KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 16 kwie 2012, 16:26

Trochę to pracochłonne zadanie, bo trzeba by w edytorze elementów bibliotecznych zaktualizować większość elementów schematowych. W tym celu po wczytaniu danego elementu do edytora bibliotek schematowych trzeba wybrać edycję właściwości elementu i w oknie jakie się otworzy wybrać zakładkę Filtr obudów, gdzie można dodać nazwy obudów płytkowych przypisanych do danego elementu. Może być to więcej obudów jak na obrazku poniżej.
Załączniki
obudowy.png
Przypisywanie obudów płytkowych do elementu schematowego w programie KiCAD.
obudowy.png (10.15 KiB) Przejrzano 9027 razy

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 16 kwie 2012, 16:51

Wiadomo ze to czasochłonne ale tu chodzi o te najpopularniejsze elementy razestory diody itd.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 16 kwie 2012, 17:34

Część elementów jest już skojarzona, jak choćby dioda LED, którą wybrałem do powyższego przykładu.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 17 kwie 2012, 18:26

KrzysiekK pisze:Trochę to pracochłonne zadanie, bo trzeba by w edytorze elementów bibliotecznych zaktualizować większość elementów schematowych.
Są jeszcze takie rzeczy jak skrypty przypisań, czyli pliki EQU. Potem tylko jeden klik na ikonkę i wszystko samo się zrobi.

Jak chcesz to w każdym elemencie ze schematu możesz na sztywno dodać obudowę w polu "Obudowa".
Ja tak myślę, że pora już skończyć z tą dowolnością modułów tylko tak robić biblioteki, że jak bierzesz np. ATMEGA8A-16AU to od razu masz wpisaną obudowę TQFP32 bo taką ten klocek ma, a jak weźmiesz z biblioteki ATMEGA8A-16PU to raczej jednak nastawiasz się na SDIP28.
Wtedy to przez CvPcb nie będziesz miał wcale roboty, bo wszystko już będzie ustalone. Jedyne co to może z rezystorami i kondensatorami będzie jakaś zabawa, ale to też się da rozwiązać by było 1:1.
Wiadomo, biblioteki się rozrosną i będzie więcej powtarzających się symboli, ale mniej roboty później?

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 17 kwie 2012, 19:31

keruseykaryu pisze: Wtedy to przez CvPcb nie będziesz miał wcale roboty, bo wszystko już będzie ustalone. Jedyne co to może z rezystorami i kondensatorami będzie jakaś zabawa, ale to też się da rozwiązać by było 1:1.
Wiadomo, biblioteki się rozrosną i będzie więcej powtarzających się symboli, ale mniej roboty później?
To samo rozwiązanie jest przecież w Eaglu - każdy element, który wstawia się do schematu musi mieć również z góry przypisaną obudowę, a co lepsze ciężko jest znaleźć brakujący element w bibliotekach Eagla, czego nie można powiedzieć o KiCAD-zie, w Eaglu mam w schemacie BC547 i przy projektowaniu płytki nie muszę tracić czasu na wybór obudowy z odpowiednim ułożeniem elektrod. Rozwiązanie z KiCAD-a sprawdza się fajnie właśnie przy wspomnianych rezystorach i kondensatorach gdzie na prawdę czasem potrzeba dopasować obudowy do posiadanych elementów. Ostatnio robiłem płytkę w Eaglu, min. żeby sprawdzić jak działa Eagle 3D, ale rozczarowałem się, efekty były dalekie od oczekiwanych, myślałem, że łatwiej będzie uzyskać widok zbliżony do fotek znanego usera z elektrody, ale się przeliczyłem. I tu już KiCAD ma ode mnie plusa, w widoku 3D płytkę można sobie nawet obracać. a widok w sumie i tak jest nieznacznie gorszy niż Eagle 3D.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 17 kwie 2012, 19:55

Strzeminator pisze:To samo rozwiązanie jest przecież w Eaglu
Większość szanujących sie (czytaj jako ceniących się w tysiącach) programów tak jest. Eagle nie jest wyjątkiem.
Strzeminator pisze:a co lepsze ciężko jest znaleźć brakujący element w bibliotekach Eagla, czego nie można powiedzieć o KiCAD-zie
Znalazła by się cała masa elementów, których nie ma. Dużo musiałem sam robić jak go miałem nieprzyjemność używać.
Co z Kicadem? No właśnie. Założyłem koledzy temat co by tą sytuację zmienić i jakoś większego odzewu nie widzę. :razz: Wszyscy liczą na gotowe. No sorry, ale sam nie będę zaiwaniał. Koniec. Kropka.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 22 kwie 2012, 20:04

Coś mi troszkę z tym przypisywaniem nie działa. Zrobiłem moduł do wyświetlacza led multipleksowanego i bibliotekę do niego. Przypisałem taką nazwę jak ma moduł i mimo to w CVpcb mi tego nie wykrywa. Strasznie to głupie że nie m jakiegos sprawdzania czy moduł o nazwie danej istnieje . Ale na pewno wpisałem dobrze

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 25 kwie 2012, 21:53

Biblioteka płytkowa (moduł) została dodana do Cvpcb? Używane biblioteki w KiCAD muszą być dodane w:
1. W Eeschema - biblioteka schematowa
2. Cvpcb - biblioteka płytkowa
3. Pcbnew - biblioteka płytkowa

Edit: Poprawiłem określenie biblioteki w pkt. 1. Oczywiście chodziło o bibliotekę schematową.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 14:32 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 27 kwie 2012, 6:34

[del]
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2012, 20:25 przez keruseykaryu, łącznie zmieniany 1 raz.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 28 kwie 2012, 10:38

Potrzebuję pomocy z ustawieniami punktu lutowniczego w KiCADzie. Mam płytkę dwustronną z elementami SMD. Ale dodatkowo mam dwa punkty do przylutowania przewodów do baterii (jak również i przewlekaną diodę LED). Punkt do baterii jest na płytce utworzony jako komponent "CONN_1". Co trzeba zrobić aby to pole lutownicze miało obszar do cynowania po obu stronach (i czy w ogóle jest to możliwe)? We właściwościach pola mam ustawienia: typ - standardowy, warstwy: górna i dolna. Ale jak zrobię pliki Gerbera, to wydaje mi się, że pole lutownicze jest tylko z jednej strony. To samo potrzebuję dla modułu "LED3MM".
I dodatkowe pytanie: co trzeba zrobić aby przy przygotowaniu szablonu dla płytki (chcę to zmontować na maszynach), te pola zostały opuszczone (bo będą lutowane ręcznie)?

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 kwie 2012, 12:12

Sprawdziłem u siebie i po wygenerowaniu plików Gerbera z elementami o nazwie 1PIN, rezystorem i diodą LED 3mm wygląda na to, że te elementy mają pola lutownicze po obu stronach płytki. Widać to w przeglądarce plików Gerbera, gdzie po wyłączeniu wyświetlania jednej warstwy wyświetlane są ścieżki i pola drugiej warstwy i odwrotnie. W razie potrzeby trzeba odświeżyć ekran. Widoczne jet to także w podglądzie 3D tych elementów i płytki.

Natomiast do automatycznego rozmieszczenia elementów generowane są pliki z rozszerzeniem *.pos Są to dwa pliki po jednym dla każdej z warstw (jeśli elementy montowane są na dwóch stronach płytki). Przy generowaniu pliku rozmieszczenia elementów nie są dostępne żadne opcje konfiguracyjne tego pliku, oprócz jego lokalizacji na dysku. Plik ten ma czytelną strukturę tekstową w której znajduje się lista elementów do rozmieszczenia wraz z ich współrzędnymi i kątem obrotu oraz warstwą na której ma być umieszczony element. Być może wystarczy elementy przewidziane do ręcznego montażu usunąć z listy elementów w pliku i zapisać zmiany, np. w systemowym notatniku tak, aby nie uszkodzić wewnętrznej struktury pliku rozmieszczenia elementów.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 28 kwie 2012, 13:26

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie niepotrzebnie martwiłem się o punkty (dwu-stronność). Jakoś dziwnie mi się wyświetlały w podglądzie 3-D. Ale wygląda na to, że jednak jest dobrze.
Jeśli chodzi o ominięcie punktów przy produkcji szablonu, to faktycznie pliki "pos" są tekstowe więc można je edytować Notatnikiem. Ale ciekawe jest to, że dioda LED nie występuje w tym plikach. Tak samo zresztą jak punkty do baterii. W zasadzie to dobrze ale teraz z kolei martwi mnie, że diody LED nigdzie nie ma. Czy to znaczy, że to jednak się gdzieś to ustawia i ja mam to wyłączone?
A czy przypadkiem szablon nie dotyczy jedynie elementów SMD? Wtedy też bym się tym niepotrzebnie martwił. Ale to dlatego, że płytka jest bardzo mała i będę musiał zrobić ich dużą ilość. Każdy błąd to będzie nieszczęście.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 kwie 2012, 14:18

Z przykładowego projektu KiCAD'a kit-dev-coldfire-xilinx_5213.brd utworzyłem pliki pozycjonowania elementów. Otrzymałem dwa pliki dla dwóch warstw i sprawdziłem ich zawartość z elementami zawartymi na płytce. Także i w tym przypadku nie ma w plikach *.pos elementów przewlekanych, więc całkiem możliwe, że uwzględnione do pozycjonowania są tylko elementy w obudowach SMD.

Przed zleceniem wykonania większej ilości płytek i ich montażu warto z producentem tych płytek wyjaśnić wszelkie wątpliwości, bo w takim przypadku błąd to nie nieszczęście tylko finansowa strata bo poprawki mogą być niemożliwe lub nieopłacalne ze względu na koszty.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 kwie 2012, 20:32

KrzysiekK pisze:Także i w tym przypadku nie ma w plikach *.pos elementów przewlekanych, więc całkiem możliwe, że uwzględnione do pozycjonowania są tylko elementy w obudowach SMD.
Jak moduł nie ma zaznaczonej opcji "Normalny+Wstawianie" to go na listach pos nie zobaczysz.

Tak to wygląda, że Pick&Place w KiCAD wspiera tylko automatyczne montowanie SMT. Nici z automatycznym wstawianiem THT. :cry:

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 28 kwie 2012, 21:55

Ciekawa informacja ale nie do końca zrozumiałem jaka jest wiadomość. Okazało się, że jak się zmieni atrybut modułu LED3MM z "Wirtualny" na "Normalny+Wstawianie", to ten element pojawia się w pliku "pos". Czyli wychodzi na to, że KiCAD jednak obsługuje elementy THT. :wink: . Ale z jakiego pliku robi się szablon? Bo coś mi się wydaje, że nie z pliku "pos". A do czego służy "warstwa kleju"?

Marek

ODPOWIEDZ