Strzelanie w głośnikach podczas wyłączania / włączania się l

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Marcinva
-
Kontakt:

Strzelanie w głośnikach podczas wyłączania / włączania się l

Post autor: Marcinva » 28 kwie 2012, 10:03

Witam!
Mam pewien problem z komputerem / głośnikami, szukałem w googlach odpowiedzi ale wszystkie były takie nijakie.
Gdy komp działa i zapalam lub gaszę światło w pokoju lub innych pokojach, gdy lodówka się włącza lub wyłącza za każdym razem strzela w głośnikach. Nie wiem co z tym zrobić. Czy od takiego strzelania może się coś "spalić" w PC ?.

Myślałem ze to wina gniazdka w pokoju w którym nie ma uziemienia jak i przedłużacza.Kupiłem wiec przedłużacz z uziemienie wraz z gniazdkiem i zaczęłam działać zrobiłem wszystko i nadal to samo.

Myślę jeszcze czy pomogła by jeszcze coś listwa z filtrem by coś pomogła ?

Głośniki to Logitech X530

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 28 kwie 2012, 12:27

Zaczynając od instalacji to czy podłączyłeś bolec w gniazdku. Masz instalację TNC czy TNS? Nie wiem jak jest z Twoimi głośnikami, ale nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z zestawów głośników, które miałem do PC miał więcej jak 2 przewody. Pewnie jest to słaba filtracja, ale czy w głośnikach, czy w komputerze? Łatwo to sprawdzić odpinając głośniki od komputera. Jaki masz komputer? Winny może być też zasilacz w komputerze. Czy problem występował od początku czy się pojawił? Moje głośniki pykają gdy ich nie wyciszę i wyłączam sprzęt na listwie. To samo jest przy włączaniu listwy, ale to normalne. Listwa z zabezpieczeniem antyprzepięciowym i filtrem jest mile widziana, ale czy taka listwa rozwiąże Twój problem, to na tym etapie trudno powiedzieć. Porządna listwa to wydatek rzędu 80-100 zł. Gdyby się okazało, że po odpięciu głośników od komputera pyka gdy załącza się lodówka to sprawdź głośniki u kogoś znajomego. Jak nie będą pykały to masz coś z instalacją, chociaż prędzej jest to wina zasilacza od PC, karty muzycznej lub samych głośników. Takie problemy się zdarzają w komputerach stacjonarnych, więc pewnie masz skrzynkę, tak?

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 28 kwie 2012, 14:52

Najczęściej wada instalacji domowej po wcześniejszym w niej grzebaniu lub przeróbce osoby nie mającej wystarczającej wiedzy i doświadczenia. Znajomy miał identyczny problem, nawet jak włączał zwykłą żarówkę. Przyczyna była jedna jedyna – domowa instalacja elektryczna, szczególnie w okolicach podłączenia komputera do instalacji. Owszem, możesz takim czymś posłać na złom nie tylko zasilacz, jak u mojego znajomego. Po paru tygodniach, poprosił doświadczonego elektryka przyszedł zrobił, a zasilacz wytrzymał jeszcze tydzień po naprawie.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 28 kwie 2012, 17:40

e-lektryk pisze:Zaczynając od instalacji to czy podłączyłeś bolec w gniazdku.
Tak.
e-lektryk pisze:Masz instalację TNC czy TNS?
A jak to sprawdzic :)
e-lektryk pisze:Nie wiem jak jest z Twoimi głośnikami, ale nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z zestawów głośników, które miałem do PC miał więcej jak 2 przewody
U mnie są trzy przewody które podłączam do karty dzwiękowej.
e-lektryk pisze:Jaki masz komputer?
Płyta główna ECS 755-A2
Karta Graficzna ATI Radeon 9550 / X1050 Series
Procesor AMD Athlon 64 3000+
Ram Kingston 1GB ( Dwie kosci po 512mb )
Karta dzwiękowa Creative Audigy SE (SB0570) Sound
Zasilacz MODECOM Feel 500ATX Active PFC

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputronik.pl/product/81051/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/MODECOM_Feel_500ATX_Active_PFC.html
( Proszę nie zwrac uwagi na komputer, wiem że stary klamot ale na razie nie stac mnie na lepszy PC w drugim domu :( )
e-lektryk pisze:Czy problem występował od początku czy się pojawił?
Na wczesniejszych głosnikach tak sie nie działo, miałem też inny zasilacz wtedy ponieważ ten który miałem od począdku kupna kompa padł.
e-lektryk pisze: Moje głośniki pykają gdy ich nie wyciszę
U mnie jak komputer jest wyłączony a głośniki zostaną włączone to pyka ale mniej
Jak komp jest włączony to te strzały się nasilają sa mocniejsze.
e-lektryk pisze:Gdyby się okazało, że po odpięciu głośników od komputera pyka gdy załącza się lodówka to sprawdź głośniki u kogoś znajomego. Jak nie będą pykały to masz coś z instalacją, chociaż prędzej jest to wina zasilacza od PC, karty muzycznej lub samych głośników.
Po odpięciu przewodów które podłączone są pod karte muzyczną ?
e-lektryk pisze:więc pewnie masz skrzynkę, tak?
Tak.

Dodam jeszcze że podczas tego pyknięcia na monitorze przechodzi taki pasek jak by zwarcie, zapalając lampkę przy PC również są te strzały,
Za chwilkę wyłącze kompa odłącze zasilanie od PC i sprawdze czy głosniki będą pykac.

Nie wiem czy od tych strzałów monitor mi nie padał ostatnio :(

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 28 kwie 2012, 21:01

Jak monitor do tego ma jakieś trzaski to raczej nie wina głośników. Inne urządzenia elektroniczne też reagują na światło albo lodówkę?

Chodziło mi o przewody zasilające, bo głośniki nie mają uziemienia (więc 2 przewody). Co do odłączania przewodów to chodziło mi o odłączenie ich od komputera (karty muzyczniej) i sprawdzenie czy to się dalej dzieje czy pyka przy zapalaniu światła, bo jak nie to dalej może być wina zasilacza, ale żeby to sprawdzić odłącz monitor od komputera i pozapalaj trochę światło. Jak będą te paski to instalacja, ale nie wiem co tam by się mogło zepsuć - trzeba by zrobić jakieś pomiary, no chyba, że to faktycznie tylko wina lodówki i wyłącznika światła w pokoju :). Zasilacz najlepiej było by podmienić i sprawdzić czy też będą się działy takie rzeczy, ale póki co zrób co napisałem i daj mi znać na forum. Ja mam wszystko na jednej fazie i nie mam takich problemów.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 29 kwie 2012, 10:20

Witam !.
Nie, inne urządzenia nie reagują na te trzaski.

Przy odłączeniu ( trzech ) przewodów od karty dźwiękowej na włączonym kompie - są trzaski

Przy odłączeniu ( trzech ) przewodów od karty dźwiękowej i wyłączonym kompie - są trzaski

Przy odłączeniu ( trzech ) przewodów od karty dźwiękowej i wyłączonym kompie i odłączeniu przewodu zasilającego PC - są trzaski

Winę lodówki i wyłącznika światła wykluczam ponieważ strzela mi jak :

Zapalam lampkę w pokoju co stoi PC
Zapalam światło w pokoju co stoi PC
Włącza / wyłącza się lodówka.
Zapalam światło rybkom w drugim pokoju
Zapalam światło w łazience / WC

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 29 kwie 2012, 10:45

Proste odpowiedzi są często najlepsze, może to wina kiepskiego zasilacza wzmacniacza w tych głośnikach? Zobacz czy u sąsiada też trzeszczy przy zapalaniu światła, będzie wtedy wiadomo gdzie jest przyczyna.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 kwie 2012, 12:16

W przedłużaczu zainstaluj jakikolwiek filtr przeciwzakłóceniowy, nawet taki z zasilacza komputerowego. Nie zaszkodzi również nałożenie na przewód rdzenia ferromagnetycznego, np. takiego: http://www.rcs-elektronik.com.pl/index. ... 7mm-ferryt.

U mnie przy nowej instalacji były podobne problemy. Sieć TNC-S, podział pożądanie uziemiony za pomocą uziemienia otokowego + fundamentowego. Zapalenie jakiekolwiek lampy na tym obwodzie co komputer objawiało się "pyknięciem" głośników oraz "linią" na ekranie. Co ciekawe, odpalenie przez ojca spawarki 3f (wirnikowej) nie wywoływało żadnych negatywnych skutków :roll:

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 29 kwie 2012, 19:32

A jak sprawa ma się z monitorem? Wykonaj podobny test jak z kartą muzyczną po odłączeniu przewodu sygnałowego od komputera. Ja nigdy nie miałem takich problemów, mimo, że nie miałem podłączonego bolca w gniazdku, zasilacz w komputerze też nie był jakiś rewelacyjny, a głośniki tym bardziej. Monitor też mi nigdy nie szalał jak zapalałem światło, więc nie wiem skąd te zakłócenia. Trzeba by może zrobić pomiar napięcia w momencie włączania i częstotliwości, bo coś przecież musi się dziać skoro rejestrują to głośniki czy nawet monitor. sprawdzić styki w gniazdkach. Lodówka może siać zakłócenia, ale moja nie stwarza żadnych problemów, a mam już dość starą. Możesz wypróbować listwę z filtrem, ale nie wiem czy rozwiąże Twój problem. U mnie taka listwa nigdy nie była potrzebna (tzn. nigdy nie musiałem montować takiej listwy z podobnego powodu). Zobacz sobie te listwy:

http://www.ceneo.pl/295236s

F9H400EP2M - ten model ma redukcję szumów EMI/RFI do 30dB (150kHz do 100MHz). Podłączysz na czymś takim komputer, monitor, głośniki i drukarkę.

Gdyby 4 gniazdka było mało możesz szukać czegoś z większą liczbą gniazdek.

http://www.ceneo.pl/;szukaj-belkin+listwa

Jeżeli monitor po odłączeniu od komputera i podłączeniu do sieci (pewnie na ekranie będziesz mieć "no signal") będzie reagował to raczej winna jest instalacja, bo coś takiego dziać się nie powinno.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 02 maja 2012, 7:07

Po odłączeniu monitora strzały nadal są.
Przy zapalaniu czy gaszeniu światła sa zdecydowanie mniejsze porównując do strzałów wyłączającej się lodówki.

Tu znalazłem podobny temat

Kod: Zaznacz cały

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10197
PS.Gdy odłączę głośniki od sieci po prostu wyciągnę wtyczkę z listwy to czy zapalam lampkę gaszę / zapalam światło w łazience a nawet jak wyłącza sie lodówka to nic nie strzela wiec wina głośników.

Czy można do nich coś zamontować aby tak nie strzelały ?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 04 maja 2012, 18:56

Pisałeś też o paskach na monitorze i chciałem żebyś to sprawdził czy te paski przeskakują gdy komputer i głośniki są odłączone od sieci. Teraz wychodzi, że winne są głośniki i tylko z nimi masz problem, więc mieszasz w temacie. Możesz wypróbować listwę z filtrem ale nie wiem czy Ci się uda w ten sposób rozwiązać problem.

Marcinva
-
Kontakt:

Post autor: Marcinva » 05 maja 2012, 14:33

Paski pokazują się jak jest włączony komputer i głośniki.
Gdy głośniki są wyłączone żadnych pasków na monitorze nie ma.
Nie pasków nie ma gdy komputer i głośniki są odłączone od sieci.

W 100% wina jest głośników
A może jak bym odciął wtyczkę od głośników założył taką z wejściem na bolec i plus podłączył w wtyczce minus oraz puścił drugi przewód od minusa na bolec w wtyczce dało by to coś ? :P.

Moze strzela ze nie ma uziemienia :)

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 05 maja 2012, 14:41

Nie przesadzaj. Winny może być zasilacz, albo filtr w głośnikach o ile taki jest. Zacznij od jakiegoś filtra na zasilaniu.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 maja 2012, 23:59

Marcinva pisze:A może jak bym odciął wtyczkę od głośników założył taką z wejściem na bolec i plus podłączył w wtyczce minus oraz puścił drugi przewód od minusa na bolec w wtyczce dało by to coś ?
Tak, a jak masz gniazdo podwójne i odwrotnie podłączysz wtyczkę to w najlepszym razie wywali "korka". Kto was uczy mostków we wtyczce?

Nigdy, przenigdy nie robi się mostków we wtyczkach, tak samo jak nie używa się przedłużacza do betoniarki z dwoma "samcami" na końcach !!!
e-lektryk pisze:Nie przesadzaj.

Czytasz i nie widzisz co kolega napisał, zmień nick nie ośmieszaj mojego i innych zawodu Ekspercie.

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 06 maja 2012, 1:11

W moim odczuciu e-lektryk jest czytelnym ekspertem i podobnie myślę, że filtr może pomóc, chociaż nie wykluczam pozostałych przyczyn jak instalacja domowa.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 7:38 przez andrzejzis, łącznie zmieniany 10 razy.

ODPOWIEDZ