"Język C. Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowy

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 lip 2012, 19:22

Ponadto do obsługi płytki ATB są stworzone świetne programy, dzięki którym można bezpiecznie i łatwo ustawić fusebity, dokonać wgrania wsadu, zresetowania Flasha, sczytanie wsadu, zresetowanie układu itp.

Na forum Atnela mam nick Ledes jak by ktoś mnie tam szukał. ;)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 26 lip 2012, 19:39

ATB. Faktycznie jest najlepsza na polskim rynku, dla mnie cena mogła by być 100zł niższa, zestaw mógł by być bez procka, LCD. Bo tego mam na pęczki ;).
Albo nawet samą płytkę bym wziął za 100zł ;) i sam uzupełnił we wszystkie części.

Dla kogoś nie znającego dobrze jeszcze elektroniki to jedyny słuszny zestaw do nauki, bez problemów z takim wsparciem autora o jakim można pomarzyć w innych firmach (Pozdrowienia Mirku).
Sam po sobie wiem, że mimo 20lat doświadczenia w dłubaniu około elektronicznym popełniam proste błędy, ostatnio np. pochrzaniłem kolejność pinów w złączu ISP, parzyste miałem zamienione i zamiast plusa miałem masę, dobrze że się zamknęła przez programator i miałem ograniczenie prądowe ustawione na zasilaczu, tylko dzięki temu nic się nie wyjarało. A zasilacz potrafi mi oddać 10A, był by tylko błysk i po programatorze, ewentualnie po Atmedze ;).

ATB jest bardzo fajnie wykonany (chociaż nie miałem go jeszcze w łapach) no i ma spore możliwości dzięki adaptacji arduinio :). Cały czas się miotam by go kupić. Chociaż cały czas myślę o czymś bardziej zaawansowanym, bo za 500zł można mieć już zestaw z A8 samsunga.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 lip 2012, 19:43

Luminofor, możesz napisać co dokładnie znajduje się na płycie oraz pod jaki system operacyjny?

Nad tym zestawem myślę z tego powodu że trafiła mi się dwumiesięczna delegacja, szkoda by tyle wieczorów zmarnować na głupoty ;)
A cena? Cóż... Tanio nie jest ale widziałem droższe zestawy które były dużo mniej funkcjonalne.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 lip 2012, 22:21

Szczegółowe informacje o samej płytce i o tym, co sięe na niej znajduje znajdziesz na stronie www.atnel.pl a także na blogu Mirka http://mirekk36.blogspot.com/ i stronie sklepu Atnel: http://sklep.atnel.pl/

Co do systemu operacyjnego - hmmm nie wiem, czy w ogóle ta płytka jest pod jakikolwiek OS. Pytaj Mirka.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 lip 2012, 2:39

DODATKOWO - płyta zawiera preinstalowane i wstępnie skonfigurowane profesjonalne środowisko programistyczne ECLIPSE. Natomiast załączone lekcje video obalają kolejny mit o tym, iż jest ono bardzo trudne w obsłudze i użytkowaniu. Dzięki tej książce - już nigdy nie będzie trudno rozpocząć nauki języka C czy też korzystać z ECLIPSE.

Chodzi mi o to środowisko, oraz o video; są same filmy czy też jakiś dedykowany do nich odtwarzacz?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 lip 2012, 5:31

Eclipse to darmowe IDE które działa na wszystkich systemach, najlepiej pobrać już skonfigurowane Juno - tylko rozpakować i można działać - ja mam na Win7 (32) ale nikt ie zmusza do działania na Eclipse można użyć AVRStudio. Na płycie z pierwszej książki są skonfigurowane już środowiska "Eclipse Ganymade" i "Eclipse Galileo", w drugiej książce już jest nowsze "Eclipse Indygo" i "Eclipse Juno" zarówno spolszczone jak i angielskie. Informacje na temat Eclipse Juno znajdziesz w postach użytkownika SunRiver na www.forum.atnel.pl i z jego dropboxa najlepiej pobrać najnowszą wersję. Co do filmików są one umieszczone również na YouTube - tu jest przykład Odtwarzać można w Windows Media Player lub np Best Player i pewnie szeregu innych które biorą filmik z rozszerzeniem ".wmv". Co do lekcji video z drugiej książki to są to pliki avi.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 lip 2012, 10:29

Dzięki Wojtek, o taką odpowiedź mi chodziło ;)

Chyba w poniedziałek poleci zamówienie ;)

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 28 lip 2012, 12:01

joon pisze: Chodzi mi o to środowisko, oraz o video; są same filmy czy też jakiś dedykowany do nich odtwarzacz?
Eclipse na płycie jest pod Windowsa (w różnych wersjach), filmy standalone WMV
Filmiki są również tu: (nieco inne ale są), podaję ogólniejszy link niż padł wcześniej: http://www.youtube.com/user/mirekk36

ODPOWIEDZ