Podświetlenie LED matrycy - zasilania
Podświetlenie LED matrycy - zasilania
Czy ktoś ma pojęcie jak zasila się podświetlenie LED w matrycy LCD? Mam matrycę z podświetleniem LED M240HW01 V6 i chcę sprawdzić działanie podświetlenia. Są 2 taśmy po 10 żył każda. W datasheecie wyczytałem, że piny 5, 6 - VLED (voltage in) a piny 1...4 i 7...10 - IRLED (current out). DS podaje również napięcie zasilania 42,9V i prąd 20mA. Wnioskuję, ze potrzebne jest jakieś ograniczenie prądowe. Ktoś wie pod które piny co podłączyć?
Nie podłączałem matrycy z podświetleniem LED, ale myślę że "Voltage in" będzie połączone z anodami led (wejście zasilania 4'dzieści parę wolt), a "current out" wyjściami prądowymi - katody led przez ograniczenie prądowe połączone z masą. Umownie przyjmuje się, że prąd płynie od wyższego potencjału do masy, więc "wyjście prądu" powinno mieć niższy potencjał od "Wejścia napięcia". Przypuszczam że diody w podświetleniu połączone są jak na dołączonym szkicu.
- Załączniki
-
- ScanImage001.gif
- (18.57 KiB) Pobrany 11875 razy
-
metallmaniac82
- -
Witam
dla uzyskania pewnego i poprawnego działania BACKLIGHT LED proponował bym użyć układów scalonych dedykowanych do tego rozwiązania - LED Driver (rozwiązanie droższe lecz umożliwiające działanie LED przez długi czas).
w konwerterach LED (z którymi miałem do czynienia) wykorzystywany jest głównie układzik OZ9967 firmy o2 micro.
Bardzo przyjazne w konfiguracji są też LM3464 lecz ich cena (24-37PLN/szt) jest zaporowa (dodatkowo wymagają zewnętrznego źródła napięcia.
Zajrzyj na stronkę LEDs magazine troszkę teorii o sterowaniu LED w języku angielskim
co do poszukiwań i wyboru DRIVER LED masz kilka możliwosci:
- sterowanie każdym stringiem LED z osobna (IL = 20mA/kanał)
- sterowanie grupowe sekcjami LED (IL=20mA x ilosc kanałów w grupie)
- sterowanie grupowe - wszystkie sekcje z 1 wyjścia (IL=20mA x ilość wszystkich kanałów)
należy pamiętać aby driver pracował z napięciami wymaganymi przez LED oraz aby można było ustalić max. prąd źródła prądowego zawartego w układzie w zależności od wybranej przez ciebie opcji. Układów drier LED jest dużo na rynku, trzeba będzie jednak poszperać na stronkach producentów tych scalaków lub dystrybutorów (TME, FARNELL, ELFA itp)
dla uzyskania pewnego i poprawnego działania BACKLIGHT LED proponował bym użyć układów scalonych dedykowanych do tego rozwiązania - LED Driver (rozwiązanie droższe lecz umożliwiające działanie LED przez długi czas).
w konwerterach LED (z którymi miałem do czynienia) wykorzystywany jest głównie układzik OZ9967 firmy o2 micro.
Bardzo przyjazne w konfiguracji są też LM3464 lecz ich cena (24-37PLN/szt) jest zaporowa (dodatkowo wymagają zewnętrznego źródła napięcia.
Zajrzyj na stronkę LEDs magazine troszkę teorii o sterowaniu LED w języku angielskim
co do poszukiwań i wyboru DRIVER LED masz kilka możliwosci:
- sterowanie każdym stringiem LED z osobna (IL = 20mA/kanał)
- sterowanie grupowe sekcjami LED (IL=20mA x ilosc kanałów w grupie)
- sterowanie grupowe - wszystkie sekcje z 1 wyjścia (IL=20mA x ilość wszystkich kanałów)
należy pamiętać aby driver pracował z napięciami wymaganymi przez LED oraz aby można było ustalić max. prąd źródła prądowego zawartego w układzie w zależności od wybranej przez ciebie opcji. Układów drier LED jest dużo na rynku, trzeba będzie jednak poszperać na stronkach producentów tych scalaków lub dystrybutorów (TME, FARNELL, ELFA itp)