Wylacznik w zasilaczu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 29 lut 2012, 19:06

Moje bloki budowane były w latach 80. Uziom jest w kuchni i łazience. Jak mówiłem na moje szczęście mam uziom w moim pokoju :grin: wiec w weekend się za to zabiorę.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 29 lut 2012, 19:21

Pamiętaj, nie rób tego sam weź sobie kogoś z doświadczeniem do pomocy.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 29 lut 2012, 21:03

Czemu sam mam nie robić? Przecież wyłączę zasilanie fazę i dopiero będę robił. Dużo już sam z prądem robiłem.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 29 lut 2012, 21:54

Bo nikt nie chce ponosić odpowiedzialności za to co robisz.
Jeśli jest to mieszkanie w bloku, to wątpię żeby cała instalacja była w układzie TN-S (TN-C-S), wtedy w mieszkaniu miałbyś już instalację trzy-przewodową; skąd więc w kuchni przewód PE? Najprawdopodobniej z podziału PEN, niemożliwe żeby miejsce gdzie się on rozdziela było uziemione, chyba że przez instalację CO albo wodną – poza samą niedoskonałością takiego rozwiązania, metalowe rury mogą bez Twojej wiedzy zmienić się w plastikowe.
Jeśli więc instalacja jest w układzie TN-C (dwó-przewodowa, L + PEN), to równie dobrze można zmostkować bolec w gniazdku z przewodem PEN. Jest to jednak kiepskie rozwiązanie, zwłaszcza w starej i rozbudowanej instalacji. Wystarczy przerwane ciągłości PEN (na drodze do samego przyłącza budynku masz co najmniej kilkadziesiąt metrów przewodu i wiele połączeń) i na obudowie komputera masz pełne napięcie sieciowe. Poza tym w takiej sytuacji przewód neutralno- ochronny jest cały czas przewodem roboczym, wszystkie spadki napięcia Ty odczuwasz jako pojawienie się takiego napięcia na obudowie. Wyobraź sobie sytuację że w całym budynku wyłączony jest prąd, w momencie ponownego włączenia uruchamiają się wszystkie lodówki, zapala pozostawione światło etc. W tym krótkim momencie instalacja będzie mocno przeciążona, a Ty opierający się o lodówkę/ komputer odczujesz krótki impuls, powiedzmy 100V. Czy przeżyjesz i czy komputer będzie zdrowy – nikt tego nie wie.
Podsumowując, nie ma dobrego rozwiązania w Twoim przypadku (może poza wymianą instalacji w mieszkaniu + dodatkowe zabezpieczenia), Ty nie masz zbyt wielkiego doświadczenia a na forum nie dostaniesz wszystkich informacji (na pewno nie od razu, ale zawsze warto pytać).

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 29 lut 2012, 23:15

arek1996 pisze:Uziom jest w kuchni i łazience. Jak mówiłem na moje szczęście mam uziom w moim pokoju :grin:
Uziom to na pewno nie jest, co najwyżej uziemienie.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 01 mar 2012, 3:12

Przepraszam, że się wtrącam, ale kupienie wyłącznika dwubiegunowego do lampki jest dość trudne, ja biegałem po małych sklepach elektrycznych i nie udało mi się kupić takiego wyłącznika, ale kupiłem gdzie indziej. Mimo wszystko nie spodziewałem się, że może być z tym tyle problemów. Ja oczywiście zawsze staram się stosować podwójne wyłączniki.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 01 mar 2012, 14:16

:arrow: sta, Jest uziemienie w kuchni i łazience. Idzie dodatkowy przewód z piwnicy oddzielnie od fazowych. W pokoju po co komu, jak wszystko co się podłącza ma wtyczkę bez bolca :?:

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 01 mar 2012, 14:21

TV, DVD tuner i owszem, ale reszta urządzeń żelazko, komputer jakaś lokówka lepsza itp. mają wtyczkę z bolcem.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 01 mar 2012, 16:43

U mnie lokówka używana jest w łazience i nie ma wtyczki na bolec, a żelazko używam w kuchni gdzie mam uziemienie. Ok dzięki wam za pomoc. Kupie co trzeba i będę robił.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 01 mar 2012, 18:59

@arek1996: Widać że mniej więcej wiesz o co chodzi – nikt Cię nie powstrzyma przed modernizacją instalacji. Zwróć jednak uwagę jak wiele poruszonych w tym wątku kwestii podchodzi do obowiązujących przepisów i logiki za nimi idących wybiórczo.
Ty masz w łazience lodówkę [sic!] z podmienioną wtyczką, prędzej czy później zostanie ona zmoczona i kogoś porazi. Martwisz się za to o uziemienie komputera. :rezasurmar dla poczucia bezpieczeństwa „nawet wyłączniki do lampki "nocnej" [ma] dwubiegunowe, [bo] nigdy nie powinno się niczego zostawiać przypadkowi”, ale jednocześnie nie przeszkadzają mu „zwarte bolce uziemienia w pokojach z zerem” bo „brak możliwości wykonania prawidłowego (zgodnego z nowymi przepisami) uziemienia wymusił na [nim] takie rozwiązanie”.
Nie chcę nikogo krytykować dla samej krytyki, każdy robi co potrafi dla uzyskania względnego bezpieczeństwa. Sam też nie mam jakiejś wielkiej wiedzy, zdarza się że świadomie toleruję jakieś nieprawidłowości… ale nie chwalę się tym namawiając innych do ignorowania bezpieczeństwa. Instalacja elektryczna jest potencjalnie niebezpieczna dla życia i nie można iść tutaj na żaden kompromis.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 01 mar 2012, 19:57

A może uziemienie jest potrzebne wtedy, kiedy jest możliwość dotknięcia elementu przewodzącego, który w normalnych warunkach jest odizolowany, ale w wyniku awarii znalazły się pod napięciem ( obudowa pralki, komputera )? Coś mi się też koleboce po głowie o jakichś klasach ochronności - w szczególności taki kwadracik w kwadraciku i takie kółeczko z symbolem uziemienia...

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 01 mar 2012, 20:00

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 01 mar 2012, 20:37

Zastanawiam się jeszcze czy by nie zrobić mostkowania do neutralnego. Jak myślicie to czy tamto lepsze? I ponawiam pytanie: czy uziemienie będzie miało wpływ na internet?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 mar 2012, 20:38

Rozpacz mnie ogarnia jak czytam niektóre posty...

W starym budownictwie stosowano rozwiązanie polegające na wykorzystywaniu gniazd "z bolcem" i bez. Te pierwsze stosowane były w łazienkach i kuchni oraz w każdym pomieszczeniu gdzie istniały przedmiotu,elementy wyposażenia będące dobrymi przewodnikami. Chodziło o to aby nie była możliwość że dotykamy sobie np. kranu jedną ręką a drugą nie uziemionej pralki.

Na szczęście takie rozwiązania są przeszłością. Tak samo jak łączenie wszystkich rur metalowych z PENem. Teraz problem ekwipotencjalizacji (wiem to trudne słowo ;] )jest rozwiązywany inaczej, skuteczniej a przede wszystkim bezpieczniej dla użytkowników jak i instalacji.

Najpierw podstawy:
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-p ... iowej.html

Mogę jeszcze opisać jeden przypadek z "autopsji".
Dostaliśmy zgłoszenie że w jednym mieszkaniu w którym wcześniej wymienialiśmy instalację z kuchni gazowo-elektrycznej wydziela się od czasu do czasu nieprzyjemny zapach przypominający spaleniznę. Połączenie kuchenka- rura gazowa zostało wykonane bez wstawek izolacyjnych za pomocą giętkiego zbrojonego węża. Po założeniu miernika cęgowego pokazało nam w pewnym momencie 12A!!! Sąsiad gotował wodę w czajniku elektrycznym.
Jak później okazało się instalacja gazowa tuż za licznikiem została odizolowana galwanicznie od rurociągu, a sąsiadowi upaliło się PEN za licznikiem, kuchenki gazowe oraz fragment instalacji gazowej "zmostkowały" PE z PEN z instalcji w obu mieszkaniach.

e-lektryk pisze:Przepraszam, że się wtrącam, ale kupienie wyłącznika dwubiegunowego do lampki jest dość trudne, ja biegałem po małych sklepach elektrycznych i nie udało mi się kupić takiego wyłącznika, ale kupiłem gdzie indziej. Mimo wszystko nie spodziewałem się, że może być z tym tyle problemów. Ja oczywiście zawsze staram się stosować podwójne wyłączniki.
Słabo szukałeś, znalezione w parę sekund.
http://www.hurtownia.win.pl/product_inf ... cts_id/195

sta pisze:Wystarczy przerwane ciągłości PEN (na drodze do samego przyłącza budynku masz co najmniej kilkadziesiąt metrów przewodu i wiele połączeń) i na obudowie komputera masz pełne napięcie sieciowe.
W dużym blokowisku gdyby został gdzieś przerwany PEN nawet byś tego nie zauważył, zwykle obciążenia na każdej fazie są porównywalne więc automatycznie tworzy się coś jak sztuczne zero- oczywiście względem ziemi jest jakieś napięcie ale na pewno nie równe napięciu zasilającemu.

Edit.
Zapomniałem dodać: jeśli wydaje Ci się że robisz dobrze to na wszelki wypadek zapytaj się kogoś kto na pewno zna się na rzeczy. 230 to nie zabawa, niejeden "elektryk" doświadczył tego a nie jeden zapłacił za niewiedzę życiem lub zdrowiem. Przykład z podwórka: 12-sto latek zmieniał wtyczkę w spawarce (400V) na obudowę poszła faza, dzieciak był boso... Od wakacji praktycznie warzywo....

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 01 mar 2012, 21:51

Wiem, że można zamówić w internecie, ale mi chodziło o to, że miałem problem z kupieniem takiego wyłącznika w moim mieście, a to już lekka przesada.

ODPOWIEDZ