9/05 "Częstościomierz & generator na PC"
9/05 "Częstościomierz & generator na PC"
W numerze 9/2005 zainteresował mnie opis budowy częstościomierza na PC. Chcę go zbudować, jednak boję się uszkodzić port komputera przez złe podłączenie użądzenia do badanego układu. Chciałem więc zapytać czego należy się wystrzegać aby nie doszło do uszkodzenia portu? Jestem początkującym elektronikiem i nie wiem jaki jest sposób włączania częstościomierza do badanego układu, gdzyż nigdy jeszcze nie miałem do czynienia z takim przyrządem (czy podłącza się go podobnie jak oscyloskop?).
Mam też jeszcze jedno pytanie: jaki wykożystać kabel i jakie sondy? Czy potrzebny jest kabel ekranowany, czy wystarczy zwykły? Czy zastosowanie kabla koncentrycznego będzie dobrym pomysłem? Bardzo proszę o odpowiedź.
----------------
zmieniłem troszkę temat zgodnie z prośbą umieszczoną tutaj: http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1941 - proszę czytać to o czym piszą moderatorzy to ułatwia wszystkim poruszanie się na forum
Wojtek
Mam też jeszcze jedno pytanie: jaki wykożystać kabel i jakie sondy? Czy potrzebny jest kabel ekranowany, czy wystarczy zwykły? Czy zastosowanie kabla koncentrycznego będzie dobrym pomysłem? Bardzo proszę o odpowiedź.
----------------
zmieniłem troszkę temat zgodnie z prośbą umieszczoną tutaj: http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1941 - proszę czytać to o czym piszą moderatorzy to ułatwia wszystkim poruszanie się na forum
Wojtek
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Cześć.
Nawiązując do tematu generatora, mam takie pytanie.
Dlaczego do tych projektów nie są dodane kody źródłowe, chciaż najważniejsze fragmenty.
Kiedyś było napisame w EdW, że jeżeli nie chce ktoś umieszczć kodów źródłowych to niech nie pisze artykułów. Rozumiem, że program jest na PC, ale czy myślicie, że nie mogą one być pzydatne, bo akurat mi by się przydało zreknięcie do kodu, jak zostało tam to rozwiązane. I bynajmniej nie jest to chęć rozprowadzania tego kodu - dla jasności.
Pa.
Nawiązując do tematu generatora, mam takie pytanie.
Dlaczego do tych projektów nie są dodane kody źródłowe, chciaż najważniejsze fragmenty.
Kiedyś było napisame w EdW, że jeżeli nie chce ktoś umieszczć kodów źródłowych to niech nie pisze artykułów. Rozumiem, że program jest na PC, ale czy myślicie, że nie mogą one być pzydatne, bo akurat mi by się przydało zreknięcie do kodu, jak zostało tam to rozwiązane. I bynajmniej nie jest to chęć rozprowadzania tego kodu - dla jasności.
Pa.
dobre pytanie...
to może zagadnij go o tę sprawę, lub napisz bezpośrednio do Redakcji.
udostępnione są rzeczywiście tylko pliki wykonywalne, wersji src. nie ma
nie mam teraz niestety pod ręką wrześniowego numeru, ale jeżeli Autor podał e-mail,[...]
O pełne oprogramowanie – jest to warunkiem opublikowania projektu.
Niektóre proste „mikroprocesorowe” projekty zawierają tylko plik .hex, brakuje pliku .bas lub .asm.
Jeśli ktoś nie chce udostępnić źródła, niech nie publikuje artykułu.
Oczywiście przewidujemy wyjątki w przypadku skomplikowanych programów,
wymagających od Autora dużo pracy. W tym wypadku trzeba indywidualnie negocjować warunki z Redakcją.
[...]
Okiem malkontenta (EdW 6/2004)
to może zagadnij go o tę sprawę, lub napisz bezpośrednio do Redakcji.
udostępnione są rzeczywiście tylko pliki wykonywalne, wersji src. nie ma
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Tranzystor pisze:Jeżeli chcesz nie uszkodzić portów komputera to zawsze przed wkładaniem wtyczki od układu dotkinij kranu. (...).
[ Dodano: 31-08-2005, 19:45 ]
Tak, połącz masę częstościomierza z masą mierzonego układu.Grabarz pisze:Dziękuję za radę. Mam jeszcze jedno pytanie: jak podłącza się częstościomierz do układu? Masa do masy układu, a wejście do punktu gdzie chcę zmierzyć częstotliwość, czy jakoś inaczej?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
A tak w ogóle, to lipne to urządzonko
.Częstościomierz, to jeszcze dla amatora ujdzie, ale generator?, pożal się Boże - max f to 500Hz.Toż to nawet dla amatora zbyt mało!, i żeby było śmieszniej, to nie możemy wpisać generowanej częstotliwości, a wpisujemy czas!.Do zamiany czasu na f jest dodatkowy programik, albo ćwiczenie główki
.
Jak znajde chwile zasu to postaram się napisać w delphi program do obsługi tego urządzenia i udostępnie źródła 
Tymczasem daje odnośnik do komponentów DELPHI umożliwiających sterowanie portem COM:
PORTY COM W DELPHI
I możecie pisać/tworzyć co dusza zapragnie
Tymczasem daje odnośnik do komponentów DELPHI umożliwiających sterowanie portem COM:
PORTY COM W DELPHI
I możecie pisać/tworzyć co dusza zapragnie
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2005, 12:32 przez mariuz, łącznie zmieniany 1 raz.