8/05 "Mikroprocesorowy zegar Nixie"

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 sie 2005, 8:20

:arrow: ivanek_89
oj Ivanek, jak to wszystko sprawnie podłączysz, nie będziesz przepinał kabelków 'pod prądem' to jakoś to będzie... :roll:
ja swojego pierwszego avr '1200 właśnie takim 'programatorem' zamordowałam, stąd mam uraz...
a najgorsza wersja wydarzeń to taka jak pisze neon, środek weekendu, najbliższy sklep dopiero w poniedziałek,
a dla jedynej kostki pozostaje tylko minuta ciszy...

a jeżeli masz kłopot z częściami (myślę o buforach '125 czy '244/'245) - rozejrzyj się za starą
płytą główną (286...486), tam często te kostki się pojawiają w ramach glue-logic lub jako
bufory na magistrali ISA, może coś wylutujesz :roll:

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 23 sie 2005, 15:12

No więc dzięki wszystkim za wypowiedź :).

:arrow: Tasza
Jak się uporam z tego miesięcznym zadaniem Szkoły to z pewnością rozejrze się za "nieprzydatnymi" płytami głównymi :).
Jeśli coś z tego będzie to może stworzę swoją pierwszą mrygałke na procku...
Może się nawet pochwalę na forum :D. (co Ty na to 8) )

Pozdr.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 sie 2005, 15:22

:arrow: ivanek_89
a ja na to: pożyjemy, zobaczymy
anyway - powodzenia!

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 sie 2005, 19:51

Co do programowania to ja mam LTP -> '2313 + JOY(15) -> '2313 a nie LTP -> R -> '2313 + JOY(15) -> '2313 ale mimo że tworzę zegar który ciągnie 50mA to czy dam 4,5 (wiecie że płaska) czy z portu joy czy nie podłączę zasilania to programuje się i działa (bez zasilania bierze 3,3V do którego są podłączone kable LTP i słabo świeci tak więc przy :idea: nie działa ale bez :idea: to już działa :mrgreen: ).

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

ATmega8 + 74141 + LC 531 + MC34063 + RLC = zegar Nixie

Post autor: Sebastian RCS » 25 sie 2005, 12:55

Mam już lampki LC 531. 8sztuk. Po długich poszukiwaniach (przez pół wakacji jak nic) nie znalazłem odpowiedniego dla mnie projektu zegara Nixie (po prostu żaden nie posiada funkcji budzenia). Doszło do tego, że choć mało znam się na elektronice, ale przyznam, że już wiele, bardzo wiele nauczyłem się od Macieja, jeszcze takiego jednego kolegi, który zrobił zegar Nixie oraz z dwóch książek z wydawnictwa btc "Układy cyfrowe, pierwsze kroki" oraz "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM".
Miejmy nadzieję, że zdobyta wiedza zaowocuje ładnym i funkcyjnym zegarem na lampach Nixie :D.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 27 sie 2005, 19:59

Ja sądze Sebku, że powinno się zaprojaktować zegar samemu, z funkcją budzenia i inną, czyli jaką sobie zażyczysz. Pozatym jest zawsze frajda, że zbudowało się samemu taki zegar,bo każde takie urządzenie powinno być niepowtarzalna.

Zgadzacie się ze mną?

Pozdrowionka sla Sebka i pozostałych Forumowiczów!

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 28 sie 2005, 9:53

Ja się zgodzę bo też buduję zegar, tylko bez NIXE :cry: .

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 sie 2005, 19:48

:arrow: Sebastian RCS
Sebastian RCS pisze: nie znalazłem odpowiedniego dla mnie projektu zegara Nixie (po prostu żaden nie posiada funkcji budzenia)
myślałam, że ktoś to jednak z siebie wydusi...
tzw. budzik - to jest sprawa tylko i wyłącznie oprogramowania, tzw. wsparcie sprzętowe jest po prostu banalne:
Obrazek
/reszta schematów tam gdzie zwykle - wraz z komentarzem/
a wracając do EdW 8/05 i schematu na stronie 55: Autor opracowania proponuje programowanie procesora na zewnatrz układu (w oddzielnym programatorze :roll: ), w związku z tym masz do dyspozycji wolne bity I/O:
PD.6, PB.4, PB.5, PB.6 - dwa z nich możesz wykorzystać na obsługę I2C, trzeci na obsługę czegoś w rodzaju wyjścia U_OUT...
zastanawiam się jeszcze dlaczego akurat aż ATmega8...ale ok,
tak czy inaczej - powodzenia, dalej się nie wtrącam
tasza

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 29 sie 2005, 9:50

M@ciej pisze:Zgadzacie się ze mną?
Ja się zgadzam z Tobą całkowicie, ale żeby samemu projektować, trzeba mieć potrzebną wiedzę, której mi brakuje. Choć przyznam, że sie dokształcam teraz pełną parą :D.
tasza pisze:tzw. budzik - to jest sprawa tylko i wyłącznie oprogramowania
Widać, że każdy ma z tym najwięcej problemów. :D

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 sie 2005, 12:42

Ujm budzik będzie w e-ram i właściwie będę miał 9 budzików:
7 po jednym na każdy dzień tygodnia z możliwością wyłączenia wszystkich albo wpisania GODZINA_BUDZENIA=25 w jednym z nich, 1 ustawiany na każdy dzień, 1 programowany na określony dzień miesiąc godzinę i minutę :mrgreen: .

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 29 sie 2005, 15:01

Nie rozumiem Marku o czym Ty mówisz. :?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 sie 2005, 18:47

No że budzik nie programowany z klawiatury tylko dostosowany do planu lekcji i programowany z kompa przez spi. Proste i skuteczne.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Zegar

Post autor: Tranzystor » 30 sie 2005, 16:35

No wiecie, Wy robicie zegary i robicie, a czy wszystko wchodzi wam do procka? Bo programowałem w BASCOM-ie AVR i dużo miejsca takie coś mi zajmowało. Zrobienie zegara z budzikiem niekiedy zajmuje dość dużo pamięci, szczegulnie przy LED i LCD. Jeśli chodzi o zegar NIXE jest prościej. Bo procek ma wysyłać impuls 1Hz do cyfrowego scalaka.
Jeżeli byście chcieli dodatkowo zrobić włącznik/wyłącznik to już całkiem zeżre pamięć. Więc nie męczcie się tylko zrubcie zegar na ATMEGA8. Ja zrobiłem swój zegar na LCD i działa! Włożyłem go do procka AT90S2313 i zajeło mi to 70 % flash rom - a. Jeżeli myślicie, że racji nie mam to się przekonacie, że mam, choć mam tylko 12 lat. Zrobiłem już dużo urządzeń mikroprocesorowych. Musicie dużo pomyśleć, żeby zrobić takie zegarki. Nie jest to do końca takie proste, ale nie zniechęcajcie się. Jeżeli chodzi o prąd, który pobiera zegar to zależy od procesora i częstotliwości. Jeżeli chodzi o robienie zegarów na baterie polecam mikroprocesory PIC.
Pozdrowienia! :)

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 30 sie 2005, 16:46

A czy program można pisać tylko w Bascomie? Jeśli jakiś program przekracza rozmiar pamięci to znak aby zmienić język programowania a nie procesor. Akurat Bascom jest najbardziej rozrzutnym językiem programowania procków z tych powszechnie używanych więc nie ma sie co dziwić, że brakuje pamięci. Napisz to samo w asemblerze a zostanie Ci jeszcze połowa wolnego miejsca ;) jeśli nie więcej.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

No, tak!

Post autor: Tranzystor » 30 sie 2005, 16:49

Wiesz można pisać w różnych językach, lecz BASIC jest prostym językiem i prościej i przyjemniej się pisze!

ODPOWIEDZ