Witam
Potrzebuje pomocy przy obliczeniu siły hamulca indukcyjnego, który będzie miał za zadanie hamowanie silnika elektrycznego. Całość ma wyglądać miej wiecej tak jak na poniższym rysunku. Proszę o pomoc w obliczeniu wielkości rdzenia, ilości zwojów jakie musze nawinąć. Dodatkowo chciałbym regulować siłę tego hamulca poprzez PWM. Dane silnika który będzie hamowany:
Uzas = 230V
Moc = 180W
Pobr = 1380 obr/min
In = 1,49 A
Oczywiście wielkość tarczy nie ma znaczenia po prostu dopasuję ją do hamulca.
Hamulec Elektromagnetyczny, indukcyjny-obliczenia
Hamulec Elektromagnetyczny, indukcyjny-obliczenia
- Załączniki
-
- rys3-19.jpg (19.51 KiB) Przejrzano 11059 razy
-
korfanty33
- Użytkownik
nieMaciej pisze:Witam
Czy moglibyście mi wytłumaczyć jak działa chamulec w normalnych silnikach elektrycznych - czy to jest takie samo rozwiązanie jak ma kolega na rysunku ?
- są elektro-mechaniczne (oporowe) - z tego co ja widziałem hamulce np w silnikach indukta , lub na suwnicach
Ja widziałem np : taki elektromagnes przyciąga tarczę z okładziną cierną co umożliwia ruch. Gdy napięcie zniknie z elektromagnesu to sprężyny dociskają tarcze i jest hamowanie .
-
korfanty33
- Użytkownik
http://www.cantonigroup.com/pl/componen ... gnetyczne/Maciej pisze:Witaj Korfanty
Dzieki za info. właśnie chodzi mi o silniki w suwnicach - masz moze jakies foto albo rysunki albo link - chociaz w internecie szukałem no i słabo to wygląda
google 'indukta hamulec ustawienie'