Jak działa generator przebiegu sinusoidalnego?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 13 wrz 2012, 18:54

Dzięki wielkie, myślę że w tych linkach jest wszystko co mi potrzeba. Tylko teraz zastanawiam się w jaki sposób powinienem zamontować ten transformator i przede wszystkim jaki?

W sklepie mam 4 różne podgrupy: impulsowe, sieciowe, toroidalne i zalewane. Po wyborze któregoś powinienem chyba jakoś go zamknąć w obudowie prawda? Tak się składa, że mam w domu dokładnie taki transformator w obudowie, tyle że on pamięta jeszcze pewnie obrady okrągłego stołu i być może dzisiaj mogło (a nawet na pewno) się coś pozmieniało więc chcę mieć pewność zanim zacznę się grzebać przy wysokim napięciu.

Swoją drogą Czy jeśli mam np. zasilacz, który ma na wyjściu 12V albo 15V mogę po prostu obejść mostek i filtry i dać od razu do IC1 i IC2?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 wrz 2012, 22:22

Potrzebujesz transformatora sieciowego może być toroidalny i zalany ale sieciowy.
I ten twój z PRL'u jakie ma parametry bo na pewno się nada.
polak27 pisze:Czy jeśli mam np. zasilacz, który ma na wyjściu 12V albo 15V mogę po prostu obejść mostek i filtry i dać od razu do IC1 i IC2?

Musiał byś mieć zasilacz dający 15VDC napięcia stałego. I wtedy możesz pominąć mostek i kondensator 1000uF

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 14 wrz 2012, 0:15

Tak tak on ma oczywiście 15 stałego już. Jest nawet regulowany. Ok czyli się nada. A jeszcze a propo transformatora bo może na przyszłość do wiadomości mi się przyda. Taki transformator trzeba oczywiście samemu wlutować w płytkę i dodatkowo obudować, czy dobrze myślę? Chyba, że jest coś takiego co ma np. zwykły kabel do gniazdka, w obudowie siedzi tylko sam transformator, a na wyjściu daje jakieś napięcie zmienne, np. 13V?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 14 wrz 2012, 21:27

polak27 pisze: Taki transformator trzeba oczywiście samemu wlutować w płytkę i dodatkowo obudować, czy dobrze myślę
Wystarczy całą płytkę wsadzić do obudowy. A niektóre transformatory trzeba zamontować do obudowy i "kabelkami" do płytki.
polak27 pisze:? Chyba, że jest coś takiego co ma np. zwykły kabel do gniazdka, w obudowie siedzi tylko sam transformator, a na wyjściu daje jakieś napięcie zmienne, np. 13V?

Tak, są takie ustrojstwa
http://inelsc.pl/pl/p/Zasilacz-transfor ... -INDEL/525

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 15 wrz 2012, 9:45

Dzięki wielkie za pomoc. Sporo nowości dowiedziałem się. Do pełni szczęścia i zmontowania tego zestawu potrzebne mi jeszcze kilka drobnych informacji. Wrzuciłem obraz schematu opisowego płytki uruchomieniowej. Zaznaczyłem na niej kilka rzeczy, których pewien nie jestem. I tak:

a - jest to pewnie śruba, która osadza płytkę w podstawie obudowy. Jednak moja płytka nie będzie w obudowie. Wobec tego zastanawiam się czy ona ma być wtopiona w coś innego np. jakaś sklejka czy po prostu można to pominąć i będzie ona stała "na spodach elementów"

b - skąd wziąć takie pojedyncze złącza? W sklepie avt nie widziałem ich, albo po prostu źle coś spojrzałem.

c - to też pojedyncze złącze, tyle że większe i również zastanawiam się gdzie tego szukać.

d - te miejsca są ze sobą pod spodem oczywiście zwarte. Jednak co jest po stronie opisowej? Czy tu się montuje jakąś listwę ze złączkami czy to zostaje puste?

Jeszcze a propo kabli. Jaki konkretnie rodzaj do takich zestawów wybrać. Tzn. czy są jakby gotowe już kabelki z odpowiednimi konektorami pasującymi do zacisków czy trzeba konektory własnoręcznie montować do kabli?

Mógłbym to wszystko generalnie zrobić na partyzanta i łączyć np. byle jak, ale chciałbym, żeby wyglądało to jak najbardziej profesjonalnie dlatego wolę spytać doświadczonych osób. Z drugiej strony jakość połączeń w praktyce może mieć spore znaczenie i wszelkie drobne niedołączenia mogą ostatecznie dać na wyjściu kompletnie inne wyniki.
Załączniki
plytauruch.jpg

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 15 wrz 2012, 14:36

To ty kupiłeś tą płytkę? Nie lepiej było zainwestować w płytkę stykową?
W te wszytki pola można wlutować goldpiny albo takie kołki
http://sklep.avt.pl/p/pl/496105/kolek+l ... 0+szt.html
I łączy się to takimi przewodami
http://www.cyfronika.com.pl/przewody.htm
Co do wiercenia to masz tu pełną dowolność. Możesz wywiercić te otwory i zrobić "nóżki" ze śrub + nakrętki.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 15 wrz 2012, 15:34

Nie nie ja jej nie kupiłem. To projekt z książki i ja chcę ją sam wykonać. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie montaż tych goldpinów i łączenie właśnie tymi kabelkami (dokładnie takimi samymi łączyłem niedawno na jednej z laborek). Kołki też się przydadzą bo chyba można po 1 montować.

Chyba już wszystko wiem, dzięki wielkie. Postaram się na dniach przystąpić do realizacji dzieła :-)

ODPOWIEDZ