KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 kwie 2012, 6:58

MarekK pisze:Okazało się, że jak się zmieni atrybut modułu LED3MM z "Wirtualny" na "Normalny+Wstawianie", to ten element pojawia się w pliku "pos".
Atrybut "Wirtualny" dla diody LED to błąd. Elementy wirtualne to wszelkiej maści złącza na ścieżkach jak w kartach do PC, cewki na druku, palce do klawiszów gumowych i inne podobne. Biblioteka do zmiany jak chcesz mieć wszystko dobrze zrobione.

"Normalny+Wstawianie" dla SMD to standard bo te części mogą łatwo układać automaty. Jak ustawisz "Normalny+Wstawianie" dla emenntu THT to co maszyna dla SMD z nim zrobi? Maszyna musi wiedzieć, że to element innej technologii, a tego KiCAD nie może rozdzielić. Są automaty do montażu THT, ale działają na innej zasadzie, bo muszą trafiać w otwory i zaginać nogi.
W KiCAD powinny być cztery pliki pos: dwa dla SMD (wszystko co ma Normalny+Wstawianie) i dwa dla THT (wszystko co ma Normalny).
MarekK pisze:Ale z jakiego pliku robi się szablon?
Chodzi ci o maskę mosiężną do nakładania pasty lutowniczej? Jak tak to do tego są warstwy "Pasty Górna" i "Pasty Dolna". Otwory się wycina z danych tych warstw.
MarekK pisze:A do czego służy "warstwa kleju"?
Te warstwy służą do nakładania kleju przy montażu SMD. Automaty montujące przed ułożeniem elementów dodają placki kleju co by elementy się przykleiły do płytki. Jest to powiązane z technologią lutowania SMD na fali (Wave Soldering). Tu nie nakłada się pasty jak przy lutowaniu w piecu (Reflow Soldering) i nie miałoby co trzymać elementów.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 30 kwie 2012, 14:49

Dzięki - można się tu dużo nauczyć. Ale chcę rozwikłać tą sprawę do końca, bo widzę tu nadal kilka sprzeczności.
Dioda LED to chyba standardowy moduł LED3MM i on ma właśnie ustawiony atrybut "wirtualny". Jak się go zmieni na "Normalny+Wstawianie", to ten element pokaże się w pliku "pos" a to jest błąd, bo automat do montażu sobie z tym nie poradzi. Jak to można wytłumaczyć?
Czy wartstwy "pasta górna i dolna" to warstwy "lutowanie"? Mam KiCada z lipca 2011 i u mnie warstwy "pasty" nie występują. Czy to jest inne tłumaczenie interfejsu (z najnowszej wersji programu)?

Marek

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 01 maja 2012, 13:19

MarekK pisze:Dioda LED to chyba standardowy moduł LED3MM i on ma właśnie ustawiony atrybut "wirtualny"
I to jest błąd. Bo przecież dioda jest elementem. możesz go wziąć do ręki i zrobić co chcesz. Możesz go oddzielić od płytki. Elementy wirtualne to takie co tylko istnieją na pcb. Jakby dioda led to były dwa placki na pcb i nakładałoby się na jeden strukturę i łączyło srebrnym drucikiem z drugim i jeszcze zalało to taki element byłby już wirtualny. Nie dałoby się go odddzielić od płytki ale na schemacie byłby jako dioda LED. Teraz czujesz to?
MarekK pisze:Jak się go zmieni na "Normalny+Wstawianie", to ten element pokaże się w pliku "pos" a to jest błąd, bo automat do montażu sobie z tym nie poradzi. Jak to można wytłumaczyć?
Automat w sensie stricte do smd sobie nie poradzi. Jak inteligentny montażysta/operator maszyn dostanie taki plik pos z mieszaniną SMD i THT to weźmie i to rozdzieli (na dwa automaty), ale i tak pewnie nieco dostaniesz po uszach za to.
Ja to tłumacze tak: jest logiczny błąd w KiCadzie z tym związany i trzeba by to poprawić, co by było dobrze i "po Bożemu". Chcesz montować płytki w montowni? Dzwoń, pytaj, wierć im w głowach co by nie było niespodzianki potem.
MarekK pisze:Czy wartstwy "pasta górna i dolna" to warstwy "lutowanie"? Mam KiCada z lipca 2011 i u mnie warstwy "pasty" nie występują. Czy to jest inne tłumaczenie interfejsu (z najnowszej wersji programu)?
No jest najnowsza wersja z dzisiaj BZR3538 i tłumaczenie do niej bo robiłem teraz. Ale nie polecam używać na codzień bo jest zamieszanie i już widziałem byka i to nawet takiego co zepsuł mi element w bibliotece. Jak chcesz zobaczyć jak wygląda to sobie skompiluj. Ok. Zrobię screena.
Wiesz nie pamiętam kiedy to poprawiałem, ale ta na stronie KiCada jest wersja stabilna z tego roku i tam nazwy są już "lepsze".
Załączniki
Przechwytywanie.jpg
Przechwytywanie.jpg (63.69 KiB) Przejrzano 10771 razy

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 10 maja 2012, 11:21

Nie wiem jak to się stało ale...
Załączniki
ale jajca.JPG
ale jajca.JPG (62.46 KiB) Przejrzano 10664 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 maja 2012, 13:16

Spanner pisze:Nie wiem jak to się stało ale...
Przekłamanie w pliku BRD. Nie miałeś czasem ostatnio jakiś błędów na dysku? Scandisk czegoś tam czasem ostatnio nie naprawiał przed startem Windozy?
Miałeś strefę na tej płytce?

No i ta przedpotopowa wersja KiCAD-a...

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 24 maja 2012, 20:30

stało się to podczas tworzenia płytki, mimo że jej szerokość była zwyczajna (1mm). Coś strasznie muliło tego kicada wtedy. Żadnych błędów nie było,
pozdrawiam

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 24 maja 2012, 22:18

Spanner pisze:stało się to podczas tworzenia płytki, mimo że jej szerokość była zwyczajna (1mm). (...)
Szerokość płytki wynosiła 1 milimetr?

Nawet w komercyjnych programach spotyka się błędy, które czasami są przyczyną "dziwnego" zachowania aplikacji. Więc nie ma powodu do robienia sensacji z pojedynczego przypadku.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 25 maja 2012, 7:14

NIe, źle napisałem, szerokość ścieżki była 1mm i to powstało podczas jej tworzenia. Wrzuciłem to jako ciekawostkę.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 12 gru 2010, 19:05
Lokalizacja: /bin/bash
Kontakt:

Post autor: mr_x » 11 lip 2012, 10:51

A ma ktoś pomysł, jak w programie Eeschema pogrubić magistralę BUS? Bo teraz jest tak samo cienka, jak normalne połączenia i nie wygląda to zbyt ładnie. Zdaje się, że gdzieś to kiedyś widziałem, ale nie mogę teraz znaleźć.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 13 lip 2012, 15:29

Jest różnica w szerokości linii magistrali i zwykłych połączeń. Niestety jest to nieznaczna różnica i z poziomu ustawień Eeschema na chwilę obecną nie można jej zmienić. Jedyna opcja to Ustawienia - > Opcje. Otworzy się duże okno Opcje edytora schematów, gdzie dostępna jest opcja Domyślna szerokość linii", która wynosi 6 milsów. Można zwiększyć ten parametr, ale poszerzeniu ulegają proporcjonalnie wszystkie linie.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 12 gru 2010, 19:05
Lokalizacja: /bin/bash
Kontakt:

Post autor: mr_x » 14 lip 2012, 0:15

Tak, to już wiem, ale ta różnica jest tak mała, że praktycznie jej nie widać. W sumie dobrze byłoby, gdyby taka opcja była, bo zwłaszcza po wydrukowaniu schematu, gdzie jest czarno-biały (drukarka laserowa) praktycznie nie ma różnicy i w moim mniemaniu taki schemat jest mniej przejrzysty.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 14 lip 2012, 8:28

Póki co to pozostaje zmiana kolorów dla magistrali i połączeń na schemacie na bardziej kontrastowe, aby po wydrukowaniu w odcieniach szarości magistrale i połączenia odróżniały się od siebie kontrastem.

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 01 sie 2012, 12:47

Witam
Wprowadzając element - układ poczwórnego wzm. operacyjnego TL074 otrzymuję tylko 1/4 czyli jeden wzmacniacz. Czy muszę powtarzać wprowadzanie następnych trzech?
Pozdrawiam
Stanisław

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 01 sie 2012, 12:56

Tak, wprowadź je jako pierwsze i ponumeruj , i wtedy końcówki będą miały poprawne numery.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 01 sie 2012, 15:33

Sama numeracja wieloczęściowego elementy nie wystarczy. Trzeba wybrać też kolejną część w danym elemencie. W tym celu z menu kontekstowego myszki trzeba wybrać opcję wybranego elementu (skrót klawiszowy E). Pojawi się duże okno, którego fragment można zobaczyć na obrazku poniżej. Tam z rozwijalnej listy wybieramy kolejną część w danym elemencie, liczba 1 to część A elementu, liczba 2 to część B elementu, itd. Oprócz tego element musi mieć swój numer czyli np. U1A.
Załączniki
czesci_w_elemencie.jpg
Wybór kolejnej części w elemencie składającym się z wielu części.
czesci_w_elemencie.jpg (13.4 KiB) Przejrzano 9525 razy

ODPOWIEDZ