Hej
Zrobiłem termometr na ICL7107 na stykówce, wszystko fajnie. Kupiłem 4 cyfrowy wyświetlacz segmentowy, tak poprostu nie zwracając uwagi. Jest to TOF5461B( wspólna anoda). Nie rozumiem dlaczego on ma jedynie 12 złączek. Tzn nie mogę dowolnie sterować każdą z liczb z osobna, zapalać mogę identyczne cyfry na każdym z pojedynczych wyświetlaczy. Czy jest jakaś opcja by można go używać tak, aby zapalał każdą cyfre inną( sądze że nie). A jeśli nie to po co wogóle robi się takie wyświetlacze , do czego się ich uzywa?
Pozdrawiam
Piotrek
Wyświetlacz 7-segmentowy
Hej
Dzięki Jony, już teraz wiem. Czyli mała wtopa
No cóż uczę się na błedach. Aha jeszcze takie jedno pytanie. Wpiąłem poraz pierwszy LM35 na odwrót, upiekłem go. Podmieniłem na dobry i wydaje mi się że układ działa( podpinałem jedną cyfre do dziesiątych części stopnia i się zmieniała, jak trzymałem ręką LM35 i go tak "podgrzewałem") ale czy mogło nastąpic jakies uszkodzenie ICL7107?
Pozdrawiam
Piotrek
Dzięki Jony, już teraz wiem. Czyli mała wtopa
Pozdrawiam
Piotrek
Hej
Dzieki.
Ostatnie pytanie mam. Czy ten układ na początku odlicza wszystkie cyfry po kolei jak się podepnie zasilanie. Na początku wszystkie cyfry są wyświetlane po kolei od 1 do 0 2 krotnie( najpierw szybko potem powoli) a potem zaczyna się pomiar . czy to normalne zachowanie?
Pomiar wydaje się poprawny w zgodnosci z innym termometrem
Układ pomiarowy to ICL 7107 plus LM35 i ICL7660
Pozdrawiam
Piotrek
Dzieki.
Ostatnie pytanie mam. Czy ten układ na początku odlicza wszystkie cyfry po kolei jak się podepnie zasilanie. Na początku wszystkie cyfry są wyświetlane po kolei od 1 do 0 2 krotnie( najpierw szybko potem powoli) a potem zaczyna się pomiar . czy to normalne zachowanie?
Pomiar wydaje się poprawny w zgodnosci z innym termometrem
Układ pomiarowy to ICL 7107 plus LM35 i ICL7660
Pozdrawiam
Piotrek