1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
m75
-

Czy można zastosować procek Atxmega32d4

Post autor: m75 » 21 sie 2012, 15:55

Witam forumowiczów.
Mam kilka pytań do znawców tematu.
1.) Czy zamiast Atxmega32A4 mogę zastosować dużo tańszy Atxmega32D4-AU ?
Jeżeli dobrze zauważyłem to w/w brakuje jednego timera.
Koszt Atxmega32D4 to 1/3 ceny Atxmega32U4.
2.) Jaki jest rozmiar elementów SMD przeznaczonych do wlutowania na płycie?
Jakaś dziwna moda panuje, że nie podaje się np. mocy rezystorów i rozmiarów zastosowanej obudowy (1206, 0805, 0603 ???)
Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 26 sie 2012, 13:44

Ad 1. Nie, seria D4 ma dużo uboższe peryferia, a nawet brak DAC.
Ad 2. Słuszna uwaga, jeśli ktoś kompletuje elementy samodzielnie. Tak wiec:
0603 - kondensatory 100nF,
1206 - dławik 10uH, rezystory 150k,
1812 - dławiki 47uH i 100uH,
0805 - reszta elementów smd
Jeszcze uwaga dotycząca kondensatorów 100uF. Należy zwrócić uwagę na ich wysokość, aby nie była wyższa niż 10mm.

stachn
-

Post autor: stachn » 15 paź 2012, 22:24

Witam.
Mam problem z "rozszyfrowaniem" pomiaru za pomocą wobulatora. Od razu mówię że nie mam praktyki w posługiwaniu się takim przyrządem.
Mam obwód rezonansowy LC (57 mH i z obliczeń dla 30 KHz - C 490nF). Jak za pomocą wobulatora z minikombajnu określić charakterystykę przenoszenia tzn zależy mi na określeniu faktycznej częstotliwości rezonansowej z pasmem przenoszenia.
Jak podłączyć dany obwód rezonansowy i czy wykreślenie charakterystyki jest realne?
Pamiętam że lata temu coś takiego robiłem za pomocą wobuloskopu i oscyloskopu - ale to był jakieś 30 lat temu - wtedy za oscyloskop z lampą o średnicy 5 cm płaciłem równowartość dwóch miesięcznych pensji ( a pracowałem na kopalni).
Obwodami rezonansowymi filtrami posługuję się bardzo rzadko - dotychczas jak mi konieczne było określenie rezonansu to budowałem generator na tym obwodzie LC :wink:
Bardzo bym prosił o pomoc. Tak samo nie bardzo wiem jak wykorzystać analizator. Natomiast pozostałe funkcje znam i korzystam z nich - bardzo pożytecznie bo nie musza taszczyć z kąta oscyloskopu o wadze ponad 10 KG i stojący na podłodze.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 16 paź 2012, 20:31

Dwójnik LC najlepiej dołączyć do generatora przez rezystor np. 1k. Natomiast na wejście oscyloskopu trzeba podać sygnał z samego dwójnika. Masę wystarczy podłączyć z jednej strony - generatora, bądź oscyloskopu, w tym wypadku nie ma to żadnego znaczenia.
Wobuloskop powinien być ustawiony w tryb SW (sweep), częstotliwość początkowa gdzieś w okolicy 10kHz, mnożnik około 5-6 razy (częstotliwość końcowa = częstotliwość początkowa x mnożnik). Jeżeli rezonans znajduje się w tym przedziale, to będzie wyraźna górka, albo dołek w zależności od konfiguracji LC. Dokładną częstotliwość i napięcie skuteczne (w dB) można odczytać przesuwając kursor (jest to możliwe po wykonaniu pomiaru).
Gdyby wykres był za nisko, albo za wysoko, to trzeba ustawić odpowiednie wzmocnienie. Można to zmienić w trybie oscyloskopu.

stachn
-

Post autor: stachn » 18 paź 2012, 15:32

Dzięki za info - jak tylko wygospodaruje trochę czasu i miejsca na biurku to wezmę się za to. Chwilowo musiałem sie zająć innym układem a też daje mi "popalić" .Ale to już wymaga sporego wysiłku umysłowego bo to opracowanie i budowa prototypu.

Awatar użytkownika
ChrzaniK
-

[Projekt] Zasilanie akumulatorowe do MKP [AVT2999] [EN-EL10]

Post autor: ChrzaniK » 25 paź 2012, 17:29

Witam wszystkich posiadaczy MKP.

Zapewne część z Was zastanawiała się jak tanio i szybko zrealizować zasilanie akumulatorowe zamiast standardowego bateryjnego (2xR6 AA).

Rozwiązaniem może być akumulator od aparatu fotograficznego kompaktowego NIKON EN-EL10 ale nie tylko - odmiany: KODAK KLIC-7006, OLYMPUS D-Li63, Fuji NP-45 itp.

Obrazek

Dostępny jest w cenie: od 15zł za podróbę do 85zł za oryginał ale najlepszym rozwiązaniem jest oryginał KODAK KLIC-7006 za 18zł :)

Link do aukcji allegro gdzie można tanio kupić akumulator.

Ten chińczyk na foto jest genialny :>

Ładowarka:
Nikon MH-64
Fujifilm NP-45A
Olympus Li-40B
itp.

Obrazek

Dostępna jest w cenie od 23zł za podróbę do 100zł za oryginał ale można znaleźć używki za ok 50zł oryginalne.

Za zastosowaniem tego rozwiązania było:
- wymiary
- napięcie pracy
- dostępność i cena

Nowy akumulator po naładowaniu osiąga ok 4,1V. To trochę za dużo aby wszystko prawidłowo działało. Co prawda układ wytrzymuje +5V zasilania ale nie ryzykujmy, poza tym otrzymamy pewną nie symetrię napięć na generatorze.

Aby obniżyć trochę napięcie zastosowałem popularną diodę BAT42 (30V 0,2A). Obniża około 0,3-0,5V w zależności od obciążenia i modelu.

Obrazek

Teraz przedstawię komplet w akcji:
Akumulator + dioda i kabelek:

Obrazek

Akumulator został nacięty "dremelem" tak aby łatwiej można było przylutować do styków.
Połączenia lutowane nie mogą przeszkadzać w ładowaniu akumulatora. Kable muszą zostać poprowadzone po górnej części akumulatora tak aby mieścił sie bezproblemowo w ładowarce.

Obrazek

Po instalacji wygląda to tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na końcu można podłączyć miernik aby sprawdzić stan naładowania akumulatora, oraz od czasu do czasu sprawdzić czy wartość napięcie nie spadła poniżej 3,2V. Wtedy wyciągamy i ładujemy. Koledzy od ładowarek pewnie mogą powiedzieć więcej na ten temat.

Pomiar napięcia zasilania:
Napięcie na baterii = wskazanie miernika - napięcie diody.

Obrazek

Mam nadzieję, że przedstawione zasilanie spodoba się. Jest bardzo proste do wdrożenia.
Koszt całkowity to ok. 50zł

Koniec:

Obrazek

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 30 paź 2012, 15:58

Podoba mi się! Tanie i proste rozwiązanie.

Dla napięcia poniżej 3V wyświetlacz traci kontrast, więc od razu widać kiedy rozładuje się akumulator.
Co do wyższych napięć, to w teorii (czyt. zgodnie z notą) nie powinno się przekraczać 3.6V. Natomiast nie jest prawdą, że napięcie na wyjściu generatora będzie niesymetryczne. Napięcie zasilania nie ma na to wpływu.

Awatar użytkownika
ChrzaniK
-

Post autor: ChrzaniK » 04 lis 2012, 10:33

A to super. Myślałem, że wraz ze wzrostem napięcia i zmianą symetryczności 1,25V i 2,5V zostanie zaburzona symetria przebiegu. Ale rozumiem, że przebieg jest generowany 2,25V Vpp czyli od 1,12V do -1,12V co nie przekroczy 1,25V i zarazem nie obetnie części generowanego sygnału, ani go nie "skompresuje" do niższej/wyższej amplitudy z jednej strony. Dzięki za sprostowanie.

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 12 lis 2012, 12:09

Witam,

Mam problem z połączeniem urządzenia z pc przez rs232.Posiadam taką przejściówkę Obrazek
Zainstalowałem sterownik do emulacji portu (USB-to-Serial Comm Port (COM16) - poprawnie wykryty w Win7).Ustawiam prędkości transmisji danych zarówno w programie jak i na urządzeniu oraz wpisuje odpowiedni numer COM ale po otwarciu portu cisza.Poprzez złącze P3 ,linie Tx,Rx zostały podłączone odpowiednio z 2 i 3 pinem w przejściówce.Próbował już ktoś z Was łączyć mkp przez takie ustrojstwo ?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 12 lis 2012, 12:22

Potrzebny jeszcze max232. Z układu wyprowadzony jest sam UART, gdzie poziomy napięć to 0V i 3.3V. Natomiast w standardzie RS-232 napięcia są zarówno dodatnie jak i ujemne, często ±kilkanaście V.
Zamiast przejściówki USB - RS-232 i konwertera max232, lepiej zastosować FD232. Prostsze i wygodniejsze.

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 12 lis 2012, 13:04

Wydawało mi się, że taka przetwornica napięcia jest już w tej przejściówce.Ale zastosowanie max'a jest jednak konieczne.

Awatar użytkownika
ChrzaniK
-

Post autor: ChrzaniK » 15 lis 2012, 22:06

Witam,
przedstawiam warianty komunikacji z MKP:

chip: FT232RL FTDI cena: 34+8zł
Link do allegro: KONWERTER USB-RS232/TTL Interfejs FT232RL FT232 FV
Obrazek

chip: PL2303HX cena: 19+3zł
Link do allegro: Moduł konwerter USB - RS232 UART TTL PL2303HX nowy
Obrazek

chip: CP2102 cena: 15zł+5zł
Link do allegro: Konwerter USB UART TTL układ CP2102
Obrazek

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 21 lis 2012, 18:47

Po wielu próbach (zakończonych fiaskiem) z przejściówką o której pisałem wcześniej stwierdzam, że pozostaje mi tylko połączenie przez FT232.

MAX232 zasilałem za pomocą zew. zasilacza 5V a łączyłem za pomocą tego schematu:

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Czy ktoś z Was próbował takiego sposobu komunikacji z UKP ?

EDIT:

Zmontowałem przejściówkę na FT232RL ale połączenie z UKP dalej nie przynosi pozytywnego rezultatu.Układ adaptera sprawdziłem i działa bez zarzutu.Wgrałem również najnowsze sterowniki pod Windows 7.Czy istnieje możliwość sprawdzenia UKP pod względem uszkodzenia uC ?

Awatar użytkownika
aimeiz
-
Kontakt:

Post autor: aimeiz » 02 gru 2012, 3:11

Witam.

Zanabyłem uruchomiony układ w AVT. Wszystko niby działa, ale mam pytania co do użytkowania wobuloskopu:
1. Czy i w jaki sposób można zrobić, aby ustawienia częstotliwości początkowej i mnożnika, czyli częstotliwości końcowej były zapamietane przy wyjściu z wobuloskopu (Pomiar typu SW?
Żeby przesunąć wykres, trzeba wyjść z funkcji wobuloskopu, przejść do oscyloskopu i tam zmienić czułość. Po powrocie do wobuloskopu, ustawione są wartości domyślne F=1000 x200 i trzeba je zmieniać za każdym razem.

2. Jeśli wprowadzę sygnał z gniazda out bezpośrednio na gniazdo CH1 (kawałek drutu, kabelek RG58 z końcówkami BNC, w zależności od ustawienia czułości oscyloskopu, uzyskuję wynik stałego poziomu sygnału.
Przy domyślnej skali (1000Hz x 200) poziom wynosi:
dla zakresu 5V/dz połączone wejścia -20dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -36 dB (dynamika 16dB)
dla zakresu 2V/dz połączone wejścia -13dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -36 dB (dynamika 23dB)
dla zakresu 1V/dz połączone wejścia -8dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -33 dB (dynamika 25 dB)
dla zakresu 500mV/dz połączone wejścia -2dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -28 dB (dynamika 26dB)
dla zakresu 200mV/dz połączone wejścia +4dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -23 dbB (dynamika 27dB)
dla zakresu 100mV/dz połączone wejścia +4dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -24 dbB (dynamika 28dB)
dla zakresu 50mV/dz połączone wejścia +4dB rozłączone i zwarte wejście CH1 -23 dbB (dynamika 27dB)

Z tego widać, że badania wobuloskopem układów tłumiących najlepiej robić na ustawionym zakresie oscyloskopu 100mV. Jak zrobić, żeby przy zwartych wejściach układ pokazywał tłumienie 0dB?
Czy przy układach wzmacniających dynamika sie zwiększy?

Co oznacza literka R pojawiająca się czasem przy SW? o naciśnięciu Pos, znika i pojawia się F=.
Co oznacza literka B za mnożnikiem?

3. Funkcja NS - na ekranie są jakieś śmieci co przyrząd ma pokazywać i jak się to ustawia?
4. Funkcja NS - potrafi długo nie reagować na przyciski, czy pomiar się kiedyś zatrzymuje?

5. Funkcja DR - czy i w jaki sposób można ustawiać tu parametry?
Mam wrażenie że czułość reguluje się czułością oscyloskopu, ale jak zmienić częstotliwość podawania impulsów, jak zatrzymać wykres?
Sprawdziłem na innym oscyloskopie, jaki sygnał jest generowany - to impulsy co 1.6ms o długości ok 1us - impuls ma kształt sybko narastający a potem przechodzący w coś na kształt połówki sinusoidy. Czy to jest prawidłowo?

7. Oscyloskop - poziom zerowy zmienia sie wraz z czułością, czy to się da jakoś ustawić?

Czy zmontowany kit AVR przychodzi już skalibrowany, czy trzeba wykonać procedurę kalibracji?

Przyrządzik jest fajny, tylko przydała by się dokładniejsza instrukcja do np. funkcji wobuloskopu.

Generator - o oznacza przebieg typu arbitrary? Nic nie widać na oscyloskopie, albo generowany jest poprzednio usawiony przebieg.

Nie widać wpływu na sygnały, ustawienia głąbokości modulacji AM / dewiacji FM? Jakim sygnałem przebiegi mają być modulowane? Może trzeba doprowadzić przebieg modulujący z zewnątrz?

Narazie tyle zauważyłem

Pozdrawiam.

Marcin.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 gru 2012, 13:46

Ad 1.
Zapamiętywanie ustawień wobuloskopu już zrobiłem, w ciągu najbliższych kilku dni wrzucę nową wersję programu.

Ad 2.
Tak, zgadza się. Układy pasywne należy mierzyć na najniższym zakresie (zakresy 200mV, 100mV i 50mV wykorzystują to samo wzmocnienie, więc w wobuloskopie nie ma różnicy pomiędzy nimi).
Zmieniłem też offset wartości, tak aby dla najmniejszego zakresu przy bezpośrednim połączeniu wynik wynosił 0dB, co dla kolejnych zakresów daje odpowiednio -6dB, -12dB, - 18dB oraz -24dB.

Przy badaniu układów aktywnych dynamika może być większa, jeśli zwiększony zostanie stosunek sygnału użytecznego do szumu.

Literka R przy SW oznacza wybranie tej metody. Można wtedy dokonać ustawień i po ponownym naciśnięciu przycisku "SCALE" rozpoczyna się przemiatanie.

Ad 3 i 4.
Działa wolno, bo za każdym razem jest obliczana suma modułów kilkudziesięciu transformat Fouriera, gdzie dla każdej z nich pobierany jest osobny rekord danych. Pomiar się nie zatrzymuje, działa w czasie rzeczywistym.

Wyświetlane są śmieci (bardzo zaszumiona charakterystyka) ze względu na małą ilość uśrednień. Jest to kompromis pomiędzy szybkością, a jakością. Ograniczeniem jest też ilość pamięci RAM.
Swoją drogą, do tego typu pomiaru przydałby się szybszy i większy mikrokontroler.

Ad 5.
Wyznaczenie charakterystyki poprzez podanie na badany układ impulsu Diraca działa w tym urządzeniu tak sobie. Pomiar nie trafia za każdym razem w to samo miejsce, stąd strasznie rzuca wykresem.
Jedyne możliwe ustawienie to czułość (w oscyloskopie), nie rozbudowywałem tej funkcji, głównie ze względu na uzyskane efekty pomiaru. Mama energia impulsu + duże szumy toru wejściowego i do tego wspomniany już wcześniej problem z trafieniem w to samo miejsce powodują, że ten tej metody raczej nie warto tutaj używać. Co najwyżej do szybkiego oszacowania w czasie rzeczywistym.
Sygnał generowany nie jest bardzo zbliżony do impulsu Diraca, trudno osiągnąć dobre parametry dla takiego toru. W efekcie na wyjściu pojawia się przefiltrowany dolnoprzepustowo krótki impuls prostokątny. W wobuloskopie widać jak charakterystyka opada powyżej 200kHz. Przy bezpośrednim połączeniu widać to w miarę dobrze dla zakresów od 500mV do 2V.

Ad 7.
Należy skalibrować tor wejściowy. W tym celu trzeba zewrzeć kanały wejściowe do masy a następnie wejść w Ustawienia->kalibracja i nacisnąć przycisk "OK". Kalibracja wykonuje się automatycznie.
Generator - o oznacza przebieg typu arbitrary?
Gdzie to jest? Przebieg arbitralny to po prostu "arbitrary" przy wyborze wave (przycisk "CURSOR").

Dla AM i FM sygnał modulujący należy doprowadzić do kanału 1. Automatycznie działa tylko SWEEP.

ODPOWIEDZ