1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
-
leszek504b
- -
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Raczej sonda oscyloskopowa, przy czym nie musisz zwracać zbytnio uwagi na pasmo przenoszenia, ważne że powyżej 1MHz. Przyda się też możliwość przełączania tłumienia 1:1, 1:10, jeśli chcesz mierzyć napięcia wyższe niż 40V.
W skrajnym przypadku wystarczy zwykły przewód ekranowany z wtykiem BNC, ale trzeba się liczyć z dużymi pojemnościami takiej sondy.
dziechu, oba wyświetlacze mają rozdzielczość 320x240 i nic nie stoi na przeszkodzie, aby obsługiwać oba. Kwestia zamiany biblioteki.
Mi bardziej jednak zależy na tym z Avili, tańszy i większa rozdzielczość. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
W skrajnym przypadku wystarczy zwykły przewód ekranowany z wtykiem BNC, ale trzeba się liczyć z dużymi pojemnościami takiej sondy.
dziechu, oba wyświetlacze mają rozdzielczość 320x240 i nic nie stoi na przeszkodzie, aby obsługiwać oba. Kwestia zamiany biblioteki.
Mi bardziej jednak zależy na tym z Avili, tańszy i większa rozdzielczość. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Masz całkowitą rację, po prostu wiem że taka zmiana biblioteki, tym bardziej jeżeli są różnice rozdzielczości, nie jest (dla mnie) taka prosta. Ale fakt - najważniesze żeby powstał główny program na STM32F4. A ten z Avili ma większą rozdzielczość? Jest też dotykowy? Ja zrobiłem kilka urzadzeń na tym co podałem i jestem pod wrażeniem jakości (wysycenie kolorów, kontrast, kąty widzenia), także jakości panelu dotykowego. Działa bardzo precyzyjnie i delikatnie, jak dobry pojemnościowy. Obsługa jest na prawdę bardzo przyjemna. Z tą avilą może być problem jak pisałeś - brak dokumentacji. Rozgryźć metodą prób i błędów raczej odpada, chyba że sterowanie podejdzie pod jakiś inny, znany typ.
Mam do was pytania a w zasadzie prośbę.
Zainteresowało mnie wyświetlanie przebiegów na wyświetlaczach graficznych, czy yo na lcd od N3310 czy zwykłym graficznym ze sterownikiem KS108, a bardziej o zasadę rysowania przebiegów.
Szukałem sporo na w internecie jak inni to realizują i zauważyłem że wszystkie przebiegi realizowane są tak że wartość bufora który chcemy wyświetlić pokazywana jest w postaci pikseli tzn. liczba którą mamy wyświetlić to po prostu piksel.
Natomiast po uruchomieniu Kombajnu Pomiarowego przebiegi rysowane są w sposób ciągły.
I stąd moje pytanie w tym wątku. Czy wiecie jaki jest algorytm takiego ciągłego rysowania przebiegu? Jakoś nie mam pomysłu a rozgryzienie jak to realizowane jest w kombajnie jakoś mi nie wychodzi.
Poradzie mi coś.
Zainteresowało mnie wyświetlanie przebiegów na wyświetlaczach graficznych, czy yo na lcd od N3310 czy zwykłym graficznym ze sterownikiem KS108, a bardziej o zasadę rysowania przebiegów.
Szukałem sporo na w internecie jak inni to realizują i zauważyłem że wszystkie przebiegi realizowane są tak że wartość bufora który chcemy wyświetlić pokazywana jest w postaci pikseli tzn. liczba którą mamy wyświetlić to po prostu piksel.
Natomiast po uruchomieniu Kombajnu Pomiarowego przebiegi rysowane są w sposób ciągły.
I stąd moje pytanie w tym wątku. Czy wiecie jaki jest algorytm takiego ciągłego rysowania przebiegu? Jakoś nie mam pomysłu a rozgryzienie jak to realizowane jest w kombajnie jakoś mi nie wychodzi.
Poradzie mi coś.
jak to sie ma do tego co ja pytam, bo chyba nie zaskoczyłem? I pytałem całkiem serio? A jak czegoś nie dostrzegam to proszę mi po prostu powiedzieć.
A przypomniałem sobie. Proszę zobaczyć jak w Kombajnie rysowany jest przebieg prostokątny. Zbocza są jako pionowe kreski, jakby przebieg był rysowany na zasadzie piksel->wartość to nie byłoby ciągłości na zboczach? Więc chyba jest coś na rzeczy?
A przypomniałem sobie. Proszę zobaczyć jak w Kombajnie rysowany jest przebieg prostokątny. Zbocza są jako pionowe kreski, jakby przebieg był rysowany na zasadzie piksel->wartość to nie byłoby ciągłości na zboczach? Więc chyba jest coś na rzeczy?
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Algorytm jest bardzo prosty. Najpierw rysujesz piksel z daną wartością, następnie sprawdzasz kolejną wartość i rysujesz wszystkie piksele aż do tej wartości (pionową linię), ale bez ostatniego punktu. Do tego należy uwzględnić, czy linia pobiegnie w dół czy w górę. Cały przebieg będzie się składał z takich linii.
W moim programie nie widać tego na pierwszy rzut oka, gdyż nie korzystam z bufora obrazu. Wszystko jest rysowane w locie, co bardzo komplikuje sprawę.
W moim programie nie widać tego na pierwszy rzut oka, gdyż nie korzystam z bufora obrazu. Wszystko jest rysowane w locie, co bardzo komplikuje sprawę.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Przykładowo mamy wartości od 0 do 255. Pole odczytowe o takiej samej rozdzielczości w pionie.
Kod: Zaznacz cały
//bufor[] - bufor wartości
for(i = 0; i < rozdzielczosc_pozioma; i++)
{
setPixel(i, bufor[i]); //setPixel(x,y) - ustawianie pojedynczego punktu
if(bufor[i] > bufor[i+1]+1) //sprawdź która wartość większa
{
for(j = bufor[i+1]+1; j< bufor[i]; j++) //rysuj słupek od kolejnej wartości do pierwszej
setPixel(i, j);
}else if(bufor[i]+1 < bufor[i+1])
for(j = bufor[i]+1; j< bufor[i+1]; j++) //rysuj słupek od pierwszej wartości do kolejnej
setPixel(i, j);
}Witam
Przestało mi świecić podświetlenie wyświetlacza. Cała reszta działa - widać pod światło że wyświetlacz działa i pokazuje to co zwykle pokazywał. Po uruchomieniu podświetlenie tylko mignie i się gasi. To samo jak się wyłączy MKP przyciskiem EXIT i znowu włączy.
Podpiąłem zamiast wyświetlacza samą diodę LED zieloną i efekt jest identyczny - mignie i wyłącza.
Co się mogło stać?
Przestało mi świecić podświetlenie wyświetlacza. Cała reszta działa - widać pod światło że wyświetlacz działa i pokazuje to co zwykle pokazywał. Po uruchomieniu podświetlenie tylko mignie i się gasi. To samo jak się wyłączy MKP przyciskiem EXIT i znowu włączy.
Podpiąłem zamiast wyświetlacza samą diodę LED zieloną i efekt jest identyczny - mignie i wyłącza.
Co się mogło stać?