"Mój pierwszy wzmacniacz"

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Krzaqu
-
Kontakt:

"Mój pierwszy wzmacniacz"

Post autor: Krzaqu » 20 lip 2012, 20:14

Witam! Jestem początkującym elektornikiem, i czytając informacje zawarte na stronie edw.com.pl dla pocztakujacych elektorników ,natknołem sie na zrobienie pierwszeo wzmacniacza od którego każdy powinien zaczac swoją przygodę z elektroniką. I tutaj jest problem czytajac kilka razy ten artykuł dalej nie wiem co z czym połączyc ,jak czytac schemat. Jeśli ktoś mógłby wytłumaczyc mi to trochę bardziej bym bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 20 lip 2012, 22:02

Z tego co pamiętam to tam jest wszystko nieźle wytłumaczone, gdybyś jednak miał jeszcze wątpliwości to odsyłam do literatury (np. stara lecz świetna książka D. Nuhrmanna "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - Układy" wyd. WKiŁ), albo ogólnie do szperania po internecie, po kilku sekundach znalazłem to:
:arrow: http://wortal.majsterkowicza.pl/2009/05 ... niki-cz-2/

Miłej lektury i powodzenia! :grin:

Krzaqu
-
Kontakt:

Post autor: Krzaqu » 22 lip 2012, 17:57

Dzięki, bardzo mi to pomogło:) Ale, np w tym układzie są dwa pokrętła których niema na schemacie , ani w wypisanych częściach. Jak mam wiedzieć gdzie je podłączyć??

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 lip 2012, 18:56

Te "dwa pokrętła" to potencjometry oznaczone P1 na schemacie.
I może na początek załatw sobie "oślą łączkę" aka "wyprawy w świat elektroniki".
Tam masz naprawdę podstawy.

ODPOWIEDZ