Zabezpieczenie miedzi przed utlenianiem się
Zabezpieczenie miedzi przed utlenianiem się
Chodzi mi o stworzenie warstwy zabezpieczającej wytrawioną PCB, która nie pogorszy znacząco parametrów termoprzewodzących miedzi, bo płytka ma pełnić między innymi rolę radiatora. Poza tym nie może być to izolator elektryczny i w dodatku powierzchnia musi być równa. Może cynowanie chemiczne, albo coś w podobnym stylu?
joon, ciężko będzie, złoto nie tak łatwo zmusić do konkretnego zachowania .
Jeśli bawimy się na bogato, pierwsze co wypluło google na pytanie o pozłacanie. Łatwiej i taniej srebrzyć (na allegro w tej chwili azotan srebra kosztuje 40zł/ 17g) – z kompletowaniem własnych odczynników może być problem.
A tak serio, pozostaje cynowanie. Może ktoś z forumowiczów podzieli się własnymi ciekawostkami, pozostaje jednak odesłać do wyszukiwarki (np. anonimowej wersji google).
Jeśli bawimy się na bogato, pierwsze co wypluło google na pytanie o pozłacanie. Łatwiej i taniej srebrzyć (na allegro w tej chwili azotan srebra kosztuje 40zł/ 17g) – z kompletowaniem własnych odczynników może być problem.
A tak serio, pozostaje cynowanie. Może ktoś z forumowiczów podzieli się własnymi ciekawostkami, pozostaje jednak odesłać do wyszukiwarki (np. anonimowej wersji google).
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Myślałem nad zamocowaniem radiatora w taki sposób jak na rysunku. Ten rudy kolor to miedź na PCB, po środku jest dioda mocy, a na wierzchu radiator. Jeszcze nie zdecydowałem czy lepsze będzie klejenie czy po prosy przykręcił bym go śrubkami. Gdyby użyć płytki dwustronnej można by z drugiej strony dać przetwornicę co zmniejszyło by trochę wymiary całej konstrukcji. Na wierzch dojdzie jeszcze optyka i chyba tak by to mogło wyglądać. Co o tym myślicie?
Radiator planuję w takim stylu:

Radiator planuję w takim stylu:

- Załączniki
-
- radiator.png (615 Bajtów) Przejrzano 9276 razy
Jeżeli do całej powierzchni miedzi przylegać będzie radiator, to może wystarczy posmarować płytkę pastą termoprzewodzącą. Pasta powinna też uchronić przed utlenianiem się miedzi.
PS. Wydaje mi się, że pokazany na rysunku sposób montażu led mocy ma jedną wadę - wąski pasek miedzi pod diodą, który ma przekazywać ciepło do radiatora. Może on mieć za mały przekrój, żeby przekazywać ciepło diody do radiatora, i led może zostać przegrzana. Chyba lepiej było by przykleić led bezpośrednio do radiatora, lub wykorzystać gotową "gwiazdkę".
PS. Wydaje mi się, że pokazany na rysunku sposób montażu led mocy ma jedną wadę - wąski pasek miedzi pod diodą, który ma przekazywać ciepło do radiatora. Może on mieć za mały przekrój, żeby przekazywać ciepło diody do radiatora, i led może zostać przegrzana. Chyba lepiej było by przykleić led bezpośrednio do radiatora, lub wykorzystać gotową "gwiazdkę".