No to wkręcaj tylko po 1 żarówce, skąd mamy wiedzieć że żyrandol nie ma 20 żarówek i każda po 100W?
A bezpiecznik nie wykryje upływności, no chyba że to jest FI. Tak zwane S zadziała po przekroczeniu wartości dopuszczalnego prądu, czyli również zwarcia, ale nie musi być. Może też wybijać dużo szybciej jak jest leciwej firmy lub/i był przegrzany.
Pomoc w elektryce
A kiedy dokładnie te bezpieczniki się wyłączają? W czasie wkręcania? Może dlatego, że nie wkręca się pod napięciem? No chyba, że pstryczek masz wyłączony a i tak wywala. Wtedy możliwe że masz pstryczek na zerze zamiast na fazie, co powinieneś naprawić. Powiedz też co to za bezpiecznik wywala. Może różnicówka?
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Może zrób nam zdjęcie tego bezpiecznika który Ci wyrzuca.
Możliwych jest kilka przyczyn:
- źle zaprojektowana/wykonana instalacja
- uszkodzona izolacja przewodów w żyrandolu
- przeciążasz instalację w budynku
- itp itd.
Najlepiej jakbyś zrobił fotkę tego bezpiecznika, bo nie wiem czy to jest różnicówka, główny bezpiecznik, bezpiecznik od oświetlenia, czy masz instalację która ma odseparowane gniazda sieciowe i światło od siebie nawzajem....
Fajnie by było jakbyśmy mieli schemat instalacji, ale dobrze wiem, że czegoś takiego na bank nie posiadasz
A co do uszkodzenia izolacji, to możesz próbować mierzyć to zwykłym multimetrem, ale jeśli nic nie znajdziesz to należało by go sprawdzić miernikiem izolacji który bada podwyższonym napięciem (np 500V).
Możliwych jest kilka przyczyn:
- źle zaprojektowana/wykonana instalacja
- uszkodzona izolacja przewodów w żyrandolu
- przeciążasz instalację w budynku
- itp itd.
Najlepiej jakbyś zrobił fotkę tego bezpiecznika, bo nie wiem czy to jest różnicówka, główny bezpiecznik, bezpiecznik od oświetlenia, czy masz instalację która ma odseparowane gniazda sieciowe i światło od siebie nawzajem....
Fajnie by było jakbyśmy mieli schemat instalacji, ale dobrze wiem, że czegoś takiego na bank nie posiadasz
A co do uszkodzenia izolacji, to możesz próbować mierzyć to zwykłym multimetrem, ale jeśli nic nie znajdziesz to należało by go sprawdzić miernikiem izolacji który bada podwyższonym napięciem (np 500V).