Problem z generatorem
Problem z generatorem
Witam,
Wykonałem generator zgodnie ze schematem zawartym w załączniku (wyprawa A5, ćwiczenie 10). Zamiast membrany piezo PCA-100 zastosowałem KBT-33RB-2CN. Po uruchomieniu układu poprzez podanie zasilania oraz zwarcie punktu A do masy, słychać jedynie cichutkie terkotanie buzzera. W czym może tkwić problem? Proszę uprzejmie o pomoc.
Pozdrawiam!
Wykonałem generator zgodnie ze schematem zawartym w załączniku (wyprawa A5, ćwiczenie 10). Zamiast membrany piezo PCA-100 zastosowałem KBT-33RB-2CN. Po uruchomieniu układu poprzez podanie zasilania oraz zwarcie punktu A do masy, słychać jedynie cichutkie terkotanie buzzera. W czym może tkwić problem? Proszę uprzejmie o pomoc.
Pozdrawiam!
Koledzy Jony130 i Aro dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.
Jony130 zastosowałem się do Twojej sugestii. Efekt: Terkotanie brzęczyka jeszcze mniej słyszalne niż w przypadku podłączenia w mostku.
Aro dość niefortunnie widać ten przewód na zdjęciu. W rzeczywistości prowadzi on od kondensatora C2 na wyjście U1B i tym samym wejście U1D 0 zatem zgodnie ze schematem.
Sprawdziłem: scalak, tranzystory, kondensatory - elementy sprawne. Cóż, pozostaje mi walczyć dalej.
Dziękuję Koledzy raz jeszcze.[/b]
Jony130 zastosowałem się do Twojej sugestii. Efekt: Terkotanie brzęczyka jeszcze mniej słyszalne niż w przypadku podłączenia w mostku.
Aro dość niefortunnie widać ten przewód na zdjęciu. W rzeczywistości prowadzi on od kondensatora C2 na wyjście U1B i tym samym wejście U1D 0 zatem zgodnie ze schematem.
Sprawdziłem: scalak, tranzystory, kondensatory - elementy sprawne. Cóż, pozostaje mi walczyć dalej.
Dziękuję Koledzy raz jeszcze.[/b]
Jony130 zgodnie z Twoją radą, złożyłem układ od nowa, rezygnując z pierwszego generatora. Zanim jednak powpinałem elementy, raz jeszcze sprawdziłem tranzystory - okazało się, że T3 się nie otwierał, więc wymieniłem go na nowy. Układ zaczął działać (choć złożyłem go na U1A i U1B), więc postanowiłem dołożyć generator złożony z U1C i U1D (na schemacie U1B i U1A). Wszystko zaczęło pracować należycie z jednym szczegółem - generator pracuje gdy punkt A nie jest zwarty do masy, natomiast po zwarciu punktu A do masy, układ milknie. Zatem kolejne czary. Niemniej jednak, zamierzony efekt został osiągnięty.
Dziękuję Jony130 oraz pozostałym Kolegom.
Dziękuję Jony130 oraz pozostałym Kolegom.