Strzelanie w głośnikach podczas wyłączania / włączania się l

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
marek1846
-

Post autor: marek1846 » 12 maja 2012, 6:00

Po piewrsze, skąd biorą się trzaski?
Instalacja elektryczna w mieszkaniu działa jak "antena nadawcza", podczas włączania odbiorników energi, pojawiają się impulsy, które indukują się w układach wejściowych wzmacniacza. Wzmocniene, dają efekt strzelania. Każdy kto ma nawet najprostszy oscyloskop wie, że wystarczy dotknąć sondę, żeby zobaczyć przebieg 50Hz z impulasmi zakłucającymi.
Po drugie, jak zaradzić?
Zrobić ekran z CIENKIEJ blachy i połączyć go z masą. Oczywiście ekranem osłonić wzmacniacz nie zasilacz.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 16 maja 2012, 0:26

marek1846 pisze:Po piewrsze, skąd biorą się trzaski?
Instalacja elektryczna w mieszkaniu działa jak "antena nadawcza", podczas włączania odbiorników energi, pojawiają się impulsy, które indukują się w układach wejściowych wzmacniacza. Wzmocniene, dają efekt strzelania. Każdy kto ma nawet najprostszy oscyloskop wie, że wystarczy dotknąć sondę, żeby zobaczyć przebieg 50Hz z impulasmi zakłucającymi.
Po drugie, jak zaradzić?
Zrobić ekran z CIENKIEJ blachy i połączyć go z masą. Oczywiście ekranem osłonić wzmacniacz nie zasilacz.
Po pierwsze też mam głośniki zewnętrzne i u mnie nie ma żadnych trzasków. Wynika z tego, że urządzenie musiało zostać źle zaprojektowane lub uległo awarii. Po drugie jeżeli winna jest instalacja i wpięte do niej urządzenia to tak na prawdę nie powinno mieć znaczenia czy odizolujesz wzmacniacz od sieci czy sieć od wzmacniacza :]

marek1846
-

Post autor: marek1846 » 16 maja 2012, 6:14

Nie napisałem, że winna jest instalacja. Tak jest z KAŻDĄ instalacją.
Napisałem o JEDNEJ Z MOŻLIWYCH przyczyn powstawania trzasków. Trudno napisać o tym jak jest nie mając "głośników" przed sobą. "Głośniki" czyli zasilacz, wzmacniacz i same głośniki, to co prawda proste urządzenie ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego napisałem, że jedną z możliwych przyczyn jest indukowanie się zakłóceń w układach wejściowych wzmacniacza. Można to sprawdzić w bardzo prosty sposób, wystarczy zasilić "głośniki" z akumulatora, z pominięciem zasilacza, czyli całkowicie separując układ od sieci.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 17 maja 2012, 9:58

Panowie ale nie sprzeczajcie sie tylko napiszcie proszę co mam konkretnie zrobic jakies fotki chcecie ?

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 17 maja 2012, 16:30

Rozumiem, ze wzmacniacz jest jako osobne urządzenie.

Pomyślałem o ingerencji w środku wzmacniacza. Nie chodzi mi o rozbudowę o dodatkowy filtr czy ekran, a jedynie o sprawdzenie już istniejących elementów elektronicznych wewnątrz wzmacniacza. Nie wiem, z którego roku produkcji jest wzmacniacz oraz jaki model i typ, ale u mnie w podobnym, starym sprzęcie pomogła wymiana kilku elementów, w tym pojemności. O ile dobrze pamiętam (dawno), nie były to filtrujące zasilanie wejściowe lecz podobnej funkcji. Miałem też "pod lupą" stare radio, w podobnej sprawie co twój problem i tu pomogła wymiana elementów oraz regulacja. Trochę górnolotnie, ale moją intencją było zaproponować kierunek ewentualnego działania.

lemu
-

Post autor: lemu » 17 maja 2012, 17:40

Trzaski w głośnikach przy on/off biorą się z gwałtownego ładowania/rozładowania kondensatorów - temat znany i oklepany. W necie znajdziesz dużo układów opóźnionego włączania głośników do wyjścia wzmacniacza. Trzaskają wzmaki gorszej klasy, lepsze mają układy opóżniające i włączają się cicho.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 20 maja 2012, 15:34

Jako że nadal wszystko strzela postanowiłem kupić listwę.
Możecie coś polecić ?
Do 50zł kupi coś dobrego ? :)
Mozę ta http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-arc ... 33851.html

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 23 maja 2012, 17:11

?? :(

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 23 maja 2012, 19:01

To i ja dorzucę "kamyk do ogródka..." znaczy tematu. Wzmacniacz mocy mcz niby nic skomplikowanego...
Ale źle zaprojektowany obwód masy na PCB w takim urządzeniu skutkuje dużą podatnością na zakłócenia...
Przyczyną może być tak zwana pętla masy (nie tylko na płytce bo tyczy to się również przewodów ekranowanych), żle "prowadzona" masa sygnałowa. A czasem tylko potencjometr od głośności straci kontakt z masą...

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 23 maja 2012, 19:19

Siemka!
Huh rozpisaliście się. A mi się wydaje, że to może być wina zasilacza. Dlaczego tak sądzę? Po wymianie zasilacza u mnie trzaski minęły* a miałem identyczny problem. Jeżeli to nie zasilacz, to stawiam na zbyt duże wahania napięcia podczas nagłego wzrostu prądu.

* w 99% przypadkach, podczas używania lutownicy transformatorowej podłączonej do tej samej listwy co głośniki oraz gdy ktoś dzwoni dzwonkiem do drzwi to dalej słychać strzały.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 25 maja 2012, 19:06

lemu pisze:Trzaski w głośnikach przy on/off biorą się z gwałtownego ładowania/rozładowania kondensatorów - temat znany i oklepany. W necie znajdziesz dużo układów opóźnionego włączania głośników do wyjścia wzmacniacza. Trzaskają wzmaki gorszej klasy, lepsze mają układy opóżniające i włączają się cicho.
Przecież tu nie chodzi o trzaski podczas włączania i wyłączania głośników tylko w trakcie ich pracy.
Marcinva pisze:Jako że nadal wszystko strzela postanowiłem kupić listwę.
Możecie coś polecić ?
Do 50zł kupi coś dobrego ? :)
Mozę ta http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-arc ... 33851.html
Tylko wywalisz kasę. Pisałem już jaka listwa mogła by pomóc, chociaż nie na pewno.

Zacznij od wyjęcia zasilacza na zewnątrz obudowy i sprawdź czy dale są trzaski, albo spróbuj zasilać układ z innego zasilacza (prawdopodobnie 3 przewody +,- i GND).

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 26 maja 2012, 14:33

O który zasilacz Ci chodzi ? z komputera czy z głośników ?
Dodam że te wszystkie zasilacze itp. są w subwooferze próbowałem to wszystko wyjąc aby zrobić fofo ale nie da rady za krótkie sa przewody aby to wyjąc ;/

W ogóle który zasilaczu rozmawiacie ? :P

Dodam jeszcze ze dziś jak kobieta włączyła odkurzacz to widziałem na monitorze takie paski jakby ( ciężko to opisać ) tak jak by zapulsował monitor.

Mało tego dziś zauważyłem że podczas "pyknięcia" strzału mruga mi monitor tak jak by częstotliwość odświeżania spadła :(.
Panowie pomóżcie bo nie chce aby wszystko poszło mi z dymem :(.
Nie wiem jakieś zdjęcia co potrzeba udostępnię.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 maja 2012, 17:17

Puszka zielonej farby- malujesz wszystko wrzucasz do rzeki (na zielono żeby ryb nie płoszyć) i kupujesz nowy zestaw :)
A tak na poważnie to nie wiem co chcesz dowiedzieć się- każdy jakąś mądrą radę dał ale Ty chyba żadnej nie próbowałeś.

Tak przy okazji: to nie ten monitor który kiedyś naprawiałeś samodzielnie?

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 26 maja 2012, 17:34

Tak nie powiem są różne rady ale nie bede kupował wszystkich gratów sprawdzał na razie nie pracuje i nie mam kasy tak na wydawanie "a może zadziała"

Tak to ten monitor.
Kupiłem nowy zasilacz założyłem i działa nic innego nie grzebałem.
Sprawdzałem go u sąsiada właśnie wróciłem i działa prawidłowo a u mnie jak jest strzał to robi sie tak jak by częstotliwość odświeżania spadła.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 maja 2012, 18:37

Czyli jednym zdaniem: naprawiłeś monitor który teraz tylko u Ciebie szwankuje, i liczysz na to że pomożemy rozwiązać Twój problem z zakłóceniami tak aby obyło się bez żadnych nakładów finansowych?

Powodzenia.

ODPOWIEDZ