LG Flatron 795FT - odchylanie poziome?

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

LG Flatron 795FT - odchylanie poziome?

Post autor: haterkmp » 08 lut 2012, 22:32

Witam
mam monitor Flatron 795FT sluży mi jakiś czas ale od kilku dni coś się chrzani... mianowice obraz "wariuje" rozszerzając się i zwężając co jakiś czas. Początkowo myślałem że to karta graficzna świruje bo wiatrak był stosunkowo mało sprawny i wydawało mi się że to od chłodzenia... ale jak wymieniłem wiatrak to dalej obraz świrował. Ostatnio podłączałem inny monitor i tego efektu nie ma więc cel - flatron. czy może to być problem z odchylaniem poziomym? jakiś scalak albo tranzystory? czy ktoś z Was ma może schemat tego monitora?
Dzięki za pomoc

dodam tylko że jak obraz zaczyna wariowaćto jak wyłącze monitor na chwilę (tak żeby było słychać rozmagnesowanie się cewek itd taki charakterystyczny szum :)) obraz powraca do normy i za chwile jest znów ok. to nie są jakieś stałe czasy - raz przez godzinę nic się nie dzieje a raz co chwilę się coś dzieje....

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 09 lut 2012, 6:15

Na bank "zimne luty". Znaleźć, poprawić.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 15 lut 2012, 16:45

no niestety... przelutowałem wszystko na płytkach i nic się nie poprawiło... niestety oznaczenia na scalakach są nieczytelne. skontrolowałem również jakichś uszkodzonych elementów ale niczego nie znalazłem (chodzi mi oczywiście o elementy bierne).
może jakieś kondensatory od scalaków odchylania tracą parametry? tylko kurcze monitor od dość długiego czasu cały czas przebywa w tych samych warunkach... jeszcze mam taki pomysł - czy może to się dziać przez wariowanie napięcia sieci? bo aktualnie mieszkam w starym domu gdzie światło dość często mryga, nie mówiąc już o sytuacji kiedy włączam coś z dużym udarem, np wiertarkę. tam jest dość slaby transformator na rozdzielni więc może to jest przyczyną?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 15 lut 2012, 17:10

Poszukaj service manual dla Flatron 795FT, może tam coś będzie. Co do napięcia sieci to w zasadzie najlepiej było by to sprawdzić tam gdzie masz zaufanie, a jeżeli masz jeszcze problemy z instalacją czy czymkolwiek innym to trudno powiedzieć, musiał byś sprawdzić czy to nie ma wpływu, ale raczej mieć nie powinno, chyba, że obraz skacze i przygasa światło w tym samym momencie.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 17:21 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 15 lut 2012, 17:16

szukałem ale nie niestety net milczy... jakbym znalazł to bym nie pytał :)

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 15 lut 2012, 17:22

Proszę Cię. Nie pisz mi takich rzeczy, jest co najmniej kilka stron z serwisówkami do tych monitorów.

http://www.google.pl/search?q=Flatron+7 ... =firefox-a

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 15 lut 2012, 17:33

no dlatego mówię że milczy... tego modelu nie ma nigdzie... ściągałem różne ale docelowo zawsze wychodził 795ft plus

ODPOWIEDZ