Atmaga8 (czy się spaliła ?)
Atmaga8 (czy się spaliła ?)
Witam, mam taki problem, ponieważ podłączyłem niechcący naładowany kondensator o parametrach 16V 1000uF, który wcześniej był naładowany z 12V do Zasilania Atmegi 8. Czy procek poszedł z dymem czy będzie działać bo od razu z wyświetlacza zniknęły napisy i pojawili się tylko kratki od kontrastu.
1000uF to dość dużo i nie licz na to że procek będzie w 100% sprawny. Zależy tez co tam było również do zasilania 'megi podłączone. Sam procek? Piszesz
Za dużo niewiadomych by wyjmować szklaną kulę.
czy układ już nie działa?lukas15 pisze:Czy procek poszedł z dymem czy będzie działać bo od razu z wyświetlacza zniknęły napisy i pojawili się tylko kratki od kontrastu.
Za dużo niewiadomych by wyjmować szklaną kulę.
Był zasilacz 12VDC 100mA a za nim stabilizator napięcia 7805 i właśnie na jego wyjściu podłączyłem ten kondensator normalnie - do minusa i + do wyjścia 5V (dodam jeszcze, że była iskra) i za tym stabilizatorom był podłączony wyświetlacz, podświetlanie wyświetlacza, 2 czujniki temperatury w szereg z rezystorem i Atmega8.
Przy próbie odczytania fusebitów avrdude wyświetliło błąd taki sam błąd miałem wcześniej jak np. jakiś z 6 kabli był odłączony.
Przy próbie odczytania fusebitów avrdude wyświetliło błąd taki sam błąd miałem wcześniej jak np. jakiś z 6 kabli był odłączony.
Raczej na pewno coś takiego się stało. Tym bardziej że raczej nie modyfikowałeś połączeń programatora a masz błąd odczytu.
Jednakże kolega timo66 ma rację.
Nie widziałem jeszcze żeby przy rozładowanym kondensatorze nigdy iskry. Przeanalizuj schemacik obwodu swojego, bo być może znalazł prąd inną drogę? Choć raczej nie, bo kto głupi zwierałby Vcc, i GND, żeby napięcie na Atmedze było 0V.
Sygnatura:
0x00 0x00 0x00
??
Jednakże kolega timo66 ma rację.
Nie widziałem jeszcze żeby przy rozładowanym kondensatorze nigdy iskry. Przeanalizuj schemacik obwodu swojego, bo być może znalazł prąd inną drogę? Choć raczej nie, bo kto głupi zwierałby Vcc, i GND, żeby napięcie na Atmedze było 0V.
Sygnatura:
0x00 0x00 0x00
??
Ale co innego jest podłączyć naładowany kondensator, a co innego zewrzeć dwie okładziny kondensatora. Są to różne rezystancje więc i prąd inny.
Tak po za tym jeśli układ wcześniej działał a teraz nie to wszystko wiadome - uwalona 'mega jeśli jeszcze nie co więcej.
różnica prawie 5 razy
Tak po za tym jeśli układ wcześniej działał a teraz nie to wszystko wiadome - uwalona 'mega jeśli jeszcze nie co więcej.
lukas15 pisze:kondensator o parametrach 16V 1000uF,
coś sugerujesz?lukas15 pisze:kondensator 4700uF