1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
sp3swj
-
Kontakt:

Post autor: sp3swj » 16 kwie 2012, 14:55

Omen90 pisze:
... A może LCD jest uwalony ?!.Dostałem jakiś porysowany....

Te LCD maja taką folię ochronną której - podwadź narożnik paznokciem :-) IDentyczny LCD kupowałem wprost z Artronika i na mojego maila z uwagą o stan LCD dostałem odpowiedź z uśmieszkiem - że ten model LCD ma taką folię którą większość ludzi nie zauważa i traktuje jako porysowany LCD :-) ... mój też jest "porysowany" :-)

Ja zmontowałem układ i po dwóch godzinach już działał poprawnie - ruszył od pierwszego włączenia bez żadnych problemów.

Następnie przeprogramowałem przez złącze PDI (AVRUSB mkII) programem z linku MKP 1 3 i wszystko śmiga.

Przed pierwszymi pomiarami trzeba wejść w ustawienia i zrobić kalibrację - a przynajmniej w menu KALIBRACJI nacisnąć OK. :-)

Projekt bardzo sympatyczny i pokazuje ile można wycisnąć z małego procusia :-)

i zaskoczyła mnie jakość sygnału dla 200 kHz ( mierzone oscyloskopem z pasmem do 300MHz... więc oscyloskop nie wygładza tego :-)
Załączniki
MKP 200kHz.jpg
MKP 200kHz out
MKP 200kHz.jpg (90.54 KiB) Przejrzano 15163 razy

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 17 kwie 2012, 11:21

Niestety, wymiana kondensatorów 22pF oraz kwarcu nie pomogła.Zastanawiałem się dlaczego nie ma nawet podświetlenia...Sterowanie anodą wyświetlacza odbywa się za pomocą PE1.Czemu na płytce jest nieco inaczej niż na schemacie.Rezystor R1 wraz ze wspominanym pinem procesora ma "wyjście" D+ ?.A to do czego ?

patyk77
-

Post autor: patyk77 » 18 kwie 2012, 0:35

U mnie (opakowanie kitu datowane na 9.04.2012) uC był pusty :(

Efekty identyczne jak u Omen90, wymiana kondensatorów i kwarca nic nie daje, bo
otrzymany uC korzysta z wewnetrznego oscylatora...

Po zaprogramowaniu przez ATJTAGICE 3 wszystko ruszyło :)

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 18 kwie 2012, 19:20

Napisałem do AVT i dostałem odpowiedź, że wszystkie układy są programowane i w ramach gwarancji mogę do nich wysłać cały zestaw.Mógłby ktoś zrobić foto płyty głównej bez wyświetlacza oraz modułu klawiatury ?.

kaplasak
-

Post autor: kaplasak » 18 kwie 2012, 20:51

Omen90 pisze:Napisałem do AVT i dostałem odpowiedź, że wszystkie układy są programowane i w ramach gwarancji mogę do nich wysłać cały zestaw.Mógłby ktoś zrobić foto płyty głównej bez wyświetlacza oraz modułu klawiatury ?.
Mam podobny problem jak ty z tym kitem, po zmontowaniu cisza i czarny wyswietlacz, dzisiaj wylutowalem i zawiozlem xmege do serwisu z podejzeniem ze uklad jest czysty, jutro rano mam dostac odpowiedz.

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 18 kwie 2012, 21:45

kaplasak pisze: Mam podobny problem jak ty z tym kitem, po zmontowaniu cisza i czarny wyswietlacz, dzisiaj wylutowalem i zawiozlem xmege do serwisu z podejzeniem ze uklad jest czysty, jutro rano mam dostac odpowiedz.
To jak już będziesz coś wiedział to daj znać.Bo nie wiem jaką decyzję podjąć.

kaplasak
-

Post autor: kaplasak » 19 kwie 2012, 7:56

Omen90 pisze:
kaplasak pisze: Mam podobny problem jak ty z tym kitem, po zmontowaniu cisza i czarny wyswietlacz, dzisiaj wylutowalem i zawiozlem xmege do serwisu z podejzeniem ze uklad jest czysty, jutro rano mam dostac odpowiedz.
To jak już będziesz coś wiedział to daj znać.Bo nie wiem jaką decyzję podjąć.
No i wszystko jasne, okazało się że układ jest pusty i prawdopodobnie jakaś seria kitów jest z pustą xmegą. Wylutuj układ i wyślij do serwisu.

pozdrawiam

Omen90
-

Post autor: Omen90 » 19 kwie 2012, 14:06

Czyli tak jak zakładałem na samym początku.A może jest ktoś z Trójmiasta kto posiada taki programator.Bo jak wyślę do serwisu to będę czekał później 2tyg na odbiór.

pawel3410
-

Post autor: pawel3410 » 17 maja 2012, 21:16

Czy i kiedy można spodziewać się następnej wersji urządzenia?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 20 maja 2012, 18:04

Nie prędko, tyle tylko mogę powiedzieć. Póki co, to jak pojawi się XMega64a4, to dodam trochę kodu. Później może przeniosę to na jakiegoś Cortex M4.
W planach ciągle jest ukończenie pierwowzoru - kombajnu pomiarowego na szybkich przetwornikach i FPGA, jednak do tego potrzeba sporo czasu, więc pewnie potrwa to kilka lat.

dziechu
-

Post autor: dziechu » 08 cze 2012, 8:49

A co twórca tego prjektu mysli o procesorach STM32F4... z ADC 12bit 2.4MSPS, rozkazami DSP, koprocesorem math itd... taktowany 168MHz, 1MB flash, 192k ram. Są dostepne płytki STM32F4Discovery, które mozna by wykorzystać. Plus wyświetlacz dotykowy kolorowy TFT 320x240 - wszystko razem ok. 200zł. a parametrami można by dorównać całkiem dobrym urządzeniom za ponad 10x większą cenę? Dałoby się dostosować kod?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 09 cze 2012, 9:08

Właśnie te mikrokontrolery mam na myśli:) W trybie triple można wyciągnąć z ADC 7.2MSPS. LPC mimo lepszego taktowania, mają słabsze przetworniki ADC i DAC. Innych M4 póki co nie widać.
Co do wyświetlacza, to dotykowy TFT byłby świetnym rozwiązaniem, jeśli nie stanowiłby połowy wartości całego urządzenia.

dziechu
-

Post autor: dziechu » 12 cze 2012, 9:39

Myślę o czymś takim:
http://allegro.pl/wyswietlacz-3-2-tft-a ... 82619.html Mam obsługę w C tych wyświetlaczy i panelu dotyk. Zreszta dołaczają biblioteki do każdego zakupionego egzemplarza. Mają bardzo fajny kontrast, wysycenie itp. Na razie zrobiłem na nim sześciokanałowy tester st.logicznych, uruchomienie ADC przez DMA i zrobienie np. oscyloskopu to na razie dla mnie zbyt trudne. Procesorami STM32 i jezykiem C zajmuje się niecałe pół roku, przedtem głównie 8 bit ('51, PIC, AVR) i assembler.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 17 cze 2012, 14:31

Fajne, ale mimo wszystko trochę za drogo. Wolałbym coś pokroju wyświetlacza z telefonu Avila, są bardzo tanie, pozostaje tylko (albo aż) kwestia rozpracowania sterowania.
A jeśli nie Avila, to pozostają wyświetlacze np. od Nokii E51. Niestety w tym wypadku tylko 2''.

dziechu
-

Post autor: dziechu » 17 cze 2012, 21:53

Ha:) Zejść z 3.2" na 2 żeby zaoszczędzić 50 czy 60 zł.? Na takim wyświetlaczu, dotykowym, można zrobić przyrząd naprawde wart 10 albo 20x tyle. Np. ten obecny minikombajn jest bardzo fajnym urządzonkiem, brak tylko nieco pamięci żeby ucywilizować obsługę, oraz wyświetlacz... niestety, ten który jest, jest tragiczny jakościowo, bardzo chętnie dołożyłbym nawet 200zł. żeby to co jest, było wyświetlane na 3.2" TFT 320x240. Myślę że i wiele innych osób zrobiłoby to także. Profesjonalne przyrządy podobnego typu, oczywiscie z duzymi ekranami, zaczynaja sie od kilki tysięcy zł. Praktycznie nie ma takiego na kieszeń amatora/studenta. A tu za ok. 200zl. mozna zrobić super przyrządzik. Zrobiłem na tym ekranie próbnik stanów logicznych - każdy kanał w innym kolorze itd. Super. Ale oscyloskop, analizator widma itd. to juz za trudne dla mnie jak na razie. Szkoda byłoby takiego procka jak STM32F4 z jego mozliwosciami na - znowu - mały, a więc mało czytelny i mało wygodny wyświetlacz. Myślę że 100 zł. za wyświetlacz dotykowy 3,2" to akurat cena dla takiego przyrządu - może wypowiedzą się także inni?

ODPOWIEDZ