pomoc w modifikacji schematu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
katonn

pomoc w modifikacji schematu

Post autor: katonn » 23 mar 2012, 18:32

Witam przedstawiam schemat nadajnika fm i chciałbym go zmodyfikować chodzi mi o to aby np. zmienić wartości elementów aby obniżyć napięcie(tylko nie kosztem zasięgu), zwiększyć zasięg ( tak aby nie dodawać więcej elementów) no chyba że potrzeba :) morze jakiś inny tranzystor lepszy będzie po prostu interesują mnie wszelkie modyfikacje tego schematu czym więcej tym lepiej i proszę nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarek i innych źródeł jak ktoś nie będzie potrafił mi pomoc to niech się nie rozpisuje w tym wątku.

Z góry dziękuję za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 20:45 przez katonn, łącznie zmieniany 1 raz.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 23 mar 2012, 19:19

katonn pisze:zmienić wartości elementów aby obniżyć napięcie (tylko nie kosztem zasięgu), zwiększyć zasięg (tak aby nie dodawać więcej elementów)
Jedno z drugim nie pogodzisz. I do tego jaką chcesz moc tego nadajnika? Wiesz w ogóle co na ten temat mówią odpowiednie przepisy prawa?
katonn pisze:jak ktoś nie będzie potrafił mi pomoc to niech się nie rozpisuje w tym wątku.
He. Dobre sobie...

katonn

Post autor: katonn » 23 mar 2012, 19:42

katonn pisze: Wiesz w ogóle co na ten temat mówią odpowiednie przepisy prawa?
co do przepisów to jak najbardziej znam a ty jak byś się trochę znał to byś tego nie napisał ponieważ z tego układu ciężko będzie wyciągnąć 20mw a o 100mw czy 200mw można zapomnieć. Na przyszłość czytaj z zrozumieniem(proszę nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarek i innych źródeł jak ktoś nie będzie potrafił mi pomoc to niech się nie rozpisuje w tym wątku.)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 mar 2012, 20:38

Na przyszłość czytaj z zrozumieniem
morze jakiś inny tranzystor

Na przyszłość pisz zgodnie z zasadami ortografii oraz interpunkcji.

Więc wyhamuj troszkę, zanim któryś mod za Ciebie to zrobi.

A co do tematu- nie powiedziałeś nic; jakie napięcie Ci się marzy, jaki zasięg.

katonn

Post autor: katonn » 23 mar 2012, 20:44

dobra widzę że strata czasu prosić was o pomoc te wszystkie fora co maja niby pomagać tylko komplikują ta pomoc szybciej sam do tego dojdę niż wy mi pomożecie.
temat zamknięty

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 mar 2012, 23:50

katonn, musisz zamienić R2 na 10k tranzystor dać mocniejszy np. bd 147 jak już wygrzejesz układ to sprawdzasz napięcie na c4 i mocno dmuchasz w mikrofon w tym samym czasie druga osoba powinna nastawić odbiornik na odpowiednią częstotliwość i czekać na komendę [zamknij temat ] a najlepiej zgłoś się do olah157 on ma cały worek porad i przynajmniej kropki i przecinki czasem postawi

[hide]https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=78513#78513[/hide]

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 mar 2012, 15:23

katonn pisze:dobra widzę że strata czasu prosić was o pomoc te wszystkie fora co maja niby pomagać tylko komplikują ta pomoc szybciej sam do tego dojdę niż wy mi pomożecie.
Tak offując i parafrazując, proszę nie twórzcie nowych tematów jak dochodzicie do wniosku, że pomóc możecie sobie sami, a wszystkie fora tylko wszystko komplikują. :razz:
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, 23:46 przez keruseykaryu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 24 mar 2012, 19:13

A gdzie ten schemat wogole ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 mar 2012, 20:16

Amugilap pisze:A gdzie ten schemat wogole ?
schemat nie jest na forum wszystko wiedzących potrzebny . Palec do plusa, ucho do minusa
KATONN pisze:interesują mnie wszelkie modyfikacje tego schematu czym więcej tym lepiej
więc może lepiej językiem do plusa , a antena w ucho ?

ODPOWIEDZ