Biegunowosć podstawek ukladow scalonych

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
john15
-

Biegunowosć podstawek ukladow scalonych

Post autor: john15 » 27 maja 2012, 14:31

Witam!
Mam pytanie odnosnie biegunow na podstawkach układow scalonych , czy podsstawka układu scalonego licznik CMOS 4017 ma biegunowosc i jak sprawdzic ?? (podstawka 16pin)

Dzieki :)

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 27 maja 2012, 14:47

Jeśli masz na myśli podstawkę pod układ scalony w obudowie DIP sensu stricto, to mają one charakterystyczne nacięcie z jednej strony (dodatkowo ewentualny opis na płytce gdzie jest wlutowana). Analogicznie oznaczony jest sam układ scalony, najczęściej ma kropkę przy wyprowadzeniu (pinie) nr. 1, lub nacięcie (rowek, jakkolwiek to nazwać). Jeśli owe nacięcie znajduje się po lewej stronie, pin w lewym dolnym rogu ma numer 1; idąc w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara, kolejne wyprowadzenia mają kolejne numery. Oczywiście oznaczenie na podstawce i samym układzie musi być zgodne.
Mam jednak wrażenie, że pytając o „bieguny podstawki” masz na myśli funkcje wyprowadzeń układu (ewentualnie coś w tym rodzaju) – wszystkie informacje znajdziesz w nocie katalogowej.
A podstawka to po prostu blaszki unieruchomione w obudowie, pod względem elektrycznym tak je należy traktować.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 28 maja 2012, 12:58

W katalogach można spotkać podstawki pod układy cyfrowe DIP z "wbudowanymi" kondensatorami odsprzęgającymi szyny zasilania. W praktyce nigdy się z takim wynalazkiem nie spotkałem a zasady montowania w płytkę są analogiczne jak zwykłych podstawek.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 maja 2012, 21:02

Ale kondki są tam foliowe, więc nawet obrócenie o 180St. nic nie zmienia pod względem elektrycznym. Chodzi tylko i wyłącznie o identyfikację wyprowadzeń.

ODPOWIEDZ