Dyskotekowy gadżet

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
bbartek91
-

Dyskotekowy gadżet

Post autor: bbartek91 » 27 lip 2012, 23:25

Witam serdecznie, jestem nowy na forum to mój pierwszy post:)
Nie mam pewności czy dobrze rozumiem działanie pewnego układu który zamieszczam w załączniku. Raz pali się jedna dioda jak jest otwarty tranzystor następnie się zatyka i pali się druga dioda bo 2. tranzystor jest otwarty. Mój problem wydaje się błahy natomiast chciałbym zrozumieć dlaczego to kondensatory powodują zatkanie tranzystorów, jak wygląda rozpływ prądów, czy można traktować kondensator jako zwarcie kiedy jest rozładowany, bo takie informację znalazłem w necie,no co kto wie, nie chce mieć domysłów bo układ dość powszechnie stosowany.
Załączniki
dyskotekowy gadżet.gif
(25.47 KiB) Pobrany 344 razy

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 lip 2012, 23:35

To jest multiwibrator astabilny. Tu masz zasadę działania:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiwibra ... _astabilny

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 30 lip 2012, 11:14

Hej

Zobacz też to https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... =astabilny

Szczerze to nie jest raczej popularny układ. Powszechnie stosowac to warto Timer NE555.
Ten układ jest bardziej dydaktycznym elementem abyś poznał elektronikę. Potem się go nie stosuje- nie ma sensu. Wiele elementów zastąpisz układami scalonymi- tańsze i łatwiejsze w aplikacji. A potem znowu zastępuje się "zwykłe" układy scalone mikroprocesorami, bo znow prościej, łatwiej, wygodniej , taniej, itd.

pozdrawiam
Piotrek

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 30 lip 2012, 13:27

NE555 nie warto stosować. Lepiej nauczyć się wykorzystywać bramki niż powielać układy z google grafiki. Widziałem jak początkujący zastosował przerzutnik RS na kostce 4011 do włączania generatora na NE555... I jaki w tym sens?

bbartek91
-

Post autor: bbartek91 » 30 lip 2012, 15:24

Dzięki wszystkim za odpowiedź, pomogło bardzo w zrozumieniu:)

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 30 lip 2012, 15:53

hej

Czy nie warto stosować NE555 do migających diodek? Pozatym NE555 użyjesz np. do PWM, W sumie popularny układ. Warto znać, zwłaszcza że ilość wiedzy potrzebna do jego poznania jest minimalna i nie zasmieca głowy. Oczywiście to moje zdanie

pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 30 lip 2012, 19:59

Spanner pisze:NE555 nie warto stosować. Lepiej nauczyć się wykorzystywać bramki niż powielać układy z google grafiki. Widziałem jak początkujący zastosował przerzutnik RS na kostce 4011 do włączania generatora na NE555... I jaki w tym sens?
Może taki, że próbując połączyć dwa schematy zaczął myśleć, kombinować jak zrobić coś, co chciał. W końcu każdy naukę elektroniki zaczyna od poznania podstawowych schematów - bloków. Następnym krokiem jest próba łączenia tych bloków ze sobą.
Uważam, że warto jest poznać takie proste układy tranzystorowe, zanim weźmie się za bardziej skomplikowane układy. Nie zawsze pod ręką znajdzie się potrzebny układ scalony, często jednak można z elektronicznego złomu wyjąć garść elementów z których uzyskamy alternatywę brakującego układu. Wystarczy tylko wiedzieć jak.
Wracając do przerzutnika astabilnego i migania led, to czy zrobimy to na tranzystorach, czy na NE555 nie ma ani znaczenia ekonomicznego (koszt nowych elementów w obu przypadkach jest podobny), ani znaczenia jeżeli chodzi o rozmiar gotowego układu.
Pozatym NE555 użyjesz np. do PWM
W tranzystorowym przerzutniku astabilnym wystarczy zamiast rezystorów R2 i R3 wstawić potencjometr suwakiem połączony do masy, żeby uzyskać regulację PWM w szerokim zakresie. Do NE555 przeważnie trzeba dokładać diody, a częstotliwość zmienia się wraz z wypełnieniem sygnału.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 30 lip 2012, 20:46

Chodzi ci o to że plusy kondensatorów do krańców potencjometru a środek do masy? kurde nie wiedziałem :oops: Dooobre to jest :mrgreen:

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 30 lip 2012, 22:43

Dokładnie tak. Jak zaczynałem zabawę z elektroniką robiłem coś takiego. Zamiast dwóch diod dałem jedną dwukolorową i miałem płynną zmianę barwy diody, a przy okazji poznałem PWM w praktyce.

bbartek91
-

Post autor: bbartek91 » 02 sie 2012, 22:05

Gdyby ktoś jeszcze miał problemy ze zrozumieniem multiwibratora astabilnego to zamieszczam link:
http://www.fuw.edu.pl/wo/data/prac-fiz- ... r-asta.pdf

ODPOWIEDZ