Impulsator, który impulsuje
Impulsator, który impulsuje
Witam.
Niedawno zainteresowały mnie tematy impulsatorów. Próbowałem wykonać migacz naprzeminny z czterech rezystorów, dwóch kondensatorów i rezystorów. Ale zamiast migać, to diody świeciły ciągle. Próbowałem z wieloma rezystorami, kondensatorami, montowałem kilka razy... ciągle to samo...
Ale przypomniałem sobie "Dwukolorową lampkę" z EdW 6/2007 i zainteresował mnie ten impulsator na CMOS4093 (na shcemacie U1A) - odpowiada mi bardziej niż ten pierwszy - Ale zmowu to samo - nie miga tylko świeci... Czy jest coś, co powinienem wziąść pod uwage? - zmontowałem dwa razy w pająku i NIC... Pomóżcie...
A może macie jakiś PROSTY schemat impulsatora, który mogę podłączyć pod tranzystor BC640? - takie chce zastosować...
Niedawno zainteresowały mnie tematy impulsatorów. Próbowałem wykonać migacz naprzeminny z czterech rezystorów, dwóch kondensatorów i rezystorów. Ale zamiast migać, to diody świeciły ciągle. Próbowałem z wieloma rezystorami, kondensatorami, montowałem kilka razy... ciągle to samo...
Ale przypomniałem sobie "Dwukolorową lampkę" z EdW 6/2007 i zainteresował mnie ten impulsator na CMOS4093 (na shcemacie U1A) - odpowiada mi bardziej niż ten pierwszy - Ale zmowu to samo - nie miga tylko świeci... Czy jest coś, co powinienem wziąść pod uwage? - zmontowałem dwa razy w pająku i NIC... Pomóżcie...
A może macie jakiś PROSTY schemat impulsatora, który mogę podłączyć pod tranzystor BC640? - takie chce zastosować...
Popatrz na to: http://elektros.republika.pl/porady8.html
BC640 to tranzystor PNP, więc na schemacie trzeba: odwrócić bieguny baterii,
odwrotnie włączyć LED-y oraz zamienić biegunowość kondensatorów elektrolitycznych,
to w ramach dostosowywania właśnie do tr. pnp jaki masz. Do oryginalnego schematu będzie
pasował jakikolwiek małosygnałowy npn - BC108, BC237 etc
A, i jeszcze: wzór na częstotliwość jest f = 1 / 0.69*(R2*C1 + R3*C2)
BC640 to tranzystor PNP, więc na schemacie trzeba: odwrócić bieguny baterii,
odwrotnie włączyć LED-y oraz zamienić biegunowość kondensatorów elektrolitycznych,
to w ramach dostosowywania właśnie do tr. pnp jaki masz. Do oryginalnego schematu będzie
pasował jakikolwiek małosygnałowy npn - BC108, BC237 etc
A, i jeszcze: wzór na częstotliwość jest f = 1 / 0.69*(R2*C1 + R3*C2)
Witam, podłącze się pod temat. Wiem że ten już stary, ale myślę, że moje zapytania będa pasowały do niego dobrze.
Potrzebuje schemat prostego impulsatora, w zasadzie to muszę złożyć trzy różne impulsatory o różnych czasach trwania impulsów. Pierwszy musi generować sygnał 1sek/4sek, tzn 1 sekunda sygnału a 4 sekundy przerwy, drugi sygnał 0,5sek/0,5sek, trzeci sygnał 0,1sek/0,1sek. Zasilanie z 12V i możliwość sterowania przekaźnikami z cewką na 12V, albo jeszcze lepiej zasilanie 48V i sterowanie przekaźników 48V (telefonicznych).
Impulsatory te potrzebne mi są do budowy małej centralki telefonicznej. Od razu uprzedzam, że scalaki oraz uC odpadają
Pozdrawiam
Paweł
Potrzebuje schemat prostego impulsatora, w zasadzie to muszę złożyć trzy różne impulsatory o różnych czasach trwania impulsów. Pierwszy musi generować sygnał 1sek/4sek, tzn 1 sekunda sygnału a 4 sekundy przerwy, drugi sygnał 0,5sek/0,5sek, trzeci sygnał 0,1sek/0,1sek. Zasilanie z 12V i możliwość sterowania przekaźnikami z cewką na 12V, albo jeszcze lepiej zasilanie 48V i sterowanie przekaźników 48V (telefonicznych).
Impulsatory te potrzebne mi są do budowy małej centralki telefonicznej. Od razu uprzedzam, że scalaki oraz uC odpadają
Pozdrawiam
Paweł
Jeśli żadnych scalaków, to pozostaje multiwibrator na tranzystorach. Zasilanie z 24V nie będzie problemem, do 48V musisz zwrócić uwagę na tranzystory. I oczywiście kondensatory na odpowiednie napięcie, przy czym od ich pojemności zależą czasy trwania impulsów a elektrolity tracą ją z czasem.
Proszę wybaczyć laickie pytanie, ale który z przedstawionych w linku układów nada się do mojego zastosowania ?
Potrzebuje układu, który po podaniu napięcia zasilającego da na wyjściu sygnał do sterowania przekaźnikiem np 1 sekunda załączony 4 sekundy wyłączony, itp itd.
No i jeszcze jedno -> jak zabezpieczyć układ przed przepięciami idącymi od przekaźników ?
Potrzebuje układu, który po podaniu napięcia zasilającego da na wyjściu sygnał do sterowania przekaźnikiem np 1 sekunda załączony 4 sekundy wyłączony, itp itd.
No i jeszcze jedno -> jak zabezpieczyć układ przed przepięciami idącymi od przekaźników ?
ad.1 Najlepiej jeśli sam doczytasz. Materiałów jest cała masa, a temat jest prosty jeśli się wczytasz. Z resztą nie do końca wiadomo co chcesz zrobić, więc nie da się odpowiedzieć
ad.2 Dioda równolegle do cewki przekaźnika, tak żeby nie stanowiła zwarcia dla zasilania, ale dla prądu indukującego się po „wyłączeniu” przekaźnika.
ad.2 Dioda równolegle do cewki przekaźnika, tak żeby nie stanowiła zwarcia dla zasilania, ale dla prądu indukującego się po „wyłączeniu” przekaźnika.
Odnośnie pkt 1 -> Potrzebuje układu, który po podaniu zasilania na wejściu da odpowiednio taktowany sygnał na wyjściu i do tego wyjścia będzie można podłączyć przekaźnik. Jeden z tych układów, ma na wyjściu dawać sygnał w postaci takiej, że przez 1sek występuje na wyjściu napięcie, przez 4 sek napięcia nie ma. Drugi układ ma dawać sygnał 0,5sek jest na wyjściu napięcie a następnie 0,5sek nie ma na wyjściu napięcia. Trzeci układ ma dawać sygnał 0,1sek jest na wyjściu napięcie a następne 0,1sek nie ma napięcia. Układy mają działać non stop, tzn po podaniu napięcia cały czas podają na wyjściu sygnał w takiej postaci jak opisałem. Prosiłbym o jakiś konkretny schemat i wzory do obliczenia czasów trwania sygnałów. Nie jestem mocny z elektroniki, z zawodu jestem elektrykiem, ale mając schemat bez problemu poskładam układ.
Odnośnie pkt 2 -> dzięki, o to właśnie mi chodziło. Ta dioda to może być zwykła 1N4007 włączona w kierunku wstecznym ?
Odnośnie pkt 2 -> dzięki, o to właśnie mi chodziło. Ta dioda to może być zwykła 1N4007 włączona w kierunku wstecznym ?
1) Potrzebujesz dokładnie tego: Multiwibrator astabilny. Interesuje Cię napięcie na kolektorze tranzystora. Najlepiej jeśli pogooglasz hasło multiwibrator astabilny, np. na początku wyskakuje pdf gdzie jest schemat brzęczyka, to coś dla Ciebie.
Zamiast przekaźnika pomyśl jednak o tranzystorze, 10Hz to w tym wypadku całkiem sporo.
Zamiast przekaźnika pomyśl jednak o tranzystorze, 10Hz to w tym wypadku całkiem sporo.
Przekaźnik telefoniczny np Telfa B-2 powinien bez problemu dać sobie radę. Poszukam, jednak miło by było otrzymać jakiś konkretny schemat. Naprawde, ja nie jestem mocny z elektroniki, składam replikę elektromechanicznej centralki telefonicznej w której nie miało być ani trochę elektroniki, ale niestety nie udało mi się dorwać oryginalnej maszynki sygnałowej, więc muszę kombinować