Jak działa generator przebiegu sinusoidalnego?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
polak27
Użytkownik

Jak działa generator przebiegu sinusoidalnego?

Post autor: polak27 » 17 sie 2012, 23:55

Witam. Czy mógłby ktoś pomocny wytłumaczyć mi pewne zagadnienie. Chodzi mianowicie o generator przebiegów sinusoidalnych. Nie mam kompletnie zielonego pojęcia na jakiej zasadzie działają tego typu układy. Np. Collpitsa lub Hartleya. Przecież jest to układ zasilany napięciem stałym więc wszelkie cewki i kondensatory są bezużyteczne dla prądu stałego. Przykładowy układ Collpitsa złożyłem w Crocclipie wg opisu z jednej ze stron( http://dc270.4shared.com/doc/OU2Aibhl/preview.html ). Niestety nie działa co tylko poszerza moje wszelkie wątpliwości gdyż nawet nie mogę zasymulować takiego przebiegu znając dobór elementów. Jeśli ktoś potrafiłby pomóc byłbym niezwykle wdzięczny.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 18 sie 2012, 9:07

Akurat w przypadku gen. Collpitsa cała magia jest w obwodzie rezonansowym LC i tranzystorze.
Ogólnie ujmując - obwód rezonansowy "drga" sam z siebie gdy odcinamy zasilanie. Wynika to z praw fizyki i tego nie trzeba rozumieć, trzeba przyjąć do wiadomości.
Tranzystor pełni rolę "zaworu", który dostarcza w odpowiednim momencie odpowiednią ilość energi do obwodu LC. Tranzystor wie w jakim momencie się otworzyć ponieważ jego baza jest podłączona do obwodu rezonansowego.
To jest podobnie jak w silniku spalinowym - korbowód jest połączony z zaworami za pomocą rozrządu i w odpowiednim momencie następuje zapłon, dzięki czemu silnik pracuje.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 18 sie 2012, 9:27

Czy tu nie chodzi przypadkiem o jakieś harmoniczne prądu może? I jak zsymulować taki układ komputerowo np. w programie CrocClip? Zestawiłem wg jednego schematu i nic nie wychodzi, więc jaka jest metoda by go przetestować przed złożeniem na żywo?

Z drugiej strony jak to jest, że układ drga sam z siebie bez zasilania(tylko początkowo)? To byłoby jakieś perpetum mobile?

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 18 sie 2012, 10:50

Z drugiej strony jak to jest, że układ drga sam z siebie bez zasilania(tylko początkowo)? To byłoby jakieś perpetum mobile?
Ponieważ kondensator jest "magazynem prądu", to po odcięci zasilania posiada on pewien ładunek elektryczny, który potem przepływa przez cewkę, która to z kolei gormadzi energię w swoim polu elektromagnetycznym. Gdy kondensator przekaże swą energię do cewki, jest rozładowany, więc stanowi on obciążenie dla cewki która oddaje mu energię ze swojego pola elektromagnetycznego (m. in. z tego powodu stosuje się diody przy cewkach przekaźników). Dalej to już działa to w pętli.

Perpetum mobile to to nie jest, ponieważ żyjemy w świecie w którym nie ma rzeczy idealnych, więc każda cewka i każdy kondensator ma swoją rezystancję która wytraca energię obwodu drgającego.

Jeśli tego nie zrozumiałeś, to odsyłam do książek o tematyce radiotechnicznej, w któej opisanej są podstawy radiotechniki.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 18 sie 2012, 11:50

Tzn. z tym perpetum mobile chodzi mi bardziej o już sam generator sinusoidy. Gdzie w takim układzie są straty skoro odcinamy zasilanie i mamy sygnał sinusoidalny? A może te straty gdzieś są (tzn. pewnie muszą gdzieś być) tylko na 1 rzut oka ich nie widać.
W takich "gołych" układach domyślam się, że występują drgania gasnące z powodu oporów elementów. Swoją drogą znalazłem ciekawy artykuł o drganiach tutaj: http://www.mif.pg.gda.pl/kfze/wyklady/WM2rozdzial7.pdf

Thud
-

Post autor: Thud » 18 sie 2012, 13:44

Gdzie w takim układzie są straty
Na rezystancji pasożytniczej. Są to straty cieplne.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 18 sie 2012, 14:32

Tzn. chodzi mi bardziej o to, że układ raz się włącza i już pracuje w nieskończoność tak jakby tylko raz został wprawiony w ruch. A może pracuje tylko przez jakiś czas albo te drgania sinusoidalne na dłuższą metę są jednak gasnące?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 sie 2012, 3:53

Obwód LC sam z siebie może oscylować ale te oscylacje maleją i w końcu znikają - właśnie przez straty. Zasilanie układu dostarcza właśnie tej energii, która równoważy owe straty i dlatego obwód, z małą pomocą tranzystora może oscylować w nieskończoność. To jak wahadło w zegarze. Samo wahadło (obwód LC) może się bujać ale szybko przestanie. Jak za to dołożysz do niego odpowiedni układ mechaniczny (tranzystor i pozostałe elementy generatora) i sprężynę jako źródło siły (zasilanie) to może się bujać w nieskończoność (o ile będziesz nakręcał sprężynę). I widzisz, tak samo jak z generatorem w zegarze jest stała siła ze sprężyny a wahadło jednak oscyluje ruchem przemiennym ;)

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 19 sie 2012, 9:56

Jasne główną ideę rozumie. Tylko zastanawia mnie to czy jak włączymy zasilanie na chwilę i wyłączymy to czy ten układ będzie mógł już tak pracować w nieskończoność czy kiedyś się "skończy" ta oscylacja wytwarzająca sinusoidę.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 19 sie 2012, 12:20

W tym przypadku sinusoida bedzie miala coraz mniejsza amplitude i po krotkiej chwili zaniknie.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 19 sie 2012, 12:34

Aaa czyli w generatorze sinusoidalnym napięcie zasilające musi być cały czas włączone prawda?

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 19 sie 2012, 14:21

Prawda. Zresztą nie tylko w sinusoidalnym, bo jak sam wspomniałeś, perpetum mobile nie istnieje i te straty coś musi równoważyć, w tym przypadku dostarczanie energii z zewnątrz.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 19 sie 2012, 14:48

Ok w takim razie już rozumiem. Myślałem po prostu, że tam włącza się zasilanie tylko na chwilę i potem to już samo drga co wydało mi się trochę niesamowite. Będę musiał dokładniej zagłębić się jeszcze w ten temat.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 13 wrz 2012, 16:14

Jako, że nie chcę zaczynać za każdym pytaniem nowego wątku napiszę w nieco innej sprawie tutaj.

Czytam właśnie książkę o NE555. Doszedłem do rozdziału z projektami. Jest tam pokazany zestaw uruchomieniowy. I kilka pytań na temat montażu tego:

-W jaki sposób wydrukować i nakleić schemat dwustronny na odpowiednią płytkę
-Jak nazywają się elementy, które służą jedynie do wtykania kabli mających łączyć elementy (dobra byłaby nazwa z jakiegoś katalogu)
-Czym jest w poniższym rysunku wartość AC/DC 13V? O ile dobrze rozumiem to jest pewnie napięcie 13V uzyskane z transformatora, który jest podłączony do 230V 50Hz? W takim razie jak mam coś takiego rozumieć na schemacie zestawu uruchomieniowego?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Załączniki
ukladuruchomieniowy.jpg

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 13 wrz 2012, 17:08

Hej,

Tutaj jest dokladnieo pisane jak zrobic plytke
http://diy.elektroda.eu/plytki-drukowane-od-a-do-z/

a tutaj szukane elementy:
http://sklep.avt.pl/c/pl/175_539/1/2/0/ ... lkowe.html

w miejsce ac/dc wstawiamy cus takiego:
http://sklep.avt.pl/p/pl/486594/zlacze+ ... elony.html
i podpinamy do tego Z ZACHOWANIEM WYMAGANYCH SRODKOW BEZPIECZENSTWA transformator dajacy 13V AC

ODPOWIEDZ