Witam,
mam poważny problem: procek AT89C2051 przestał mi komunikowąc sie z portem comm1 bez przyczyny! Wszelkie ustawienia, programy i wszytko pokolei co jest z nim związane nie były modyfikowane, a kiedyś działało. Nie mam pojęcia czemu sie tak dzieje, zamisat "A" dostaję "[", zamiast "R" dostaję "<". Satało sie tak mniejwiecej od czasu, gdy przylutowywałem do pcb kabel, nie wyjmując scalaków z podstawek. Sprawdziłem to, drugi procek działa identycznie, a wiec wina nie leży po stronie procka C51. Pomyślałem ze może komputer, ale programy które działały do tej pory tak samo sie zachowują. Pomyslałem, aby zmienić port z comm1 do comm2 ale tez nic nie dało. Czy może to być spowodowane układem
MAX232? Wydaje mi sie, że raczej nie(tez byl w podstawce jak lutowałem).
Prosze piszcie cokolwiek wam przyjdzie do głowy
Pozdrawiam
komunikacja z portem comm
- Zenon/Dial
- -
- Kontakt:
A może jednak zmianie uległy ustawienia?
Wygląda na to że PC chce odbierać dane z inną szybkością niż ustawiona jest w procku x...51
Gdyby procek nic nie nadawał, to PC nie powinien odbierać nic poza kodami FFh lub 00h.
Może cosik odlutowało się i procek nie pracuje w/g taktu generatora kwarcowego.
Jest mało prawdopodobne, ale możliwe, że układ MAX nie daje odpowiednich poziomów napięć. łatwo to sprawdzić dołączając na wujścia +-12Voltowe woltomierz i "rcznie" wymuszając stany 0 i 1 na wejściach. Wymaga to przerwania niektórych połączeń na płytce. A jeżeli układ długo leżał to może elektrolity wyschły i czas je wymienić.
Byłbym jednak za tym że coś jest nie tak z ustawieniami. Zmień je w PC na inną szybkość, jeżeli odbierzesz te same znaki co poprzednio to w istocie układ mógł "paść".
JEŻELI SĄ PODSTAWKI W UKŁADZIE TO SCALAKI WYJMUJE SIĘ PRZED LUTOWANIEM.
NIE POWINNO SIĘ NIC STAĆ, ALE JAK LUTOWNICĘ TRANSFORAMTOROWĄ MASZ DO KITU TO ZNISZCZY CI JESZCZE NIEJEDEN SCALAK.
Pozdrawiam Zenon/DIAL
Wygląda na to że PC chce odbierać dane z inną szybkością niż ustawiona jest w procku x...51
Gdyby procek nic nie nadawał, to PC nie powinien odbierać nic poza kodami FFh lub 00h.
Może cosik odlutowało się i procek nie pracuje w/g taktu generatora kwarcowego.
Jest mało prawdopodobne, ale możliwe, że układ MAX nie daje odpowiednich poziomów napięć. łatwo to sprawdzić dołączając na wujścia +-12Voltowe woltomierz i "rcznie" wymuszając stany 0 i 1 na wejściach. Wymaga to przerwania niektórych połączeń na płytce. A jeżeli układ długo leżał to może elektrolity wyschły i czas je wymienić.
Byłbym jednak za tym że coś jest nie tak z ustawieniami. Zmień je w PC na inną szybkość, jeżeli odbierzesz te same znaki co poprzednio to w istocie układ mógł "paść".
JEŻELI SĄ PODSTAWKI W UKŁADZIE TO SCALAKI WYJMUJE SIĘ PRZED LUTOWANIEM.
NIE POWINNO SIĘ NIC STAĆ, ALE JAK LUTOWNICĘ TRANSFORAMTOROWĄ MASZ DO KITU TO ZNISZCZY CI JESZCZE NIEJEDEN SCALAK.
Pozdrawiam Zenon/DIAL