Analogowe elementy regulowane w dowolny sposób.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
polak27
Użytkownik

Analogowe elementy regulowane w dowolny sposób.

Post autor: polak27 » 23 kwie 2012, 8:52

Witam. Jako dodatkowe zadanie na przedmiocie otrzymałem znalezienie analogowych elementów elektronicznych, które mogą być w jakiś sposób regulowane np. sygnałem, zworką lub czymkolwiek(chodzi o regulowane parametrów np. kondensatorów, tranzystorów, potencjometrów, wzmacniaczy operacyjnych itp.). Mogą to być także układy programowalne. Potrzebny mi symbol, krótki opis oraz strona www gdzie to znalazłem.
Wiem, że prócz potencjometrów to nie jest wcale takie proste zadanie z tą resztą. Jeśli ktoś miałby jakąś wiedzę nt temat byłbym bardzo wdzięczny:)

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 23 kwie 2012, 11:08

Hej

Są trymery, czyli kondensatory z regulowaną pojemnością, sygnałem to możesz regulowac np. Tranzystor polowy, im większy napiecie na bramce tym większy prad drenu popłynie. Wzmacniacze operacyjne moge być skonfigurowane w sposób umożliwiający płynną regulacje wzmocnienia. Rysunków nie wkleje bo jestem w robocie ale wpisz nazwy co Ci podałem to znajdziesz

Pozdrawiam
Piotrek

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 24 kwie 2012, 9:12

Thx. Tzn bardziej chodziło raczej o takie elementy, które już "wmontowane" można będzie jeszcze przesterować jakimś pokrętełkiem czy cymś podobnym. Trymer co prawda chyba tylko raz się nastawia, ale przy okazji znalazłem coś takiego jak kondensator strojeniowy. Pewnie jak się domyślam siedzi w radiu i ustawia rezonans w jakiś sposób. Tylko próbuję teraz znaleźć jakiś katalog gdzie taki kondensator mógłby być.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 kwie 2012, 9:48

kondensator strojeniowy, a trymer, to właściwie jest to samo. Aczkolwiek kondensator strojeniowy będzie wielokrotnie większy, i miał większą pojemność.
Są jeszcze analogowe programowalne układy scalone, ale to trudne do zdobycia i drogie zabawki. Masz tam filtry, wzmacniacze, tłumiki itd, które możesz ze sobą łaczyć i konfigurować.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 24 kwie 2012, 11:28

polak27 pisze:Thx. Tzn bardziej chodziło raczej o takie elementy, które już "wmontowane" można będzie jeszcze przesterować jakimś pokrętełkiem czy cymś podobnym.
Hej

No to wzmacniacze o regulowanym wzmocnieniu sterowane potencjometrem. Bardzo prosze model Audio: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/1460.pdf

Komparator np LM393, w którym potencjometrem możesz ustawić napięcie progowe przełączania http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm393-n.pdf.

To takie bardzo proste i tanie elementy, bardzo popularne. no i oczywiście kazdy wzmacniacz operacyjny o regulowanym wzmocnieniu ale to będzie działalo tak jak to TDA co podałem w linku.

Pozdrawiam
Piotrek

Goofy1991
-
Kontakt:

Post autor: Goofy1991 » 24 kwie 2012, 14:33

Może by tak jeszcze dioda pojemnościowa :idea:
pojemność reguluje się napięciem na jej zaciskach

Obrazek
Obrazek

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 25 kwie 2012, 20:13

Kondensatory strojeniowe tzw agregaty najdziesz w starych radiach. Są jeszcze strojone cewki (w radiach samochodowych) poprzez wsuwanie rdzenia. Potencjometry cyfrowe (na IC), Procesorki w układach RTV - n.p regulacja głośności itp...
W przemyśle tzw inwertery czy też falowniki do płynnego regulowania obrotów silnikiem.
Regulatory mocy na triakach (oświetlenie, wiertarki itp) Moc regulowana poprzez współczynnik wypełnienia.
W automatyce regulatory ciśnienia, temperatury przekaźniki czasowe (choć na wyjściu jest 1 lub 0 więc chyba nie o to chodzi).

ODPOWIEDZ