Jaki trafo wybrać do prostownika ?
Jaki trafo wybrać do prostownika ?
Musze sobie zbudować prostownik do ładowania akumulatorów sam. 12V. Tylko właśnie nie wiem jaki transformator wybrać 150VA - 12V czy 150VA-17V, bo takie są w sklepie.
Akumulatory jakie mam w domu maja może MAX 80Ah, mój w samochodzie ma 40Ah.
Całą resztę do prostownika mam, tylko nie wiem na jakie trafo się zdecydować ?
Akumulatory jakie mam w domu maja może MAX 80Ah, mój w samochodzie ma 40Ah.
Całą resztę do prostownika mam, tylko nie wiem na jakie trafo się zdecydować ?
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
Poszukaj, uszkodzonego UPSa z ETA, lub innego polskiego, tam są trafa ok 300-400Wat z napięciem 2x16VNowe aku o dziwo ma "maksymalne napięcie ładowania= 14,4" looknij pod maskę jak nie wierzysz ;p
Jestem stanowczym przeciwnikiem ładowania aku kwasowych prostownikami bez ograniczania napięcia- po prostu wiem że to jest niszczące dla aku , jak temat urośnie rozwinę, ale mrozy ustąpiły więc pewnie koniec tematu będzie...
joon, wszystko się zgadza, ale tylko wtedy jeśli uwzględnimy prąd ładowania. Niektórzy producenci dopuszczają 16V przy zastosowaniu buforowym [ prąd rzędu 100mA jeśli nie mniejszy], w każdym innym przypadku 14,4V to max i przy prądzie 1C czy nawet może 0,1C 
edit:
moje combo

źródło schematu
ps: nie wiem dlaczego przy dodawaniu obrazków jest limit 800x600 pikseli , mimo iż rozmiar x.jpg jest bez limitu ?
W necie gdzieś "buszuje " schemat na tyrystorze z ograniczeniem napięcia ładowania, minimalnie bardziej skomplikowany niż ten co wyżej- sam go popełniłem i jak znajdę trochę czasu to wrzucę fotyjoon pisze:jest niszczące dla aku
edit:
moje combo
ps: nie wiem dlaczego przy dodawaniu obrazków jest limit 800x600 pikseli , mimo iż rozmiar x.jpg jest bez limitu ?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 15:04 przez timo66, łącznie zmieniany 2 razy.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Wystarczy zmniejszyć tylko prąd ładowania pod koniec procesu, sprawny akumulator ładowany poprawnie sam nie "puści" większego napięcia. No chyba, że go przeładujemy.
Ogólnie polecam trafa z upsów, mają dobre napięcie po odjęciu spadków na diodach i tętnieniach to zostanie nam jeszcze lekka nadwyżka na element regulacyjny. Przy 2x16V łatwo zrobić przełącznik dla traf 12/24V. To nie akumulatory litowe, że parędziesiąt miliwoltów rozwali nam akumulator.
Ogólnie polecam trafa z upsów, mają dobre napięcie po odjęciu spadków na diodach i tętnieniach to zostanie nam jeszcze lekka nadwyżka na element regulacyjny. Przy 2x16V łatwo zrobić przełącznik dla traf 12/24V. To nie akumulatory litowe, że parędziesiąt miliwoltów rozwali nam akumulator.
Dokładnie, nie miałem problemu z przykręceniem płytki. Ścieżki , te ważniejsze są po cynowane, reszta pokryta tonerem. Wszystko ze względu na duże podtrawienia - bardzo zużyty nadsiarczan sodu.joon pisze:dobrze widziałem na pcb elementy przewlekane wlutowane jako smd?
Po ponad dwóch latach użytkowania widać dość znaczne "zmatowienie" cyny jak i miedzi.
Układ "na uzwojeniach" trafo to LM317 + termistor NTC 10kΩ. Przy klasycznym użytkowaniu wentylator nie kręci się, przy ładowaniu bardzo rozładowanych akku temperatura może wzrosnąć do 79ºC - więcej nigdy nie osiągnąłem [ prądy około 15-20A]
Jest to V2.0, w wersji V1.0 miałem toroida 100VA w obudowie z ABS i tyrystor na 15A. Tyrystor padł, stopił obudowę i ugotował transformator , bezpiecznik przepalił się dopiero przy przebiciu na uzwojenie pierwotne. Na szczęście obyło się bez strat rzeczy trzecich. V2.0 ma dwa razy większą obudowę cała z metalu [alu+ stal] ,"przedmuch" z regulacją obrotów 0-max, trafo 250VA , i tyrystor 100A 1200V
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 19:11 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja chyba jednak zdecyduję sie na trafo 150VA 17V, bo takie jest u piekarza, za rozsądne pieniadze. Chyba że w pracy maja jaki stary UPS, który się im już nie godzi.
Dobra kupiłem takiego potwora.
http://allegro.pl/transformator-70a-obu ... 73753.html
Dobra kupiłem takiego potwora.
http://allegro.pl/transformator-70a-obu ... 73753.html