilaniu 1,5V rezystancja będzie mniejsza bo włókno się nie zagrzeje i będzie miało mniejszą rezystancję. A jaką? to zależy od parametrów żarówki. Tak więc te 136mA jest prawdopodobne. Zmierz rezystancję na zimno to powinieneś wyliczyć prąd.