Witam. Potrzebuję porady bardziej doświadczonej osoby w temacie.
Chodzi o regulator PWM silnika elektrycznego 24V.
Regulator zakupiłem na allegro, bo zależało mi na czasie i chciałem gotowca. -schematu niestety nie dostałem.
Regulator ma sterować silnikiem nawiewu w ciężarówce i po podłączeniu niby wszystko o.k jest płynna regulacja, ale tylko przy maksymalnych obrotach silnika nie słychać jego buczenia i to właśnie jest problem, bo w kabinie nie da się wysiedzieć.
Domyślam się, że to wina sterownika i dostałem już podpowiedź żeby zastosować dławik szeregowy na wyjściu regulatora, ale nie wiem czy to coś da...
To buczenie jest skutkiem pracy regulatora ze stałą częstotliwością?
Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo nie wiem jak ugryźć ten temat.
Sterownik PWM - problem ze sterowaniem silnika
Musiał byś go dopasować do swojego silnika. Ustalić zakres pracy: obroty minimalne i maksymalne oraz częstotliwość pracy sterownika. Może chociaż napisz co tam siedzi za kostka i czy to w ogóle da się przerobić? Buczenie to mało precyzyjne określenie. Czy dźwięk cichnie wraz ze wzrostem prędkości obrotów? Co to konkretnie za sterownik? Jak chcesz sterować w pełnym zakresie to raczej powinieneś dać małą częstotliwość żeby nie buczał. Dławiki nie wiem czy coś z mienią. W moim przypadku nie dały nic.
Witam. Dzisiaj spróbuję ten dławik i kondensator - zastosuje 50V 10.000uF powinien wystarczyć.
Producent wytarł oznaczenie z kostki, więc nie można odczytać. Może to NE555? :)Może chociaż napisz co tam siedzi za kostka i czy to w ogóle da się przerobić?
Wiem, ale trudno mi było to opisać. Dodam tylko, że podczas najwolniejszych obrotów potrafi sobie jeszcze popiskiwać ;)Buczenie to mało precyzyjne określenie
Tak.Czy dźwięk cichnie wraz ze wzrostem prędkości obrotów?
Mogę podać tylko tyle: http://allegro.pl/regulator-sterownik-o ... 08191.htmlCo to konkretnie za sterownik?