step down na mc34063

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
swirus2007
-

step down na mc34063

Post autor: swirus2007 » 28 sie 2012, 20:43

Witam,
mam problem tego typu ze przetwornica step down (Fig 4 Datasheet'a) daje te troche ponad 5V i niby powinna ładować ale nie jest do konca tak swietnie,
jeden telefon ładuje, tzn Smartphone'a htc z pradem okolo 430-450mA - git
drugi telefon Sony Ericsson k770i sie nie ładuje(gdy jest włączony) wyskakuje normalnie okienko z wyborem trybow(transmisja plikow, telefon, drukarka) ale sie nie ładuje,
jak wejde w tryb transmisji plikow to niby wszystko ok ładuje... ale pobor prądu to 10mA... wiec raczej sie nie naładuje...

Macie jakies pomysły o co chodzi?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 sie 2012, 0:32

Ja mam pomysł. Mierzyłeś co się dzieje na wyjściu tej przetwornicy? Czy napięcie jest stabilne, nie ma tętnień? Sprawdzałeś jak się zachowuje pod obciążeniem liniowym (rezystor)? Od tego należy zacząć, a nie od podłączania telefonów.

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 29 sie 2012, 18:11

W telefonie "SE"istnieją dwa styki dla napięć zasilających telefon. Jeden jest używany do zasilania telefonu podczas transmisji danych np. z kmputerem, a drugi używany podczas ładowania baterii. Wystarczy przepiąć przewód "+" w wtyczce kabla od strony telefonu, ale wtedy nie powinno się używać przewodów do transmisji.
P.S. Wykorzystałeś pewnie kabel usb z wtyczką do telefonu na drugim końcu, a to są właśnie kable transmisyjne.

ODPOWIEDZ