Operacje na wzmacniaczu operacyjnym

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Dragas
-
Kontakt:

Operacje na wzmacniaczu operacyjnym

Post autor: Dragas » 07 kwie 2012, 11:39

Witam

Chciałbym się dowiedzieć, jak wykonać układ przy użyciu wzmacniacza operacyjnego (myślałem o LM358, choć może być inny).
Napięcie na wejściu będzie z zakresu od -100V do 100V. Następnie zostanie ono przekazane na dzielnik napięcia, tak aby było w zakresie od -2.5V do 2.5V. Ostatnią rzeczą będzie wpuszczenie tego na wejście WO, tak aby zostało ono przeniesione na połówkę dodatnią, czyli na zakres od 0 do 5V. Problem w tym, że chciałbym, aby wejście było odizolowane od całego układu, w sensie nie było wspólnej masy układu zasilania i mierzonego napięcia.

Udało mi się zrobić coś takiego, lecz jest wspólna masa układu :(
Obrazek Obrazek

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
Dragas

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 kwie 2012, 14:31

Schemat jest strasznie po hebrajsku narysowany. Mało co można zrozumieć bez przerysowania go.

Możesz wytłumaczyć po co jest tam dodatnie sprzężenie zwrotne, oraz jak to działa że wzmacniacz działa poprawnie przy takim napięciu wejściowym, mimo zasilania pojedynczym napięciem 9V?

Jakie masz wymagania co do tej separacji wejścia: jaką różnicę napięć ma wytrzymywać? Ma być całkowita separacja (np. optyczna) czy rezystor np. 100k wystarczy?

Dragas
-
Kontakt:

Post autor: Dragas » 08 kwie 2012, 16:01

Jakby się dało,to mogła by być całkowita separacja, wtedy to by było super, lecz nie wiem czy to jest realne. Jak się nie da, to niech wtedy będzie ta wersja na rezystorach.

PS. Wiem, że musi być w tym przypadku sztuczna masa, ponieważ wyjście nigdy nie zejdzie do całego 0, nie uwzględniłem tego na schemacie.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 09 kwie 2012, 19:03

Dragas pisze:Jakby się dało,to mogła by być całkowita separacja
Z wykorzystaniem IL300 by się to dało zrobić. Najpierw zbijasz napięcie wejściowe, potem drugi OA co steruje IL300 i go linearyzuje, a na wyjściu ostatni OA co przetwarza sygnał z IL300 znowu na napięcie.
http://www.vishay.com/docs/83708/appn50.pdf

Pewnie padnie pytanie, jak zasilić te pierwsze stopnie co by się masy nie spotkały? Odpowiedź. Miniaturowa przetwornica/separator DC/DC.
http://www.recom-international.com/?id= ... S_D(Z)+RW2

ODPOWIEDZ