1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
A jam pytanie trochę z innej beczki.
Wykorzystujesz u siebie funkcje obliczajaca pierwiastek kwadratowy liczby. Czy możesz powiedzieć gdzie zdobyłeś lub na podstawie czego (jakiego algorytmu) pisałeś ja?
Poszukuje pozostalych fukcji zwlaszcza jak obliczenia dokonywane sa w uC takich jak np logarytmy.
Wykorzystujesz u siebie funkcje obliczajaca pierwiastek kwadratowy liczby. Czy możesz powiedzieć gdzie zdobyłeś lub na podstawie czego (jakiego algorytmu) pisałeś ja?
Poszukuje pozostalych fukcji zwlaszcza jak obliczenia dokonywane sa w uC takich jak np logarytmy.
Pytanie nieco odbiegające od tematu. Widzę, że zrobiłeś dokumentacje do projektu wykorzystując doxygen. Czy potrafiłbyś w sposób krótki i przystępny wytłumaczyć jak zainstalować tą wtyczkę i praktycznie ją wykorzystać ? Mam eclipse-helios z wtyczką do AVR i chciałbym nauczyć sie wykorzystywać to narzędzie do generowania dokumentacji. Jezeli podejmiesz sie wytłumaczenia to moze w innym osobnym temacie aby nie zasmiecać tego.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Korzystam z doxywizard, gdzie wszystkie opcje są ładnie opisane http://www.stack.nl/~dimitri/doxygen/do ... usage.html .
Generalnie na tej stronie jest wszystko czego trzeba:)
Generalnie na tej stronie jest wszystko czego trzeba:)
A korzystałeś może z wtyczki Eclox integrującej Doxygen z Eclipse?
W sumie widzę, że to jest w zasadzie to samo co wizard uruchamiany z poziomu doxygen. Spróbuję się jakoś przebić przez to
Czy procki przychodzące z kitem minikombajnu są już zaprogramowane jesli tak to którą wersją 1.1 czy 1.0? Pytam bo dotarło to dzisiaj do mnie i zaczynam to składać.
W sumie widzę, że to jest w zasadzie to samo co wizard uruchamiany z poziomu doxygen. Spróbuję się jakoś przebić przez to
Czy procki przychodzące z kitem minikombajnu są już zaprogramowane jesli tak to którą wersją 1.1 czy 1.0? Pytam bo dotarło to dzisiaj do mnie i zaczynam to składać.
Zupełnie wygodna sprawa jeśli pracujesz w srodowisku eclipse. Mozna z poziomu eclipse marketplace łatwo doinstalować oczywiście wczesniej musi być doxygen normalnie zainstalowany.Aro pisze:Nie znam tej wtyczki.
Jaką wersją kompilatora należy skompilować te pliki źródłowe z wersji 1.1 ? A może masz po prostu plik hex z wersji 1.1 do wgrania .Aro pisze:Procki powinny być zaprogramowane, z pewnością jest to pierwsza wersja programu.
Skąd pobrać można aplikację na PC'ta współpracującą z minikombajnem?
---------edit---------------
Znalazłem to na elportalu jako materiały do numeru 01/12 - pewnie obecnie są nowsze pliki (jak mozna je pozyskać?) - materiały do numeru 02/12 są nieaktywne na elportalu - brak w adresie rozszerzenia zip, jak go dodałem to mogłem sciągnąć plik o nazwie https://elportal.pl/ftp_05/201202Hud ... portal.zip , którego zawartość wydaje sie identyczna z zawartością ze styczniowego numeru.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
W plikach źródłowych wersji 1.1 jest również plik hex, nazwa może być myląca - SMC.hex, zapomniałem zmienić w makefile:)
Jeśli chodzi o program na PC, to najnowsza wersja to ta na elportalu. Jeśli coś się w tej kwestii zmieni, to wrzucę to na forum.
Pliki najlepiej kompilować najnowszą wersją gcc-avr (w tej chwili 4.5.3), ja kompilowałem również wersją 4.3.5, ale kod wynikowy był dłuższy.
Za eclipse nie przepadam, być może dlatego, że nie znam go zbyt dobrze. Nie potrafię ustawić sensownego (dla mnie) autouzupełniania składni, no i kilku innych rzeczy.
Jeśli chodzi o program na PC, to najnowsza wersja to ta na elportalu. Jeśli coś się w tej kwestii zmieni, to wrzucę to na forum.
Pliki najlepiej kompilować najnowszą wersją gcc-avr (w tej chwili 4.5.3), ja kompilowałem również wersją 4.3.5, ale kod wynikowy był dłuższy.
Za eclipse nie przepadam, być może dlatego, że nie znam go zbyt dobrze. Nie potrafię ustawić sensownego (dla mnie) autouzupełniania składni, no i kilku innych rzeczy.
Czy zmiana C17 i C19 z 1,8nF na 1,5nF, zmieniająca nieco częstorliwość graniczną filtru antyaliasingowego będzie miała istotne znaczenie na działanie układu - avt wysłał takie właśnie wartości tych kondensatorów.
Zamiana R1 = 330 na 300Ω nie stanowi chyba problemu (gdzies mi kurcze spadł jeden 330 a w domu mam tylko najbliżej 300
) ?
Zamiana R1 = 330 na 300Ω nie stanowi chyba problemu (gdzies mi kurcze spadł jeden 330 a w domu mam tylko najbliżej 300