Program do symulacji układów elektronicznych
Program do symulacji układów elektronicznych
Czy ktoś używał tego oprogramowania B2 Spice V5 lub jego wcześniejszej wersji? Polecany jest przez producenta popularnego Eagla gdyż oba programy mogą ze sobą współpracować
- Strzeminator
- -
Niestety nie używałem tego programu, ale wypowiem się ogólnie o tych symulatorach. Chciałem sprawdzić jak zachowa się w symulatorze układ, którego działanie znałem (multiwibrator astabilny). Ściągnąłem polecanego i wychwalanego przez wszystkich PSpice, ale trzeba było uczyć się instrukcji, nie potrafiłem stworzyć głupiego schematu, co zwykle nie sprawia mi problemu (np. w Eagle czy KiCAD), więc dałem sobie spokój z tym programem. Symulator powinien pomagać w pracy, a nie ją komplikować. Sprawdziłem inne programy i najbardziej przypadł mi do gustu Multisim od National Instruments. Jest o wiele bardziej zrozumiały i "user-friendly". PSpice przy tym to dno
. Ale to nic. Co ciekawe przypomniałem sobie, że jest też taki symulator w javie, gdzieś na wykopie kiedyś znalazłem. Prostota obsługi jest boska, przydałoby się tylko dodać kilka pożytecznych funkcji i nieco go przyspieszyć np. napisać go w C/C++. Może istnieje podobny program?
Jest wersja 45 dniowa tego B2 Spice o który pytam i po moich pierwszych próbach nawet fajnie to chodzi (ma w sobie również virtualne przyrzady pomiarowe np. oscyloskop), rysuje sie schematy prosto podobnie jak w Eaglu a ma ta zaletę ze moze współpracowac z Eaglem ale jak sie okazuje niekoniecznie dobrze z najnowszą wersją Eagla czyli 6.2.0 (taką mam), support z firmy potwierdził te niedogodność ale podobno ma być latem usunieta.
Strzeminator: chyba chodzi Ci o ten symulator: http://www.falstad.com/circuit/
Sporo w nim brak, w przypadku prostych migaczy albo generatorów RC+bramki wszystko pięknie ustawia się w stan idealnej równowagi.
Jeśli natomiast chodzi o proste układy kombinacyjne na bramkach + linie opóźniające RC, to świetnie się w nim pracuje. Coś jak stykówka, można wyjąć element w trakcie pracy i nie trzeba czekać na ponowną analizę schematu.
Sporo w nim brak, w przypadku prostych migaczy albo generatorów RC+bramki wszystko pięknie ustawia się w stan idealnej równowagi.
Jeśli natomiast chodzi o proste układy kombinacyjne na bramkach + linie opóźniające RC, to świetnie się w nim pracuje. Coś jak stykówka, można wyjąć element w trakcie pracy i nie trzeba czekać na ponowną analizę schematu.
- Strzeminator
- -
DokładnieErtew pisze:Strzeminator: chyba chodzi Ci o ten symulator: http://www.falstad.com/circuit/