Pomiar czestotliwosci rezonansowej oscylatora kwarcowego
Pomiar czestotliwosci rezonansowej oscylatora kwarcowego
Da sie dokonac w miare precyzyjnego pomiaru przy uzyciu oscyloskopu i generatora? Czy podlaczenie sondy nie tlumi przypadkiem pracy rezonatora bo cos nie moge uchwycic na oscyloskopie czestotliwsci rezonsnsowej...
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie generator tylko układ generatora do którego wpinasz kwarc. No i masz częstotliwość rezonansową szeregową i równoległą....
Zresztą nawet wpięcie pojemności lub indukcyjności zmieni częstotliwość rezonansową- dlatego przestrajanie na poziomie paru procent jest często wykorzystywane. Myślę że lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie dobrego f-metra i generatora na jednym tranzystorze + optymalny stabilizator temperaturowy.
Zresztą nawet wpięcie pojemności lub indukcyjności zmieni częstotliwość rezonansową- dlatego przestrajanie na poziomie paru procent jest często wykorzystywane. Myślę że lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie dobrego f-metra i generatora na jednym tranzystorze + optymalny stabilizator temperaturowy.
Chodzi mi o zmierzenie obiekywnego parametru kwarca tzn ze ma np 12MHz, ten parament jest przeciez niezalezny od tego czy jest on zastosowany w ukladzie równoleglym czy szeregowym. Np wg moich pomiarów wynika ze 4Mhz kwarc ma 3.995, ale metda z uzyciem generatora funkcyjnego jest troche niewygondna ze wzgledu na dryft powyzszego ktory jest tym wiekszy im wieksza czestotliwosc. Proponujesz zbudowac np 20 MHz generatora na 1 tranzystorze? Jak bez pomocy oscyloskopu znalesc punkt w ktorym kwarc wpada w rezonans? Chodzi mi owzynaczanie czesttliwosci reznansowej nieznanego kwarca.
Oscyloskopem i generatorem analogowym mozna dokonac tego pomiaru o ile z grubsza sie wie na jakiej czestotliwosci szukac, ale zbyt wygodne to to nie jest, trza by do tego jakiegos syntetyzatora czestotliwosci najepiej.
A jak zbudowac generator oparty na kwarcu ktorego parametrow nie znamy? Przeciez trzeba dobrac odpwiednio elementy RC. Inna sprawa ze narazie nie udalo mi sie wybudowac generatora dajacego wiecej niz 2 Mhz, A jak kwarc ma np 14 mhz...chyba to nie jest akie proste.
A jak zbudowac generator oparty na kwarcu ktorego parametrow nie znamy? Przeciez trzeba dobrac odpwiednio elementy RC. Inna sprawa ze narazie nie udalo mi sie wybudowac generatora dajacego wiecej niz 2 Mhz, A jak kwarc ma np 14 mhz...chyba to nie jest akie proste.
Np. tak jak w załączniku.A jak zbudowac generator oparty na kwarcu ktorego parametrow nie znamy?
Wystarczy tylko pierwszy tranzystor, do tego miernik częstotliwości..
- Załączniki
-
- tester rezonatorów.gif
- (6.42 KiB) Pobrany 4861 razy