Sterowanie matrycą LED 7x5 /wspólna katoda na kolumnie/

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
seg
Użytkownik

Sterowanie matrycą LED 7x5 /wspólna katoda na kolumnie/

Post autor: seg » 25 maja 2012, 22:31

Znacie jakieś konkretne rozwiązania sterowania matrycami LED 7x5 katoda na kolumnie? Interesują mnie KONKRETNE przykłady działających układów - schematy. Nie znalazłem niczego sensownego w internecie. Nie chodzi mi o obsługę programową tylko rozwiązanie sterowania, a szczególnie użyte układy, aby całość "uciągnęła" 6-8 szt. matryc w układzie "reklamy świetlnej". Jakie drivery, jakie rejestry, które na kolumnie, które na wierszu? Wiem, że stosuje się rejestry 595, problem w tym, że w matrycach ze wspólną katodą na kolumnie sterowanie jest dla mnie niezrozumiałe. W sumie nie znalazłem żadnego przykładu w internecie, wszyscy robią to na matrycach ze wspólną anodą, ja mam ze wspólną katodą i takie muszę wykorzystać.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 maja 2012, 8:34

TPIC6B595 w kolumnach i 74LS595+UDN2982A w wierszach. Ot cała filozofia. I dalej wyszstko sterowane szeregowo.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 26 maja 2012, 10:00

Dziękuję.

ODPOWIEDZ