"Język C. Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowy

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
Wojtek
Moderator
Kontakt:

"Język C. Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowy

Post autor: Wojtek » 11 maja 2012, 4:54

"Język C. Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowych" będąca kontynuacją "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania"
Można książkę zobaczyć tutaj http://sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-II-DVD/36 na podstawie tego co było w pierwszej książce to polecam - pełne "wsparcie techniczne" autora na jego blogu i forum też jest zapewnione

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 12 maja 2012, 23:03

Polecam pierwsza książkę po prostu super.
Na pewno kupię drugą.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 14 maja 2012, 10:10

Ja na dniach kupuję zestaw ATB i pierwszą książkę Mirka. Co o niej sądzicie?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 maja 2012, 10:42

Luminofor pisze:Ja na dniach kupuję zestaw ATB i pierwszą książkę Mirka. Co o niej sądzicie?
Jest bardzo dobra.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 15 maja 2012, 13:05

Mogę śmiało polecić "Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji" Tomasz Francuz z helion.pl

Książka atnel też jest świetna, chociaż mnie trochę brakuje szczegółowości opisów samego języka C w niej.
Ale po za tym do Atnel jest świetny support w postaci forum.atnel.pl no i sam autor zmusza do myślenia.
Ogólnie pozycja mocno polecana.

lukas15
-

Post autor: lukas15 » 15 maja 2012, 18:51

rezasurmar pisze:forum.atnel.pl no i sam autor zmusza do myślenia
Możesz to rozwinąć :?:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 maja 2012, 19:15

Mi się wydaje że po raz pierwszy, tutaj autor książki zaczyna wychodzić z dobrego założenia. Zamiast robić jedną książkę klasy C od A do Z, w której tak naprawdę nie ma wiele wartościowego, bo opisywanie 10-15 projektów, powoduje że są one opisane po kawałeczku, i właściwe często niezrozumiale i niepełne. Właśnie zrobienie takiej serii książęk może być bardzo trafnym pomysłem.
Ja osobiści już raczej nie kupuję książek, szczególnie jak widzę, podtytuł dla początkujących, i na okładce listę 20 projektów, bo wiem, że taka pozycja jest mało wartościowa merytorycznie, i nie kompletna sama w sobie.
Ogólnie brakuje dobrych książek o samym C, jest natomiast masę książek o niekompletnych projektach w C, gdzie autorzy w domyśle zakładają, że czytający zna podstawy C ANSI i środowiska programowania.
Ja właściwie ucząc się C na PICi, miałem w drugim ręku starą książkę jeszcze z liceum. Język C i C++ dla DOSa, bo autor książki z podtytułem C dla początkujących, tak się skupił na architekturze CPU, że właściwie podstaw C tam w ogóle nie ma. Na szczęście kompilator dla PICów jest bardzo zgodny z ANSI C i w szkole uczono mnie kiedyś C i jakoś tam sobie przebrnąłem metodą prób i błędów. Ale szczerze uczenie się samemu C jest trudne, bo nikt sensownie samego języka C nie opisuje, jest taka sałatka najczęściej.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 15 maja 2012, 19:25

lukas15 pisze:
Pomaga, ale nie daje gotowych rozwiązań! lubię takie podejście, zadasz rzeczowe pytanie, dostaniesz odpowiedź.

Awatar użytkownika
worner
-

Post autor: worner » 26 maja 2012, 23:22

lukas15 pisze:
Wejdź i sam oceń:

http://forum.atnel.pl/

Nie tylko autor jest aktywny, ale też wielu użytkowników wspiera się nawzajem. I ta atmosfera - nie to co na innych portalach, gdzie moderator to wszechwiedząca władza absolutna.

Gorąco polecam.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 08 lip 2012, 22:24

Przerobiłem połowę książki Mirka na zestawie ATB 1.03. Polecam bardzo! Czegoś takiego szukałem! Bardzo dobrze wydane pieniądze. To tak, jakby ktoś się wahał.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 09 lip 2012, 6:02

Mam już drugą książkę Mirka mogę śmiało polecić, wiele ciekawych i świetnie opisanych rzeczy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 lip 2012, 18:39

A co sądzicie o opłacalności zakupu zestawu: Pakiet TAURUS D MAX?

Recenzje bardzo dobre, zwłaszcza że w tej wersji podstawki są precyzyjne.
Całość co prawda ponad 550 zł ale jak już szaleć to po całości ;)

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 lip 2012, 18:46

Ja kupiłem Scorio i nie żałuję, Taurus D Max widzę bardzo przyzwoity zestaw i na pewno wart każdej złotówki.

Sama płytka i książki wyborne. Bierz w ciemno. :)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 26 lip 2012, 19:11

Sam chcę kupić ATB, co prawda cena mnie trochę odstrasza ;), bo to jednak tylko avr ;), ale mimo dwóch dużych płytek stykowych, i kilku mniejszych, czasem mam do sprawdzenia tylko jakąś programistyczną koncepcje i zawsze muszę rzeźbić ;).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 lip 2012, 19:19

To może powiem, że sama płytka jest świetnie przemyślana, nie trzeba programatora nawet (!!!), do wszystkiego podstawki (nawet do kwarcu), wyprowadzone piny, fajna przetworniczka która daje 3.3/5V i 1A i wcale się nie grzeje w porównaniu do LM7805, ogólnie płytka jest świetna i cały czas rozwijana, Mirek zrobił już do niej sporo modułów które można do niej dołączyć, np. konwerter do TFT LCD.

Autor udziela wsparcia na forum Atnel, Skype, mail itp. Świetnie rozwinięte community. Przykłady - są w książkach obu które notabene są dedykowane do płytki ATB.

Do zestawu (a właściwie do każdej książki) jest dołączona płyta DVD wypełniona po brzegi przydatnym stuffem (lekcje video, specjalnie przygotowane wersje Eclipse, dokumentacja, kody z książki lekko pozmieniane żeby za lekko nie było i się czegoś człowiek nauczył przy ich uruchamianiu, programy do płytki ATB i inne).

Myślę, że jest to najlepszy zestaw do nauki i zabaw z prockami dostępny w Polsce w takim przedziale cenowym. ;)

Gorąco polecam.

P.S. nie jestem z Atnela. ;)

ODPOWIEDZ