Pisałem, że producent podaje tylko impedancję przy 100 kHz i przybliżone wymiary, które i tak się trochę różnią w zależności od sztuki. Ae i Ie można obliczyć na podstawie tychże wymiarów, ur nie mam. Z resztą gdy go kupiłem to było tylko napisane rdzeń ferrytowy RI-RT09-05-08 i nic więcej. Co do pozostałych rdzeni to mam problem, bo tych żółtych z białym bokiem nie znalazłem w katalogu, przynajmniej nie o takich wymiarach. Razem z nawiniętą cewką 0.19625 mm² i luzem między cewką a rdzeniem te rdzenie mają 14.58 mm OD, 5.6 mm ID i h 7.68 mm. Grubości powłoki nie znam. Podstawiłem wszystkie dane do wzoru i wyszło mi na te rdzenie z białym bokiem jakieś 36 nH, bo naliczyłem jakieś 53 zwoje na tym rdzeniu.
A ta cewka, którą nawinąłem na rdzeniu RI-RT09-05-08 piszczy, bo chyba ma za duże luzy, no ale fabryczne też piszczą. Będę je próbował powlec lakierem do PCB w sprayu, żeby nie piszczały. Może to coś da.
Przystawka do pomiaru indukcyjności
- Strzeminator
- -
Dałem co było pod ręką, jest troszeczkę ciszej, ale jeszcze to nie jest to. Myślę, że jakiś lakier załatwi sprawę, bo plastik 70 jest trochę do tego za drogi. Cewki powietrzne wiem, że parafiną zasmarowywano, bo zmieniają się ich parametry przy poruszaniu (rozciąganiu cewki), a nie po to żeby nie piszczały. Najważniejsze to dobrze nawinąć.
- Strzeminator
- -
A ja myślę, że parafina troszkę jednak tłumi piszczenie, ale mniejsza z tym.
Moim zdaniem porządny projekt powinien brać pod uwagę częstotliwość na jakiej pracuje cewka i powinna ona być tak dobrana aby układ działał tak jak ma działać i dodatkowo nie drażnił ludzi. Ta przetwornica ma być do LED-ów jak gdzieś pisałeś czy coś innego?
Moim zdaniem porządny projekt powinien brać pod uwagę częstotliwość na jakiej pracuje cewka i powinna ona być tak dobrana aby układ działał tak jak ma działać i dodatkowo nie drażnił ludzi. Ta przetwornica ma być do LED-ów jak gdzieś pisałeś czy coś innego?