attiny2313 problem z PWM(bascom)
Zamień to : Portb = &B11111111 na portb=0 a resztę Ci opisze jak wrócę z pracy.
----------------------------------edt 19:58---------------------------
Problem w tym że ty nic z tego nie prostego kodu nie rozumiesz przerób oślą łączkę a szybko załapiesz co i jak
----------------------------------edt 19:58---------------------------
Problem w tym że ty nic z tego nie prostego kodu nie rozumiesz przerób oślą łączkę a szybko załapiesz co i jak
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "attiny2313.dat" ' typ procka
$crystal = 1000000 'f taktowania
Config Portb = Output 'konfiguracja portu b jako wyjście
Portb = &B11111111' te jedynki oznaczają stan początkowy na pinach portu b
' czyli jak nie napiszesz nic niżej a ustawisz wszystkie na 1 to wyjścia będą w stanie wysoki
' same zera stan niski
Config Portd = Input 'port d jako wejścia
Portd = &B1111111' tzw Pull-up, zawsze jak ustawiasz jakiś port lub pin jako wejście 'włącz Pull-upy
' twoj led świeci bo port b jest w stanei wysokim
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down
' powyżej konfiguracja timera
Pwm1a = 30 'początkowa wartość możesz ta linie usunąć
Do
Incr Pwm1a ' już pisałem wcześniej to znaczy zwiększ czyli za kazdym razem gdy program 'dojdzie do tej lini zwiększy rejestr PWM1a o 1
Waitms 100 'małe opóźnienie żebyś mógł się nacieszyć widokiem rozjaśnianego leda
Loop 'koneic petli
End 'koniec softu Pikczu- Mi chodziło o to, że dioda w ogóle jakby nic nie robiła bez tej początkowej wartości wpisywanej do pwm1a . Jednak już wszystko jest w porządku nie wiem czemu ale gdy miałem włączone tylko pwm A to nie działało jednak gdy dodałem jeszcze konfiguracje b (Compare B pwm = clear down ) Wszystko zaczęło normalnie działać
A co do tych innych problemów to też się rozwiązły, zaznaczyłem sobie opcje auto flash i teraz przy programowaniu mam bardzo rzadko(wcześniej było więcej) błędy diference..(czy coś takiego) To ten błąd który czasami wyskakuje podczas programowania i trzeba je powtórzyć .(gdzieś nawet o tym pisało )A także jeden z programów które wcześniej wgrywałem(na razie tylko jego sprawdziłem) Zaczął normalnie działać . Dondu- chodzi ci o ten stk200 ? Jeśli tak to robiłem z tego schematu: 

Trzeci raz prosić o schemat nie będę, podam Ci jedynie link do miejsca, w którym aktualnie jesteś:x21 pisze:Chodzi ci o ten układ gdzie dioda powoli zwiększa swoją jasność ? Jeśli tak to tam mam plus diody podpięty do pb.3 jej minus do gnd no i oczywiście gnd do gnd i vcc do vcc .
Piekło początkujących
A teraz poczytaj datasheet tego mikrokontrolera, albo dokładnie ten artykuł i linki w nim zawarte:
link: Minimalne podłączanie pinów mikrokontrolera
Następnie popraw schemat i wrzuć do sprawdzenia.
link: Minimalne podłączanie pinów mikrokontrolera
Następnie popraw schemat i wrzuć do sprawdzenia.
Absolutnie, nie uraziłeś 
Problem w tym, że jak to często bywa, autor tematu ani nie zaglądnął do datasheet zastosowanych układów, ani nawet nie przeglądnął forum Elportalu, na którym ten i podobne problemy były już wielokrotnie poruszane. Pisanie od nowa wszystkiego o prawidłowym podłączeniu regulatora napięcia oraz mikrokontrolera, łatwiej załatwić dając gotowy materiał, w którym poszerza swoją wiedzę i uczy się czytać datasheety - kładę na to nacisk i pokazuję jak to robić i nie bać się
Temat ciągnie się już 2 strony, a nikt nie pytał o schemat, który jak widać, był jaki był
OK, schemat poprawiony, choć o regulatorze nie doczytał, to w tej konfiguracji projekt działać będzie. Ale czy działa - nie napisał
PS.
@Pikczu: Pozdrowienia dla całego Dublinu
Gdzie Ciebie tam wywiało - studia?
PS2.
@Pikczu: zaglądałeś tutaj?
Problem w tym, że jak to często bywa, autor tematu ani nie zaglądnął do datasheet zastosowanych układów, ani nawet nie przeglądnął forum Elportalu, na którym ten i podobne problemy były już wielokrotnie poruszane. Pisanie od nowa wszystkiego o prawidłowym podłączeniu regulatora napięcia oraz mikrokontrolera, łatwiej załatwić dając gotowy materiał, w którym poszerza swoją wiedzę i uczy się czytać datasheety - kładę na to nacisk i pokazuję jak to robić i nie bać się
Temat ciągnie się już 2 strony, a nikt nie pytał o schemat, który jak widać, był jaki był
OK, schemat poprawiony, choć o regulatorze nie doczytał, to w tej konfiguracji projekt działać będzie. Ale czy działa - nie napisał
PS.
@Pikczu: Pozdrowienia dla całego Dublinu
Gdzie Ciebie tam wywiało - studia?
PS2.
@Pikczu: zaglądałeś tutaj?
Wiesz z tymi Datasheet-ami jest jeszcze jeden problem co z tego ze zaglądną jak z niego nic nie rozumieją.
Ja tez nieraz czytam i znając słowa nie mam zielonego pojęcia o co chodzi
A co dopiero początkujący bez podstaw języka angielskiego.
Pewnie że zaglądałem i zaglądam
W Dublinie żyje i pracuje już ponad 7 lat.
Pozdrawiam
Pikczu
Ja tez nieraz czytam i znając słowa nie mam zielonego pojęcia o co chodzi
A co dopiero początkujący bez podstaw języka angielskiego.
Pewnie że zaglądałem i zaglądam
W Dublinie żyje i pracuje już ponad 7 lat.
Pozdrawiam
Pikczu
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 22:13 przez Pikczu, łącznie zmieniany 1 raz.
dondu- napisałem, że mi działa w poście przed dawaniem schematów(ten gdzie dałem schemat tego stk200) a jeśli chodzi o ten pierwszy schemat to ten kondensator 100 nF miałem tylko o nim zapomniałem nie miałem tylko tego rezystora 10 KOhm przy resecie ale teraz już będę o nim pamiętał
Jeszcze raz dzięki wam za pomoc
Pozdrawiam .
Dlatego rok temu po "setnej" podpowiedzi na ten sam temat postanowiłem zrobic blog, by to zebrać do kupy i ułatwić im start.Pikczu pisze:Wiesz z tymi Datasheet-ami jest jeszcze jeden problem co z tego ze zaglądną jak z niego nic nie rozumieją.
Ja także, pomimo wieloletniej praktyki - to normalnePikczu pisze:Ja tez nieraz czytam i znając słowa nie mam zielonego pojęcia o co chodzi dopiero.
Niestety, bez tego to zostają tylko drogie książki, fora i takie inicjatywy jak moja.Pikczu pisze:A co dopiero początkujący bez podstaw języka angielskiego.
Chodziło mi o banner Elportalu wraz z opisem - jest tam od samego początku i często go klikam gdy czegoś nie wiem lub zapomniałemPikczu pisze:Pewnie że zaglądałem i zaglądam
EDIT:
Przeoczyłemx21 pisze:dondu- napisałem, że mi działa w poście przed dawaniem schematów (ten gdzie dałem schemat tego stk200)
No to cieszę się, że ruszyłeś do przodu.x21 pisze:... nie miałem tylko tego rezystora 10 KOhm przy resecie ale teraz już będę o nim pamiętałJeszcze raz dzięki wam za pomoc
Pozdrawiam .
Powodzenia