wybór oscyloskopu

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
easy78
-

wybór oscyloskopu

Post autor: easy78 » 20 wrz 2012, 19:30

witam

Bardzo prosze o pomoc w doborze sprzętu do początkującej zabawy z elektorniką
Wybór pomiędzy :

1.BK Precision 5105
2. Goldstar OS-9060D
3.Tektronix 2230

Sprzęt głownie potrzebny do danania tetnien zasilaczy, sprzęt audio no i wlasnie
aby był chodz troche przyszłościowy oraz bezawaryjny.
Ceny bardzo zbliżone, sprzęt używany.
Lub inne propozycje do 900 zł
Pzdr

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 wrz 2012, 13:45

Tek 2230 to kawał solidnego sprzętu, jeżeli tylko trafisz na zadbany egzemplarz będzie ci służyć długie lata jeszcze.
Ewentualnie coś z Hamega w tej cenie się trafia czasem.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 wrz 2012, 21:49

A na czym polega zadbanie oscyloskopu? To się jakoś zużywa?

Zastanawiam się ostatnio nad kupnem. Myślałem o czymś do 3tys (jak narazie to dla mnie kosmiczna suma i nie mam, ale może wypracuję ;)) - ale w sumie nie wiem, może lepiej kupić używany?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 wrz 2012, 8:13

A na czym polega zadbanie oscyloskopu? To się jakoś zużywa?
Pewnie chodzi o wyrobione pokrętła, przełącznik etc. lub wyświecona lampa. Sam dużym łukiem omijał bym szkolne egzemplarze :razz:

Sam posiadam DS1102D
coś jak to http://www.dealextreme.com/p/rigol-ds11 ... 26?item=18 *

tylko ma jeszcze analizator stanów logicznych. Na razie niczego mi nie brakuje - sporadyczne, hobbystyczne używanie.

* - na dealextreme trzeba się dowiadywać odnośnie opłat związanych z cłem. Sam zamawiałem na terenie EU. Cena z analizatorem dwukrotnie wyższa, jednak już go raz reklamowałem - nie było problemów.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 wrz 2012, 11:01

Jak ktoś ma na pokładzie jakiego SB Audigi, czy coś lepszego to ma i prosty oscyloskop. Największy jednak problem w znalezieniu programu który obsłuży próbkowanie większe niż 48KHz. a szkoda, bo współczesne dźwiękówki spokojnie próbkują 200KHz, co do prostych prac by wystarczyło w zupełności.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 24 wrz 2012, 12:56

To już wolę używać mojego analoga ;), niż pseudo oscyloskopów na kartach dźwiękowych ;). Ale co kto woli.

Po szkolne i po serwisowe oscyloskopy są mocno wyeksploatowane, wypalona lampa, zużyte pokrętła etc.

Zresztą to widać po wytartych gałkach i po tym jak lampa świeci, czy musi być już ustawiona prawie na max, oraz czy przy zmianie jasności nie rozjeżdża się za bardzo focus.

Wszystko zależy też od zastosowań. Dla "wolnej" samochodówki wystarczy jakiś prostszy cyfrowy, bo ważniejsze jest możliwość zatrzymania pomiaru a nie dokładność jego odwzorowania....
Niestety przy korzystaniu z karty dźwiękowej już nawet sygnału na tranzystorze z przetwornicy nie można być pewnym, bo pasmo karty jest mizerne, a i dokładność kiepskawa. Chyba, że mamy bardzo dobrą (tj. dobre ekranowaną) kartę studyjną... ale to już kosztuje tyle co najtańsze Atteny itp.

ODPOWIEDZ