Biblioteki do Inkscape

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
_adam_
-

Biblioteki do Inkscape

Post autor: _adam_ » 28 maja 2012, 14:02

W EdW 6/2012 rozpoczął się kurs tworzenia schematów w Inkscape. Czy mógłby ktoś podać link do plików z elementami bibliotecznymi do programu Inkscape?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 28 maja 2012, 21:25

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 maja 2012, 8:17

Po otwarciu któregokolwiek z plików z elementami w formacie Corel Draw w programie Inkscape pozornie wszystko jest OK. Niestety w znacznej większości brakuje obiektów tekstowych, które w Corelu są normalnie widoczne. Pomijam fakt, że na moim leciwym komputerze program Inkscape przy otwieraniu rysunku z Corela potrafi na kilkanaście sekund "zamrozić" komputer.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 29 maja 2012, 9:41

Inkskape po imporcie plików wektorowych z Corela "gubi" ustawienia niektórych konturów i wypełnień nie jest również możliwy import dokumentów wielostronicowych. Z obiektami zawierającymi efekty np. cień też sobie nie radzi. Jest na to rada. Należy rozgrupować obiekty w Inkscape i edytować wyżej wymienione parametry do uzyskania zadowalającego rezultatu. Co do szybkości przetwarzania Inkscape jest wolny dlatego że dane w plikach svg są danymi jawnymi (xml) i trochę czasu mu zajmuje ich parsowanie. Jednak jawny format pliku jest sporą zaletą gdy chcemy "wyłuskać" potrzebne nam dane np. współrzędne do interpolacji itp. do dalszej obróbki w innych programach. Mimo że Inkscape jest wolny i nie pozbawiony wad to jest znakomitą alternatywą dla pakietów komercyjnych.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 maja 2012, 12:04

U mnie po wczytaniu do Inkscape pliku ElementyCyfrowe.cdr w miejscu gdzie są układy scalone podpisane "Poniżej różne przykłady dla zaawansowanych" czerwoną czcionką, pojawia się sporych rozmiarów trójkąt o czerwonym wypełnieniu. Więc bezpośrednio z plików z wyżej zamieszczonego załącznika w programie Inkscape nie skorzystamy. Trzeba je dodatkowo poprawić specjalnie na potrzeby programu Inkscape.

U mnie Inkscape "zamraża" komputer przy wczytywaniu plików *.cdr, ale jak wcześniej wspomniałem mam leciwy komputer i po części on ponosi winę za taki stan rzeczy.

ODPOWIEDZ