KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 gru 2011, 19:30

Spanner pisze:Jak mam narysować np. gwiazdę pięcioramienną?
Jaki widzisz w tym problem, by z linii narysować gwiazdę pięcioramienną?
Spanner pisze: Jak rozmieścić diody led po okręgu żeby były równo? Próbuję od pół godziny i nic.
Przełącz się na współrzędne polarne i masz kąt i promień, potem mały skok siatki. Reszta to nieco matematyki.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 25 gru 2011, 10:08

Spanner napisał/a:
Jak mam narysować np. gwiazdę pięcioramienną?

Jaki widzisz w tym problem, by z linii narysować gwiazdę pięcioramienną?
Przynajmniej u mnie, linią mogę rysować tylko poziomo pionowo i pod katem 45*. Więc problem jest i to spory.

Spanner napisał/a:
Jak rozmieścić diody led po okręgu żeby były równo? Próbuję od pół godziny i nic.

Przełącz się na współrzędne polarne i masz kąt i promień, potem mały skok siatki. Reszta to nieco matematyki.
Niestety nic z tego nie rozumiem. Czy mógłbym prosić o jakiś wzór jak wykonać obliczenia dla danej liczby diod i danego promienia okręgu?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 gru 2011, 13:12

Spanner pisze:Przynajmniej u mnie, linią mogę rysować tylko poziomo pionowo i pod katem 45*.
Gdzie? W edytorze bibliotek? Nie ma takich ograniczeń jakie piszesz.
A w samym Pcbnew można to wyłączyć.
Spanner pisze:Niestety nic z tego nie rozumiem. Czy mógłbym prosić o jakiś wzór jak wykonać obliczenia dla danej liczby diod i danego promienia okręgu?
Podręcznik do geometrii zdejmij z półki z książkami. Ale jakby co to okrąg ma 360* i to trzeba podzielić. A o współrzędnych polarnych też poczytaj w dokumentacji i w wiki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Układ_wspó ... iegunowych
Załączniki
fullservis.jpg
Na dowód.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 25 gru 2011, 14:12

W takim razie bardzo proszę o radę gdzie można to wyłączyć w PCBnew, bo właśnie oto mi chodzi.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 gru 2011, 16:59

KiCAD jest w wersji polskiej i wystarczyłby pierwszy rzut oka na Ustawienia Główne i wszystko by było jasne co wyłączyć.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 25 gru 2011, 18:12

Dzięki za pomoc. Czy w kicad da się robić zaokrąglone ścieżki? Jeśli tak to gdzie to właczyć?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 gru 2011, 10:25

Tego jeszcze nie ma, ale możesz sobie zrobić aproksymacje liniową. To jes tak. Rysujesz okrąg na warstwie technicznej i potem dorabiasz do niego ścieżki styczne. Na koniec wywalasz okrąg. Jak zrobisz ich dużo to na kliszy wyglądać to będzie jak okrąg.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 26 gru 2011, 10:36

Możesz też narysować okrąg lub łuk na warstwie rysunkowej, a potem skorzystać z funkcji zamiany warstw. Menu Edytuj -> Zamień warstwy.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 gru 2011, 12:43

KrzysiekK pisze:Możesz też narysować okrąg lub łuk na warstwie rysunkowej, a potem skorzystać z funkcji zamiany warstw. Menu Edytuj -> Zamień warstwy.
Tylko, że taka operacja nie pozwoli by taki łuk/okrąg stał się ścieżką w danej sieci. Jak dobrze myśle to Spanner chce połączyć swoje diody taką scieżką.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 02 lut 2012, 12:23

Witam mam mały problem. Chcę zrobić układ, w którym będzie taki wyświetlacz http://sklep.avt.pl/p/pl/47226/wyswietl ... mm+wa.html .
Procesorem będzie attiny2313 SMD który będzie umieszczony od strony ścieżek, wraz z rezystorami i tranzystorami. Czyli wychodzi na to ze połączenia muszę wykonać na warstwie dolnej, tylko nie wiem jak ustawić attiny2313. Czy mam ja odbić, czy jakoś obrócić?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 02 lut 2012, 18:16

Spanner pisze:Czy mam ja odbić, czy jakoś obrócić?
Wstaw ją normalnie. Potem z podręcznego wybierz Odbij (albo ciśnij F), a program sam ją przeniesie na dolną warstwę.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 02 lut 2012, 19:12

Ok dzięki.

Manerus
-

Post autor: Manerus » 12 lut 2012, 18:14

Witam

Ściągałem biblioteki ze stron jakie podaliście ten ds18b20 to jakaś lipa wg mnie nie pokazuje nóżek itp. tak jak atmega8- nie za bardzo odzwierciedla stan ten którą chce zrobić . Znacie jakieś inne biblioteki ? macie już może zrobione na te najbardziej popularne ?

pozdrawiam

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 12 lut 2012, 18:31

Manerus pisze:Ściągałem biblioteki ze stron jakie podaliście ten ds18b20 to jakaś lipa wg mnie nie pokazuje nóżek itp. tak jak atmega8- nie za bardzo odzwierciedla stan ten którą chce zrobić . Znacie jakieś inne biblioteki ? macie już może zrobione na te najbardziej popularne ?
Nie wybrzydza kolega? Nie pasują biblioteki to się robi własne.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 13 lut 2012, 20:29

Manerus pisze: Znacie jakieś inne biblioteki ? macie już może zrobione na te najbardziej popularne ?
KiCAD ilością bibliotek nie zachwyca, ale można pożyczyć biblioteki z Eagle do KiCADa, tu jest napisane jak to zrobić:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1138871.html

Jeśli strona była już podana to przepraszam.

ODPOWIEDZ