Strzelanie w głośnikach podczas wyłączania / włączania się l

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 26 maja 2012, 19:02

joon pisze:Czyli jednym zdaniem: naprawiłeś monitor który teraz tylko u Ciebie szwankuje, i liczysz na to że pomożemy rozwiązać Twój problem z zakłóceniami tak aby obyło się bez żadnych nakładów finansowych?

Powodzenia.
Czytaj ze zrozumieniem.
Monitor szwankuje tylko gdy są strzały, przy innym PC działa poprawnie wiec winą są strzały.
Nie napisałem ze potrzebuje pomocy tak aby nic nie kupować.
Napisałem tylko że nie pracuje i nie mam kasy aby sobie kupować coś co mi nie będzie potrzebne i wyrzucać kasę w błoto.Skoro Ty masz za dużo kasy to nie pogniewam się jeżeli za sponsorujesz...

Temat można zamknąć bo widzę że więcej tu mądralińskich niż pomocnych.
Moje konto możecie zbanować bo jest tu ostatni mój post oraz ostatnia wizyta na "tym" "forum"

Powodzenia

____/______///___.......

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 maja 2012, 22:59

No- teraz się wyjaśniło:) wcześniej:
strzały w głośnikach
kreski na monitorze

Teraz "foch" bo filtr za 5 zł był za drogi/ zbyt nieskuteczny według innego użytkownika ( no bo w zasadzie to zasilacze można na kablach za oknem trzymać :p )

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 22 cze 2012, 21:01

Rozwiązanie problemu kolegi Marcinva.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2292814.html

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 24 cze 2012, 17:49

Dostrzegłem podobny problem z lodówką i tanim radiem mało znanej firmy. Głośnik jest podłączony na dwóch jednożyłowych nieekranowanych przewodach, ale prędzej powodem trzasków w głośniku jest zbyt mała odległość między transformatorem, a wzmacniaczem. Siać mogą też nieekranowane przewody od transformatora, które dotykają do głośnika i przechodzą do wzmacniacza. Inne radio (Philips) w kuchni (stojące koło lodówki) też lekko pyta, ale tylko gdy lodówka się włącza i wyłącza. Oba radia pracują przy dwóch innych lodówkach i w dodatku w zupełnie innych budynkach. Czytałem, że trzeba naprawić agregat w lodówce lub ją wymienić co wydaje mi się dość absurdalnym pomysłem zwłaszcza, że np. telewizor nie pyka podczas załączania i wyłączania lodówki. Z podłączeniem innej fazy też nie ma szans, bo wszystko jest zasilane na jednej fazie zarówno w jednym jak i w drugim budynku.

Co myślicie o podłączeniu (równolegle) kondensatora rozruchowego do gniazdka z lodówką lub bezpośrednio do samej lodówki?

Poza lodówką zauważyłem podobny problem przy odłączaniu tostera. W gniazdku powstaje iskra i trzask w radiu.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 25 cze 2012, 12:42

e-lektryk pisze:Co myślicie o podłączeniu (równolegle) kondensatora rozruchowego do gniazdka z lodówką lub bezpośrednio do samej lodówki?

Te "pyknięcia" to zakłócenia harmoniczne, i to wysokiej częstotliwości. Kondensator nic nie da zwłaszcza o pojemności kilku uF. Lepiej dać prosty filtr typu pi CLC.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 25 cze 2012, 22:00

Taki filtr wystarczy? http://sklep.avt.pl/p/pl/47337/gniazdo+ ... em+1a.html

Powodem trzasków w kuchni może być fakt, że radio jest podłączone do tego samego gniazda elektrycznego co lodówka. W pokoju zaś bliskość przewodów, bo po jednej stronie ściany w tynku idą przewody do lodówki, a po drugiej przewody do komputera. Stare głośniki na TDA nieznacznie pykają. Nowe nie pykają w ogóle. Trzaski słychać też podczas odłączania tostera kiedy przechodzi łuk elektryczny w gniazdku. Nie znam konkretnej budowy lodówki, ale prawdopodobnie jest tam jakiś przekaźnik i układ sterownika temperatury. Jeżeli mam rację to trzaski można by wyeliminować stosując np. triaka. Co do kondensatora to myślałem o 100 czy nawet 200 uF.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 cze 2012, 9:58

Niemal identyczne filtry są stosowane w zasilaczach komputerowych- jak masz jakiś uszkodzony to wymontuj filtr i sprawdź.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 27 cze 2012, 16:54

W moim niestety nie było takiego filtra. Może jakiś działający schemat z konkretnymi wartościami?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 cze 2012, 20:05

Zobacz w filtr z avt w pdf'ie masz wartości.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 28 cze 2012, 17:05

Nie bardzo wiem gdzie. Widzę schemat, ale tam nie ma wartości elementów. Ze względu na to, że nie będę wykorzystywał przewodu PE (nie ma na niego miejsca, poza tym nie jest potrzebny w tym urządzeniu) bardziej skłaniał bym się ku wersji medycznej i teraz pytanie:

Jakie wartości powinny mieć L1, L2, Cx i R.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 cze 2012, 20:12

Obrazek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 29 cze 2012, 13:17

Dzięki za pomoc. Na razie dałem jakiś gotowy filtr CL na dwie żyły. Przy 3/4 głośności lekko pyka, ale jakby trochę mniej. Trzeciego przewodu nie potrzebuję, ale mógłbym dolutować kondensator na wyjściu z układu (przed transformatorem) tylko czy to coś zmieni?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 cze 2012, 20:21

hmmm
"fake"....

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 01 lip 2012, 3:10

No to się dowiedziałem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 lip 2012, 13:44

e-lektryk pisze: Trzeciego przewodu nie potrzebuję, ale mógłbym dolutować kondensator na wyjściu z układu (przed transformatorem) tylko czy to coś zmieni?
Jakie pytanie taka odpowiedź ;p
Trzeci przewód jak coś łączę to zwykle fazowy jest- faza nie jest Ci potrzebna do zasilania?

Takie filtry powinny być wyposażone w przyłącze PE. A indukcyjność to dwa uzwojenia nawinięte bifilarnie na jednym rdzeniu.

Filtry medyczne mają trochę inną budowę- najczęściej urządzenia są zasilane poprzez transformatory separacyjne które same przy okazji "blokują" zakłócenia w.cz.

ODPOWIEDZ