Na początku przepraszam za wolne odpowiadanie w temacie. Bardzo mało siedzę przed komputerem i zazwyczaj raz dziennie, a przeczytanie o wzmacniaczach tranzystorowych OC i OE zajęło mi parę dni
A więc tak.
Mam wielką nadzieję, że mi Panowie pomogą bo bez was to raczej marnie skończę

.
Spróbujmy wzmocnić sygnał 2-krotnie (na dobry początek). Co trzeba zrobić?
Na początku usunę rezystory R5 i kondensator C2. (Gdy już obeznam się z tematem i coś zacznie wychodzić, spróbuje je później dołączyć)
Zwiększę wartość R4 do 20k a R6 do 10k.
Zwiększę także napięcie zasilania do 9V.
Wtedy napięcie Ub będzie wynosiło ≈3,83V.
Napięcie na Re ≈ 3,23V.
Prąd płynący przez Re = 3,23 / 10000 = 0,000323A (323uA)
Napięcie na Rc = 20000 * 0,000323A = 6,46V
I mamy planowane 2-krotne wzmocnienie.
I teraz pierwsze primo - sygnał wejściowy ma napięcie międzyszczytowe ≈ 7,43V i Hz=10kHz
Musimy je zmniejszyć prawda? Czyli budujemy kolejny Wzmacniacz Tranzystorowy jednostopniowy, który nie wzmacnia lecz osłabia sygnał. Zajmę się tym później. Teraz jestem ciekaw co panowie mi doradzą bo nie chcę się wgłębiać sam w tą "dzicz" za bardzo. Następne rozważania zostawię na kolejny post.
I drugie primo – chcę do wyjścia dołączyć głośnik 8Ω 0,4W i wyciągnąć z niego przynajmniej 0,35W. Czy głośność głośnika zależy od błahego wzoru na , moc P=I*U?
Proszę o Radę i Pozdrawiam.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
PS. Należy dodać, że napięcie zasilania powinniśmy zwiększyć do 15V.
[ Dodano: Pon 15 Sie, 2005 11:26 pm ]
Oj ludzie mam już tego serdecznie dość

.
Codziennie męczę się w piwnicy aby zrobić jeden prościutki wzmacniacz tranzystorowy.
I jakie są rezultaty: no szczerze mówiąc mam już tego naprawdę
serdecznie dość.
Jak ostatni palant lutuję w pająka enty układ elektroniczny, który za grosz nie wzmacnia chociażby o 1% doprowadzanego układu.
Ludzie błagam was na klęczkach... Opadam z sił... Podżućcie jakiś jeden, prosty, schemat
wzmacniacza tranzystorowego Będe wdzięczny aż do... dość długo :].
Pozdrawiam i proszę o pomoc.